Как ще се промени външната политика на САЩ, ако Тръмп загуби вота?

Рокада в Овалния кабинет няма да е повод за празненство за Турция, Северна Корея, Израел
21 окт 2020 15:17, Анисия Иванова
22
Как ще се промени външната политика на САЩ, ако Тръмп загуби вота?
Снимка: БГНЕС

Ако Доналд Тръмп напусне Белия дом през ноември, той няма да бъде единственият губещ от избора на американския народ, пише в свой анализ Bloomberg.

За лидерите на Турция, Северна Корея и Израел четиригодишното управление Тръмп беше почти изцяло в тяхна полза. Потенциалната рокада в Овалния кабинет неминуемо ще ги изправи пред външнополитически трудности.

Ноемврийската развръзка за страни като Китай е още по-нюансирана. Но това, което обединява предимно авторитарните бенефициенти от четирите години на Тръмп, е страхът от напускането му, което ще отвори вратите за по-конвенционалната външна политика на САЩ.

Ким Чен Ун

По време на тези четири години никоя други въшнополитическа връзка на САЩ не се видоизмени толкова, колкото тази със Северна Корея. Това, което започна с взаимни заплахи и обиди, се превърна на моменти в странно влюбване. Ким и Тръмп се срещнаха три пъти и си размениха повече от две дузини писма, демонстрирайки своята „мистериозно прекрасна“ химия.

И все пак радикално различният подход на САЩ така и не доведе до денуклеаризацията на Северна Корея. На 10 октомври Ким разкри огромна нова междуконтинентална балистична ракета, която според експерти може да пренесе множество ядрени бойни глави.
Байдън заяви, че няма да се срещне с Ким без предварителни условия, което от своя страна намалява шансовете за експресно вдигане на санкциите, които причиниха най-лошата ресеция в Северна Корея от две десетилетия насам.

Мохамед бин Салман

Тръмп зададе тона на своите външнополитически отношения със Саудитска Арабия, като избра Рияд за първата си чуждестранна визита през 2017 г. Той беше посрещнат от огромно изображение на лика му, прожектирано върху фасадата на дворцовия хотел, където отседна делегацията му.

Саудитският престолонаследник извлече немалко дивиденти от американския президент, най-вече след като Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран през 2015 г., като се вземе предвид, че Техеран е смъртният враг на Рияд. Тръмп оказа и лична подкрепа, като наложи вето на Конгреса, когато Бин Салман беше обсаден от обвинения, че е поръчал убийството на известния критик на режима Джамал Хашоги през 2018 г.

Но не всичко беше розово в родината на пророка Мохамед. Тръмп не успя да отвърне на въздушния удар срещу петролни съоръжения в източната част на Саудитска Арабия през 2019 г. Военен акт, който САЩ приписаха на Иран.

Саудитските лидери заявиха своята увереност, че могат да се ориентират в случай на смяна на властта в САЩ. И все пак при Байдън по-традиционният фокус на САЩ върху правата на човека вероятно ще се завърне, отваряйки врата за съживяване на иранския ядрен договор.

Си Дзинпин

Тръмп беше най-агресивният президент към Китай, от който и да е било друг американски държавен глава в близкото минало, налагайки сурови мита върху китайски стоки и предприемайки мерки за ограничаване на достъпа до ключови технологии. И все пак китайските власти заявиха накрая, че ръководството на Пекин би предпочело Тръмп да остане на власт.

Тръмп разтърси системата от съюзи, сключени след Втората световна война, които Китай считаше за лимитиращи по отношение на своите геополитически амбиции и интереси. Това сътреснение се оказа в значителна полза за Пекин. 45-ят президент подкопа международния статут на САЩ, разтрогвайки немалко споразумения в преследването си на „Америка на първо място“. По този начин се създаде възможност за китайския президент да запълни възникналата лидерска празнота на позиции от търговията до изменението на климата и всичко останало между тях.

Загрижеността на Пекин относно Байдън се изразява във факта, че бившият вицепрезидент ще се опита да създаде по-координиран международен фронт срещу Китай, като същевременно запази натиска върху търговията и технологиите. "Въпреки това Пекин може да спечели от по-малко емоционалните отношения с Вашингтон, ако Тръмп загуби", коментира Жу Фън, професор по международни отношения в университета в Нанкин. „Наистина ли хората искат да видят Китай и САЩ да започнат Студена война“, попита Фън.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се промени изобщо. Който и да спечели изборите презитенд на САЩ ще си остане Бенямин Нетаняху.
17
4
 
3
 
! Отговори
Все тая преди 3 години
НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ..... политиката на САЩ не се прави от президента а от администрацията му. Те му пишат речите , те му уреждат срещите с други световни лидери, те определят каква информация да му дадат и накъде да насочат вниманието му. А ако нещо не е според техните желания и президента реши да действа според собствените си желания винаги могат чрез Върховния съд да анулират решенията му.... както се случи толкова много пъти през мандата на Тръмп .
16
10
 
3
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
Черни дни чакат Америка ако Тръмп загуби. Много бляскаво бъдеще чака терористите от Иран, бюрократите в ООН, тези в СЗО, и най-вече оризниците в Китай. байдЪната ще подари Америка на китай, това е традиция на демоНкратите. Синчето наркоманче до сега е смъкнало стотици милиони долари, сега ще са в МИЛИАРДИ. Корупцията в САЩ ще се легализира, демоНкратите са педофили и обирджии. Ще узаконят педофилията и главоломно увеличаване на данъците, така си осигуряват "светло бъдеще", но само за тях.
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Тръмп загуби Бавния Джо ще продаде интересите на САЩ на Китай.
14
6
 
6
 
! Отговори
по католици от папат преди 3 години
Баааа тука се насъбрали по-големи тръмписти и от реднеците от библейския пояс.
13
3
 
6
 
! Отговори
Нормален човек преди 3 години
Вижте книгата "Сатанизъм unlimited", писана от българин. Там подробно е описано защо деградира и умира бялата раса и кой има интерес от това!
12
3
 
10
 
! Отговори
Тръмпи преди 3 години
Няма да се плашите кoмyндeтa с-о-р-о-с-оиди , Тръмпи оздраве и ще ви разкаже играта на всичките :)))) Идеите на маркузе и калегри отиват в кaнaла.
11
3
 
12
 
! Отговори
Ние преди 3 години
Неолибералите де факто са троцкисти. Нека припомним: Троцки (платен от US либералите )е болшевишки вожд, извършил заедно с Ленин (платен от Германия) колосални и масови престъпления, и зверства в Русия. Либе-ра-стичната престъпна шайка се бори неистово натрапвайки Опорките за стъпкване на традиционния морал, свързан с вяра, народ, семейство, пол....ама народа не е толкова пр0ст, че да харесва дърт комунист като Байдън, койтоосвен това е в джоба на Пекин
10
4
 
7
 
! Отговори
ЛаптопитеНаБайдън преди 3 години
до 24 часа Байдън ще е с белезници! всичките му плащания от Пекин ще излезат на яве!!
9
7
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
този ш-*** ще бъде назначен за втори път от впк на сащ такива печалби не саимали никога евреиското лоби също ще помага така че спете спокоино светътще се напълни с оръжие със смърт нали това искате
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ako Тръмп загуби очаквайте нови войни и хиляди невинни жертви!
7
8
 
13
 
! Отговори
Тръмп Завинаги преди 3 години
Най-големият, най-великият, най-обичаният!!
6
18
 
9
 
! Отговори
Ахам преди 3 години
Ако този загуби, то светът ще си отдъхне от това арогантно , лъжливо , егоцентрично и самовлюбено чу*чело.
5
9
 
5
 
! Отговори
Орисия преди 3 години
И от този и от короната ще се оттърве човечеството, но от простотията човешка - никога.
4
2
 
5
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 3 години
ние никога не губиме!
3
1
 
0
 
! Отговори
ежко888 преди 3 години
До Анонименhttps://youtube/watch?v=xfThs_ZD6n4
2
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И легализиране на педофилята , специално за сектата на байдън
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако загуби - неомарксизъм за всички от сърце.