Тръмп и Байдън в спор в първи телевизионен дебат преди изборите

Темите, по които дебатираха бяха Върховния съд и здравеопазването
30 сеп 2020 07:20, Петя Славова
28
Тръмп и Байдън в спор в първи телевизионен дебат преди изборите
Снимка: БГНЕС

Двамата кандидати за президент на САЩ Доналд Тръмп и Джо Байдън се изправиха един срещу друг в първи телевизионен дебат преди изборите. Двамата влязоха в сблъсък по няколко теми, като първата бе Върховният съд, съобщи БТА, позовавайки се на ДПА.

Тръмп защити решението си да номинира Ейми Кони Барет на мястото на починалата миналата седмица съдийка от Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг. "Спечелихме изборите" през 2016 г. и "имаме право да го направим", каза Тръмп и допълни, че е избран за президент не за три, а за четири години и може да упражнява пълномощията си до края на мандата.

Още по темата

Кандидатът на Демократическата партия за Белия дом отвърна, че е трябвало да бъде изчакан резултатът от изборите на 3 ноември и победителят от този вот да номинира следващия съдия.

С номинирането на Барет, смята Джо Байдън, президентът цели отмяна Закона за достъпно здравеопазване, което ще лиши по думите му 20 милиона души от здравно осигуряване. Той добави, че ако стане президент, ще разшири обхвата на програмата за здравно осигуряване, известна като "Обамакеър".

Кандидатът на Републиканската партия обвини Байдън, че иска да разруши частното здравеопазване и че е под контрола на социалистите в Демократическата партия.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че вярва в закона и реда и добави, че се радва на голяма подкрепа сред служителите и ръководството на правоохранителните органи, предаде още ДПА.

Той обвини съперника си демократ Джо Байдън, че не осъжда проявите на насилие и безредиците по време на протестите в САЩ, свързани с движението "Животът на чернокожите има значение".

"Радикалната левица ви манипулира като марионетка", атакува милиардерът републиканец и увери, че Байдън няма да се бори с престъпността и насилието, ако бъде избран за президент, предаде Франс прес.

"Хората искат закон и ред, а Вас ви е страх да произнесете" тези думи, защото ще загубите подкрепата на радикалната левица и тогава с Вас е свършено, добави Тръмп.

Президентът каза, че най-големите безредици през последните месеци стават в градове като Чикаго, Минеаполис, Детройт и Портланд, където управляват демократите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари