В Лос Анджелис: Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни!

"Не е било толкова зле от Голямата депресия през 1929"
12 сеп 2020 14:06, Елка Василева
99
В Лос Анджелис: Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни!
Снимка: Дойче веле / Инес Пол

"В Лос Анджелис не е било толкова зле от Голямата депресия през 1929." Всеки втори в този район с 13 милиона жители изпитва сериозни финансови затруднения. Без социалните кухни хиляди биха били обречени на истински глад, пише Дойче веле.

Огромният купол прилича на космически кораб, приземил се на голям паркинг в Лос Анджелис. Много подходящо за Холивуд - фабриката за сънища, която десетилетия наред отвличаше хората в други светове.

Новият стадион SoFi ще струва общо 5 милиарда долара, осигурени с частно финансиране. На строителната площадка гъмжи от жълти жилетки. Човек може да си помисли, че с някаква машина на времето се е пренесъл в месеците отпреди началото на пандемията. Стига да не бяха множеството разхвърляни по паркинга кашони и дългите опашки от автомобили с отворени багажници, чиито собственици са тук, за да получат безплатна храна.

Да нямаш пари да нахраниш децата си

„Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни", казва 38-годишната Мария Рохас. Доскоро със съпруга ѝ имали порядъчен доход, който позволявал на семейството с пет деца да води нормален живот. Мария работела като фризьорка, а съпругът ѝ - като майстор.

Но през март всичко се променило: Холивуд затворил, туристическият поток секнал, ресторантите заключили вратите си. Много хора изгубили работата си, спрели да ходят на фризьор и да правят ремонти. Така изведнъж семейството на Мария се оказало без никакви доходи. А наемът и разходите за живот си останали същите.

Вярно е, че президентът Тръмп раздаде великодушно чекове, но мярката важеше само за семейства, подали данъчна декларация. А семейство Рохас не е сред тях. А формулярите за получаване на пари за безработни се оказали толкова много и толкова сложни, че Мария и мъжът ѝ просто не се справили.

Мария признава, че се срамува да бъде тук - на паркинга пред стадиона, където раздават безплатна храна. „За първи път прибягвам до услугите на социалните кухни", казва жената. Всяко семейство получава четири кашона с хранителни продукти - сирене, ориз, фасул, консерви, замразено месо. Доброволци помагат при товаренето - за да става по-бързо, а и за да бъдат максимално ограничени контактите между хората.

Последна надежда за хиляди в Лос Анджелис

„Все повече гладуващи хора търсят помощ при нас. Напоследък броят им расте стремително", казва шефът на Хранителната банка в Лос Анджелис Майкъл Флуд. Според него САЩ са свикнали да се справят с кризисни ситуации, но специално в Лос Анджелис не е било толкова зле от световната икономическа криза през 1929 година. „За съжаление нямаме социалните системи на Европа", добавя Флуд.

Той все пак е благодарен за това, че властите са реагирали бързо, като са закупили от земеделските производители всички продукти, които заради затворените ресторанти и училища иначе щяха да се развалят. „Помагаме при разпределянето на тези храни, а с дарения закупуваме и още", обяснява Флуд.

Храна за близо 1 милион души

Три часа е отнело през този септемврийски ден раздаването на общо 9000 кашона с храна, която ще стигне на 2300 семейства за около две седмици, изчисляват организаторите. Преди пандемията Хранителната банка в Лос Анджелис е осигурявала с подкрепата на други организации храна за 300 000 нуждаещи се месечно. Сега броят им е достигнал 900 000.

При това Флуд не очаква скорошно подобряване на положението, дори обратното - не е изключено нещата да се влошат още повече, казва той. По думите му всеки втори човек в Лос Анджелис, в един район с около 13 милиона души население, изпитва междувременно сериозни финансови затруднения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не е подала данъчна декларация? Пак ли не е могла да се оправи с формулярите?
13
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименто и ню йорк е така-като се разхождаш по улиците дори в центъра на манхатън почти не можеш да видиш бял-само афроамериканци и латиноси...белите от ню йорк се изнасят.
12
9
 
19
 
! Отговори
Гладен преди 3 години
Пропаганда за тези , които не виждат по-далече от носа си!
11
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Мария Рохас мога да предждапа границата обратно и да си ходи от където е дошла незаконно.Правят по много деца, не работят и после някой е длъжен да ги издържа.Да ви напомнят за някой ? :)
10
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много голям процент от жителите на Лос Анжелис не са даже Американци.Никой не ги е карал да ходят там.
9
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живея в Русия. Тук гладни няма а социалните кухни са супер! Първо, второ и трето, сутрин обед и вечер! Супа, телешко печено/или сьомга/, сладолед и бутилка "бургундско". После ми дават и бутилка водка "за из път". Слава на Русия:)))
8
16
 
28
 
! Отговори
51299 преди 3 години
До червен активистВ Русия са осигурили безплатен обяд /първо, второ и десерт/ за всеки ученик. Започват обсъждане на общогарантиран минимален доход. За епидемията на всяко дете дадоха еднаква сума. На медицинските работици на пъав линия 1 работен ден се признава за 3. Отделно всички получиха допълнителните си възнаграждаения от президента, въпреки размайването н чиновниците по места. А сега научавам, че и САЩ и западн страни са поръчали милионни борйки ваксина против ковид19.
7
2
 
61
 
! Отговори
*** преди 3 години
Най -големия парадокс е да видиш хората наредени на опашките за безплатна храна с огромните коли. Америка живее на кредит , въпреки лъскавия си имидж. Ако не си заможен или нямаш добра осигуровка направо загиваш.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
aми да, при положение, че демократите управляват щата...
5
1
 
34
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Плодовете на глобалното КОРОНАБЕСИЕ задължително ще се берат!
4
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лос анджелис е латинско гето, а в тях винаги има глад! Когато беше бял град беше богат,но бели вече няма!
3
25
 
22
 
! Отговори
червен активист преди 3 години
Другари и другарки,прогнилия запад се разпада. В братска Русия няма такива работи, там вожда Путин е уредил благоденствие за всички!
2
19
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич няма да ги съжалявам тия кравари. Всяка година харчат стотици милиарди за военното им министерство,за оръжия и воини в други държави. Като са зле тази година да си намалят военните разходи и да оставят света малко на спокойствие.
1
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛА е е дно голямо гето, който не е ходил той не знае. Щата на Пелоси и на Демократите. Щата който обяфи фалит управляван толкова години от демократите, даже раздаваха безплатни спринцовки на дрогиращите че било по хуманно. Смях в залата. Заливат безработните с помощи, е как да се хванат да бачкат. По добре е да се седи под моста на сянка с биричка и щата да ти дава по 600$ на месец без да си си меъднал пръста.