Шокиращо безразличие - 2/3 от американците не знаят нищо за Холокоста

23% от тях са убедени, че той е мит
Обновена: 16 сеп 2020 22:55 | 16 сеп 2020 22:08, Нели Христова
353
Шокиращо безразличие - 2/3 от американците не знаят нищо за Холокоста
Снимка: БГНЕС

Близо 2/3 от младите американци не знаят, че 6 млн. евреи са били убити през Холокоста. А повече от 1 на 10 души вярват, че самите евреи са причинили Холокоста, сочат данни на ново проучване, което показва шокиращо безразличие към едно от най-големите престъпления на XX век.

Според проучването, което обхваща млади американци от 18 до 39-годишна възраст, близо 48% не могат да посочат името на нито един концентрационен лагер или гето, създадени по време на Втората световна война. 23% от участниците вярват, че Холокоста е мит или че жестокостта е била преувеличена. Един на всеки осем души (12%) заявява, че не е чувал или не мисли, че е чувал за Холокоста.

Повече от половината - 56%, признават, че са виждали нацистки символи в социалните си мрежи, а 48% са попадали на публикации, които отричат или изкривяват истината за Холокоста.

"Тези резултати са шокиращи и тъжни, но и ни показват защо трябва да действаме сега, докато все още има оцелели от Холокоста, и да дадем гласност на историите им", казва Гидиън Тейлър, президент на Конфедерацията по еврейските материални искове срещу Германия, който поръчва проучването.

"Трябва да разберем защо не се справяме добре в образоването на младите за Холокоста и други уроци на миналото. Тези резултати трябва да ни събудят и да действат като препоръка за следващите стъпки на правителствата", добавя Тейлър пред The Guardian.

Проучването е направено на щатско ниво и разделя щатите според точки, базирани на три критерии - дали младите хора определено са чували за Холокоста, дали могат да посочат един концентрационен лагер, лагер на смъртта или гето и дали знаят, че са убити 6 милиона евреи. Според тези критерии най-добре се справя щата Вашингтон, където 42% от младежите покриват и трите условия. Следват Минесота (37%) и Масачузетс (35%). Най-зле са се представили Флорида с 20%, Мисисипи с 18% и Арканзас със 17%.

В цяла Америка 63% казват, че не са знаели за смъртта на 6 млн. евреи в концлагерите. 36% смятат, че убитите са с 2 млн. души по-малко. 11% от населението на САЩ вярва, че евреите сами са причинили Холокоста, като най-много са поддръжниците на тази теория в щата Ню Йорк - 19%. В национален мащаб 44% от анкетираните са успели да идентифицират лагера "Аушвиц" и само 3% са били запознати с "Берген-Белзен". 6 от 10 анкитирани в Тексас не са успели да назоват нито един лагер или гето.

Въпреки това, почти две трети (64%) вярват, че обучението за Холокост трябва да бъде задължително в училищата. Седем от десет души са категорични, че не е приемливо човек да поддържа неонацистки възгледи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му пука за тия глупости?Еврейте кво казват за турското робство? Присъствали са хората. И така и те -присъствали са в лагерите били са на диета,а добрите германци са се грижели са тяхната физическа подготовка и да не затлъстеят.Нали така обясняваха за еврейте за техните приятели турците.Присъствали са в България и са се грижели българите да не забогатеят.
162
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Шокиращо безразличие - 2/3 от американците не знаят нищо за Холокоста"Това, кеото им е необходимо да знаят е, че така нареченият "холокост" по официални документи е взел няколко хиляди живота, чиито брой с десетилетията бива изкуствено раздут от дългоносите разказвачи на басни до "милиони жертви".
161
1
 
25
 
! Отговори
ФХ преди 3 години
А колко европейци знаят за китайската инвация в Тибет и региона? Или за япоските издевателства в Азия? И колко европейци знаят или са чували за гладомора в Украйна? Много малко. Нормално е, когато не се акцентира на тези събития и не се учат пропагандно в училище. Американците са много далеч от Европа. Както ние сме много далеч от Азия.
160
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и извода е че колкото по малко занимаваш населението с военна пропаганда от втората световна война толкова повече просперираш
159
10
 
5
 
! Отговори
селЯнин преди 3 години
Няма по велики от Щатите.
158
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве стига с тези жалки истории как другите не знаят щот тук в БГ сичкити знаят особено в маалата учат история чак ушите им плющят от знания ...жалкарска работа..присмял се хърбел на щърбел не сме си изчистили оборите ама се радваме на мръсотията при другите
157
3
 
5
 
! Отговори
Да наложат преди 3 години
нови санкции на Германия заради Холокауста. И на Русия, че са се забавили да освободят Германия от фашизма.
156
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво от това? Те си имат "демокрация".
155
7
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Шокиращото е и , че въпреки големите си проблеми у тях си, сащистанците се опитват да учат всички други на демокрация и човешки права ?!?!?!?
154
2
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Санкции до дупка за сащ и затвор за младите американци :):):)
153
2
 
16
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Голям праз. Вие пък от тази платена медия не знаете нищо за протестиращите и за мафията диктатура в България, но продължавате да пишете и да взимате прички от властта за всякакви новини, само не и за актуалните български протести, които удобно за властта покривате с такива измислени статии! Халал да са ви парите , ама ше свършат, както ще свърши и лицето БМБ , след което и вашата редакция отива на среща с коктейли ***, а зла**ти , вашата псевдо мутра шеф, който даже е цензурирал името си
152
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шокиращо безразличие Е МОДЕРНОТО МИСЛЕНЕ В ДНЕШНИЯ СВЯТ - ВСЕКИ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ОНОВА КОЕТО ПРЯКО ГО ЗАСЯГААЙ НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ВЕЛИКИ ХУМАНИСТИ
151
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВИЕ ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ МНОГО ЗНАЯТ
150
5
 
2
 
! Отговори
хохахохахахаха преди 3 години
До Анонимен 285 Когато фактите говорят,гробарските *** предатели се пенявят и обиждат много,боли ги много!И като не знят какво да кажат им режат от сребърниците и пробитите долари на ЮДА.
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 279...експерт по темата ВСВ...:))) Уча се предимно от западни историци с реноме !! ...Едностранен експерт! Сети се защо в кавички! Един голям и дебел български политик беше казал да им го набия .. та и на тебе! Когато си умствено ограничен поне не го демонстрирай публично! Не ни досаждай с дефицитите си! Приятен ден!
148
3
 
5
 
! Отговори
хахахахаха преди 3 години
До Анонимен281 Колкото и да е такъв,дето го наричаш,тебе не може да те стигне!!!А затова че американците не знаят за холокоста ще попитам-А ТРЯБВА ЛИ ДА ЗНАЯТ?
147
1
 
9
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
До Анонимен 279-Това е истината,колкото и троловете да плачат.САЩ толкова години не можаха да победят Япония,и да я изтласкат даже от островите,камо ли от континеталната част на Азия.След капитулацията на чичо Ади,баче Стали прехвърля няколко дивизии от Източния фронт и за 20 дни ЕЛИТНАТА И НЕПОБЕДИМА Квантунгска армия е вкарана в морето.А Атомнатите бомби хвэрлени над Хирошима и Нагасаки,избили безчет МИРНИ жители-основно жени и деца,е предупреждение към Баче Стали,че имат нещо повече.
146
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още по шокиращи са познанията на българите към собствената им история!Колко от младите знаят подробно за римляните освен, че модерните римляни правят страхотни пици и сглобяват фиат!Тъй, че нищо ново!
145
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да не им пука на хората за евреите. Те сега сърдят ли се че не ги помнят.
144
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смея да твърдя, че съм експерт по темата ВСВ...:))) Уча се предимно от западни историци с реноме !! Та те казват, 85% от силите на Вермахта, са се стажавали на Източния фронт, това разбира се не пречи на американците да кажат, че те са спечелили войната :))) Другото което не знаете е, че Япония капитулира не заради атомните бомби в Хирошима и Нагасаки, ами признават капитулацията си, от страх от съветските войски, които са им дишали във врата :)))