Бутафорен бизнесмен ли е Тръмп и защо не плаща данъци?

New York Times обещават още скандални статии за президента на САЩ
28 сеп 2020 21:38, Нели Христова
92
Бутафорен бизнесмен ли е Тръмп и защо не плаща данъци?
Снимка: БГНЕС

"Това е фалшива новина, това са тотално изфабрикувани твърдения", заяви президентът на САЩ на пресконференция в Белия дом, след като The New York Times публикуваха огромен материал, който разкрива, че той е плащал символични данъци на страната от $750.

Тръмп продължи: "Плащам големи данъци, и плащам голям подоходен данък също на щатско ниво, големи данъци на щата Ню Йорк", но не даде повече подробности, нито обясни, защо никога не е правил публични своите данъчни декларации, както останалите президенти на САЩ.

Още по темата

CNN определи материала като "най-голямото и важно разкритие не само за годината, но и през последните пет години". A от New York Times обещаха - в следващите дни ще има и още скандални статии за Тръмп. 

А това, което става ясно от разкритията е, че човекът, който стои зад "Изкуството на сделката" и се представя за успешен бизнесмен и магнат, е всъщност това, което всички подозираха - бутафория. Информацията на NYT разкри един жалък, неспособен бизнесмен, който редовно избягва да плаща данъците си и е смазан от масивни дългове. Всичко това може да доведе и до мащабен конфликт на интереси.

Доналд Тръмп е използвал вратички в закона, за да не плаща федерални данъци през 10 от 15 години, започващи през 2000 г. Той е платил само 750 долара федерални данъци върху доходите си - много по-малко от повечето американци, които работят усилено на фона на дълбока рецесия, за да останат на повърхността. През това време президентът им харчи много. Той дава около 70 хил. долара за поддръжка на косата си и стотици хиляди долара, за да плаща на дъщеря си Иванка да му бъде консултант.

Според NYT Тръмп е използвал 427,4 млн. долара, които е получил за предаването "Стажантът", за да финансира другите си бизнеси като голф клубове и хотели. След това той е продължил да налива в тях повече пари, отколкото е получавал. От материала става ясно, че бутафорният бизнесмен използва факта, че е станал президент, за да покрие загубите си от тези бизнеси. Данъчната информация, получена от Times, разкрива също, че Тръмп спори с IRS от години за това дали загубите, за които е съобщил, трябва да доведат до възстановяване на близо 73 милиона долара.

В отговор на писмо, обобщаващо констатациите на вестника, адвокатът на Trump Organization Алън Гартен казва, че "повечето, ако не и всички, факти са неточни" и поиска документите, но вестникът заяви, че няма да направи данните за данъчната декларация на Тръмп публични, за да не застраши източниците си, "които са поели огромни лични рискове, за да помогнат за информирането на обществеността".

"Това е мошеник в Белия дом", казва президентският историк Дъглас Бринкли пред CNN, позовавайки се на това, че президентът наруши конвенцията, като отказа да публикува данъчните си декларации на обществеността, докато се кандидатира за поста. Журналистът Тони Шварц, който пише "Изкуството на сделката" с Тръмп също споделя, че е  изненадан от "чистата наглост" на Тръмп.

Изборите в САЩ са след 36 дни. Разкритията обаче могат да се окажат предизвикателство пред президентството, което Тръмп ще иска да запази, за да изпревари кредиторите със стотици милиони долари заеми, които скоро ще се наложи да върне. Според NYT сумата е около 300 млн. долара, за които Тръмп е лично отговорен. Кредиторите може да бъдат призовани да решат дали да наложат запор върху бизнеси, собственост на президента на САЩ, докато той е на поста си, ако не е в състояние да върне парите обратно.

Това поставя множество въпроси пред президента относно неговия морал, поведение и патриотизъм, тъй като изглежда плаща повече данъци на няколко чужди държави, отколкото на родината си. Докладът също така повдига възможността измамното счетоводство на Тръмп, което вече е в центъра на няколко разследвания в Ню Йорк, да предизвика сериозни правни проблеми, когато той напусне поста.

Личните му дългове също подчертават дългогодишния страх на администрацията му - че той управлява американската дипломация, за да даде приоритет на своите лични и финансови цели, а не на по-широките национални интереси. Тръмп например получава милиони долари от страни като Турция и Филипините, които се ръководят от автократи. Той често ги хвали, въпреки че те нарушават традиционните ценности на САЩ, като човешките права. Тръмп може и да е платил малко федерален данък на Министерството на финансите, но лично той или неговите компании са платили повече данъци на чужди страни, включително 145 400 долара за Индия и 156 824 долара за Филипините през 2017 г.

Статията на NYT е златна възможност за опонета на Тръмп Джо Байдън, тъй като дебатът между двамата все още предстои. Неговият екип вече се възползва от разкритията, като пусна за продажба стикери, на които пише "Платил съм повече данъци от Тръмп".

Ключовата цифра - че Тръмп е платил само 750 долара данъци за две поредни години - може да е най-опасната, тъй като е толкова лесна за идентифициране и прави толкова ясно сравнение с по-голямата сума, която плащат почти всички американци. Ако човек със собствен самолет, домове със златни листа и голф курорти може да се измъкне от  това да плаща данъци, кой ще твърди, че системата не е безвъзвратно пристрастна спрямо обикновените хора?

Но според експертите, разкритията няма да променят мнението на поддръжниците на Доналд Тръмп. От години подобни истории - как той отказва да плати на своите кредитори, за банкрутирали казина и съмнителни финансови практики, циркулират онлайн. И въпреки всичко, той все пак има своята огромна база почитатели.

А ето и накратко кои са най-скандалните обвинения на NYT срещу Доналд Тръмп:

 • Тръмп плати само 750 долара данъци през 2016 и 2017 г.
 • През 11 от 18-те години, които са разгледани от The Times, Тръмп не плаща никакви данъци върху доходите си на федералното правителство.
 • През първата си година като президент Тръмп или неговите компании плащат повече данъци на Индия (145 400 долара), Панама (15 598 долара) и Филипините (156 824 долара), отколкото на САЩ.
 • От 2000 г. той е загубил над 315 милиона долара от голф игрищата, които притежава и популяризира. Миналия октомври Тръмп се опита да пренасочи срещата на върха на G7 към Trump National Doral, неговия комплекс близо до Маями.
 • От 2016 до 2018 г. Тръмп има загуби от 55,5 милиона долара в Trump International Hotel Washington, DC. Още преди хотелът да бъде открит имаше етични опасения относно пребиваването на чуждестранни сановници в него, заедно със събития, които федералното правителство може да финансира.
 • Кампанията и президентството на Тръмп бяха фантастични за бизнеса в Mar-a-Lago, собственост на Тръмп курорт в Палм Бийч, Флорида. От 2015 г. до 2018 г. имаше нарастване на членските карти, като президентът успя да получи 26 милиона долара или почти утрои обичайната си сума от историческия имот.
 • През 2010 г. Тръмп си възстановява данъци в размер на 72,9 милиона долара, което се проверява от IRS. Той получава сумата след като съобщава за големи загуби, но ако загуби делото си пред IRS, ще трябва да плати над 100 милиона долара на федералното правителство.
 • Тръмп спечели милиони долари като звездата на "Стажантът" на NBC, но потоците от приходи от този изключително успешен франчайз и други лицензионни споразумения намаляват. В рамките на следващите няколко години той ще трябва да покрие 300 милиона долара заеми.
 • Дори и с разклатените си финанси, Тръмп все още води богат начин на живот, като декларира данъчни облекчения за лични разходи, включително за многобройни резиденции и скъпи самолети. Освен това той декларира 70 000 долара такси за оформяне на косата си докато снима "Стажантът" като фирмен разход.
 • Тръмп е спечелил милиони от чуждестранни лицензионни сделки. От 2017 до 2019 г. той е получил 3 милиона долара от Филипините, 2,3 милиона от Индия и 1 милион от Турция.
 • През първите две години като президент той е спечелил 73 милиона долара от чужди страни.


 


92
Още от САЩ
Тръмп платил по $750 подоходен данък през 2016 и 2017 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Президент Доналд Трумп е пич и американският народ го обича !!!
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Семейство Байдън имат много повече да обясняват за поризхода на парите си на американския народ,а не Тръмп.
84
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 седмици
Ако Тръмп е прав, няма никакъв проблем да обори тези твърдения с документи...
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Американците НИКОГА

"на жидюхите им остава единственно да убият Тръмп,така като убиха Кенеди"

Че тръмп работи за тях. Защо да го трепат?
82
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Наблюдател

Сори пич, ама си смешен - виж списъка със спонсорите на клинтън... и не ми разправяй, че са американски евреи, щото тук нашите евреи соломон паси и леа коен помогнаха на полуевреина луканов да спаси бкп от разпад, за да разрушат България.

ПП. Аман от вувузели на фалшивите брюкселски опорки.
81
5
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 3 седмици
Ако Тръмп -Дъмп беше невинен щеше да си размахва данъчната декларация от години. Но той МЪЛЧИ и я крие ! Защо ? Защо се притеснява да разкрие финансовото си състояние - нещо,което са направили всички предишни президенти ? Много просто- защото е мошенник, лъжец и измамник. Умира от страх, че ще се разкрият финансовите му машинации, задлъжнялост и зависимост от чужди интереси . Чака го съд и затвор .
80
4
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
Тръмп е обвиняван за това , че е зависим от големи финансови акули от чужбина, което го прави слуга на чужди на страната интереси . Всичко останало е маловажно, но да избереш президент който не се води от американските интереси заради неговата задлъжнялост - това поставя страната в опасност.
79
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Ффффф

"Тръмп спечели с помощта на Путин" - на калпава ракета, космосът и крив... та и троловете и сте такива - калпави.

ПП. Клатят се лошо брюкселските опорки, ще трябва и ти сат гражданите за европейско развитие пак да сменяш господаря.
78
4
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Ффффф

Браво на бащата на Тръмп, че не е пратил сина си убиец за интересите на банда престъпни политици.
Дълг на всеки родител е да стори това.
77
7
 
2
 
! Отговори
Ффффф преди 3 седмици
Тръмп използва президентския си мандат точно като наш Бойко използва премиерския си пост. Да трупа тайно парички. В САЩ оня не иска да декларира доходи , за да не му лъснат далаверите , точно както у нас Бат Бойко крие всичко свързано с "шкафчето" ... къщата в Барселона ... далаверите със синтетична дрога ... фабричката си в Турция ... частния си остров ...

Като две капки вода.
76
4
 
2
 
! Отговори
До 77ми преди 3 седмици
Какъв милиардер е тоз рижо къносан клоун, бе? Кредитен измамник, я се поразрови и виж колко фалита е обявил преди изобщо да си чул за него? Това е типичния нагъл лицемерник, който вярва, че СВЕТА работи за него. Гнусното е, че подобно котило дебилни наглеци ги назначиха за управници и други *** се гаврят с хората по целия свят.
75
6
 
4
 
! Отговори
Ффффф преди 3 седмици
...А това че 6 ШЕСТ пъти е бягал да се крие под леглото когато за го викали за задължителна военна служба като малък. Има го дори и в боиграфията му... разбира се че не в руското издание . Прочети английския оригинал . Там има и копие на документ , в който тати Фред е използвал връзките си за да го задраскат.Великия бъдеш главнокомандващ... той затова изтегля войски. Щото не знае какво да ги прави.
Гледай и записите от клоунадата му в КечМания . Ще се смееш с глас на "милиардера" с милиардите.
74
6
 
2
 
! Отговори
Ффффф преди 3 седмици
До пфффф
Милиардер отиде да управлява държава ....

Тръмп спечели с помоща на Путин. Гледай му пресконференцията където със собствената си уста казва - Да, на изборите имаше хакерска намеса от Русия .
Кого мислиш че са подкрепяли Путинчетата ? Хилъри ?
Тръмп точно преди предишните избори БЕШЕ ПОДСЪДИМ / източник - Вашингтон Поуст / за измами с онлайн обучение. Не компанията му . Лично той. Които нагло прекрати след като го избраха .

А какво ще кажеш за напъните му да приемат Раша в Г7 ?
73
5
 
3
 
! Отговори
пфффф преди 3 седмици
Милиардер отиде да управлява държава вместо да си гледа милиардите, сега се опитват да го изкарат изпрошнал. Никой ли няма да пита как разни мухльовци отидоха на държавна заплата и си купиха по 50 апартамента. Тоя отиде с милиардите и работи за някойлко стотин хиляди на година. Е*АВАТЕ ЛИ СЕ С ТИЯ ФЕЙК СТАТИИ? Имам проблем с прошляци които стават милиардери от властта не братното !
72
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От Комсомолская Правда пак пишат яки фейкове, а нашите преписвачи преписват само от там. Абе сменете малко източника, бре другари! То бива, бива слугинаж, ама това вашето минава всякакви граници!
71
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Синът на Байдън не купи ли газапровода на Украйна???
Тръмп поне не е в комбина с фашисти като тези в Украйна, нали???
70
5
 
7
 
! Отговори
за Тръмп преди 3 седмици
Какъвто и да е Тръмп..................не е идеален, това е ясно..............е 100 пъти за предпочитане за президент на САЩ в сравнение с демократите на Байдън и Килъри Клинтън, които са слуги на Сатаната..................те всички са вербувани от една сатанинска секта "Череп и кости"!
Може да прочетете, има достатъчно информация в нета!!
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
""Бутафорен бизнесмен ли е Тръмп и защо не плаща данъци?"".......... оооо, в България всите политици и управляващи са такива - бутафорни и крадливи!
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 53

Както каза, премиерът на фабриката за лъжи - холандия, рюте, аа да защити лъжеца, външен министър на фабриката за лъжи - холандия, халбе зайлстра: " лъжата в политиката не е грях".
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не виждам факти за извършена незаконна дейност.
Бил харчил пари, спечелени от телевизията за да помага на другите си бизнеси... ми негови са си - вестниците ли да пита, какво да си прави парите?!
Бил харчил 70000 за косата си - ми харчи я - и косата и парите са си негови.
Даже дарява заплатата си (цялата) на фондации.

Либерално хейтване.