Шокиращо безразличие - 2/3 от американците не знаят нищо за Холокоста

23% от тях са убедени, че той е мит
Обновена: 16 сеп 2020 22:55 | 16 сеп 2020 22:08, Нели Христова
353
Шокиращо безразличие - 2/3 от американците не знаят нищо за Холокоста
Снимка: БГНЕС

Близо 2/3 от младите американци не знаят, че 6 млн. евреи са били убити през Холокоста. А повече от 1 на 10 души вярват, че самите евреи са причинили Холокоста, сочат данни на ново проучване, което показва шокиращо безразличие към едно от най-големите престъпления на XX век.

Според проучването, което обхваща млади американци от 18 до 39-годишна възраст, близо 48% не могат да посочат името на нито един концентрационен лагер или гето, създадени по време на Втората световна война. 23% от участниците вярват, че Холокоста е мит или че жестокостта е била преувеличена. Един на всеки осем души (12%) заявява, че не е чувал или не мисли, че е чувал за Холокоста.

Повече от половината - 56%, признават, че са виждали нацистки символи в социалните си мрежи, а 48% са попадали на публикации, които отричат или изкривяват истината за Холокоста.

"Тези резултати са шокиращи и тъжни, но и ни показват защо трябва да действаме сега, докато все още има оцелели от Холокоста, и да дадем гласност на историите им", казва Гидиън Тейлър, президент на Конфедерацията по еврейските материални искове срещу Германия, който поръчва проучването.

"Трябва да разберем защо не се справяме добре в образоването на младите за Холокоста и други уроци на миналото. Тези резултати трябва да ни събудят и да действат като препоръка за следващите стъпки на правителствата", добавя Тейлър пред The Guardian.

Проучването е направено на щатско ниво и разделя щатите според точки, базирани на три критерии - дали младите хора определено са чували за Холокоста, дали могат да посочат един концентрационен лагер, лагер на смъртта или гето и дали знаят, че са убити 6 милиона евреи. Според тези критерии най-добре се справя щата Вашингтон, където 42% от младежите покриват и трите условия. Следват Минесота (37%) и Масачузетс (35%). Най-зле са се представили Флорида с 20%, Мисисипи с 18% и Арканзас със 17%.

В цяла Америка 63% казват, че не са знаели за смъртта на 6 млн. евреи в концлагерите. 36% смятат, че убитите са с 2 млн. души по-малко. 11% от населението на САЩ вярва, че евреите сами са причинили Холокоста, като най-много са поддръжниците на тази теория в щата Ню Йорк - 19%. В национален мащаб 44% от анкетираните са успели да идентифицират лагера "Аушвиц" и само 3% са били запознати с "Берген-Белзен". 6 от 10 анкитирани в Тексас не са успели да назоват нито един лагер или гето.

Въпреки това, почти две трети (64%) вярват, че обучението за Холокост трябва да бъде задължително в училищата. Седем от десет души са категорични, че не е приемливо човек да поддържа неонацистки възгледи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е безразличие, а е неграмотност и невежество. Само че американските медии като Блумбърг и техните подчинени ги е страх да го напишат. Сащ са неграмотници.
182
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шокиращо безразличие - ТО И БЪЛГАРИТЕ ТОЛКОВА ЗНАЯТ
181
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много неща не знаят, не само за Холокоста.
180
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще се окаже, че не са избивали евреи, а жени и обратни... Там в Северна америка и провинцията и Европа нещата се менят на политкоректен принцип. А ако беше спечелила Клинтън, а не Тръмп, вероятно само цветнокожи жени ще са избивали в тея газови камери...Истината е, че нацитата са били расисти. Избивали са и славяни, и евреи, и роми, и всякакви. Кожени ръкавици, чанти, полилеи... Всички останали са били тор и суровина...
179
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има един малък проблем в статията. Не са избивани само евреи. Забравяте за ромите, за поляците, за руснаците и т.н.
178
3
 
13
 
! Отговори
това е положението преди 3 години
Преди много години гледах анкета по улиците на големи градове в САЩ. Голяма част от запитаните не знаеха името на действащия президент. От друга страна болшинството милиардери и трилионери са евреи. Логично е да бъдат обвинявани за състоянието на света. Колко милиона умират от глад Така че хората не са склонни на съпричастност. Шест милиона евреи убити в лагерите, но и евреи финансиращи втората световна война, и евреи, които са имали основна роля за създаването на лагерите. Не е черно-бяло
177
3
 
24
 
! Отговори
Просто статистика преди 3 години
През 1999 година френски журналист беше осъден на пет години затвор заради един *** въпрос- как така, при живеещи през 1935 г. в Европа 4.3 млн евреи, са убити шест милиона и са останали живи четири милиона? Въпрос, на който и Айнщайн едва ли ще отговори.Отделно, че още през 1966 година самите евреи се усетиха, ме преиграват - и на паметника на холокоста в Берлин смениха цифрата 6 млн с 2 млн? А за милиардите, които още цицат от Германия (вече 75 години), евпеите много удобно си мълчат?
176
2
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
стига с този Холкост! Има милиони избити -германци руснаци американци европейци!! А колко са умрели от глад?? Милиони!! Дали ще се задушиш с газ -или бавно ще станеш скелет и ще умираш от глад ,,виждайки че тялото ти те предава и влачейки с ужасени очи тялото си! е ПОЧТИ ЕДНО И СЪЩО!! ХОЛОКОСТА БЕ ЗА ВСИЧКИ! И АМЕРИКАНЦИТЕ МРАЗЯТ ЕВРЕИТЕ ТАМ- ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗЛИНИ В САЩ СА ПАК ЕВРЕЙСКИ!
175
6
 
10
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Не е имало никакъв холокост......
174
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До daaТъй като съм "експерт" ще ти отговоря :) Имало е системно убиване на евреи, няма какво да си кривиш душата.Аз също не ги харесвам, неприятни са ми, но на черното бяло не можеш да кажеш, също ми е чудно, как само за евреите се говори а за 27 милиона убити в бившия СССР се споменава ей така, за спорта.Според историци, грешката на Хитлер е, че може да завладява, но не може да асимилира, пример Украйна, която е посрещнала немците като освободители, впоследствие се обръща с/у тях :)
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно и 50% в света не са чували за Аменхотеп 4 ти...Е,и.
172
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ква е тая мания по миналкто, не мога да рязбера. Музеи музеи, иаторуи мистории ...Кво толкива ги мислит поредците. Па т3 са биии много загубени. Само поговорете с некоя 90 годилна баба и ще рязберете. Аман уе
171
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И?
170
1
 
20
 
! Отговори
Скитника Евреин преди 3 години
... броя на загиналите в Холокоста нараства със всяко изминало десетилетие . След 100 г. ще имаме поне 15 мил. загинали евреи и пак никой освен евреите с "материални искове към Германия" няма да знаят за тази бройка .п.с. А защо се премълчава за трогателните истории на десетки евреи по времето на Нациска Германия които самоотвержено са ПРОДАВАЛИ на Гестапо информация за свои роднини за да спасят собственото си богатство ,да заграбят имуществото на сънародниците си и после забягнали в САЩ ?
169
4
 
23
 
! Отговори
daa преди 3 години
Това показва,че младите американци са по умни от старите, защото не са с промито съзнание(все още). Холокоста е измислен от евреите и американците, за да може целият свят да съжалява евреите и да си присвоят чужда земя и да я обяват за тяхна държава. Германците,които са загубили войната, са били принудени да потвърдят това "избиване" за сметка на намаляване на санкциите срещу тях.Истината е че Х. ги е прогонил от страната си,защото познавал манталитета им и че носят само лошотии и интриги...
168
1
 
12
 
! Отговори
Унуфри преди 3 години
Сериозно. На кого му пука за евреите?!
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 268Смея да твърдя, че съм "експерт", това че ми отговаряш с злоба, значи че съм прав :)))Приятен ден и на теб ти желая :)
166
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Шокиращо безразличие - 2/3 от американците не знаят нищо за Холокоста"Шока е за евpeйчугите. След толкова пропаганда, значи парите са на вятъра. А защо трябва да знаят американците за евpeйчyгите? А като не знаят за турското робство - шок ли е? Тц, тц, тц...
165
0
 
14
 
! Отговори
СС преди 3 години
те щото в САЩ не са имали роби и не са ги изтезавали и убивали, ама хич даже....
164
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даа.. И колко европейци знаят за белгийския крал Леополд Втори, който е изтрепал около десетина милиона души в Конго. Е, и оцелели имало де, голяма част с отрязани ръце...