Ноам Чомски: Хитлер беше отвратителен, но Доналд Тръмп е по-лош от него

Лингвистът твърди, че президента на САЩ се опитва да затрие човечеството
31 окт 2020 11:48, Нели Христова
149
Ноам Чомски: Хитлер беше отвратителен, но Доналд Тръмп е по-лош от него
Снимка: БГНЕС

"Определено най-лошият политик, за който се сещам в историята - Адолф Хитлер, беше доста отвратителен, но не се е опитвал да унищожи цялото организираното човешко общество на земята."

Още по темата

Ноам Чомски определено няма намерение за се въздържа от крайни коментари. Известният лингвист и медиен критик наблюдава как светът се приближава към изборите в САЩ, чийто резултат, според него, може да насочи планетата ни към още по-голяма екологична катастрофа. Може би не е изненадващо, че той има доста ясно и критично мнение за Доналд Тръмп и Републиканската партия, която, според него, е единствената голяма консервативна политическа група в света, която отрича съществуването на климатични промени.

В интервю за The Independent по случай новата си книга Чомски заяви, че е идентифицирал няколко основни хода по време на президентството на Тръмп. И не само... той бе категоричен, че Тръмп е по-лош и от Адолф Хитлер.

Първият ход на Тръмп е бил да заличи всякакви сделки, в чието създаване  той не е играл никаква роля. Това включва Парижкото споразумение от 2015 г., което се опитва да ограничи климатичните промеи. Докато бе президент, Барак Обама помогна САЩ да се включат в него, но Тръмп се оттегли от него. 

"Той не го е създал, значи трябва да се унищожи, ОК?", казва Чомски. Лингвистът прави и много противоречиво сравнение между Тръмп и Адолф Хитлер, е срещу него скачат експерти по Холокоста, които са категорични пред The Independent, че подобно предложение е погрешно и обидно.

91-годишният Чомски далеч не е оптимист. Той е категоричен, че заплахата, която представлява глобалното затопляне, е безпрецедентна.

"Фактите са доста ясни - има почти универсален консенсус сред сериозните учени, че ние ще се отправяме към катаклизъм, ако настоящите тенденции продължат", казва той. "В края на този век може би ще достигнем увеличение на температурите с 3, може би 4 градуса по Целзий. Всеки анализ заключава, че това е пълен катаклизъм. Организираните човешки общества - нищо няма да оцелее."

"Ние вървим към катаклизъм. Има една държава в света, САЩ, която иска да подложи крак на промяната", допълва Чомски.

Запитан за конкретната роля, която играят президентът и Републиканската партия, той казва, че глобалната пандемия от коронавирус, която досега е убила повече от 1 милион души и е заразила повече от 43 милиона, може да бъде преодоляна, но не и със "злокачествен рак на ръководна позиция - някой, който се стреми да унищожи всичко, което не подобрява електоралните му шансове."

"Определено най-лошият, за който се сещам в историята, - Адолф Хитлер, беше доста отвратителен, но той не се опитваше да унищожи цялото организирано човешко общество на земята", казва лингвистът.  Оспорен с факта, че нацисткият Холокост убива най-малко шест милиона евреи, Чомски, чиито родители са евреи, казва, че Хитлер е убил и "30 милиона славяни, но не и човешката цивилизация".

Запитан дали казва, че 73-годишният Тръмп е по-лош от Хитлер, Чомски отговаря: "Това е много скандално изявление. И всеки път, когато го казвам, аз добавям -  ето едно скандално твърдение, но моля, запитайте се дали е истина."

Чомски, чиято книга е озаглавена "Климатичната криза и новата глобална зелена сделка", цитира конференцията "Ванзее", проведена в предградие на Берлин през януари 1942 г., за да изложи плана на нацистите за унищожаването на еврейския народ. Той противопоставя този мрачен геноциден момент в историята с изявление от 2018 г. на Националната администрация за безопасност на пътищата на републиканците, в което се стигна до заключението, че не са необходими нови ограничения за емисиите от превозните средства, тъй като според азминистрацията глобалните температури ще се повишат с четири процента до края на века.

Така администрацията на Тръмп стигна до заключението, че няма смисъл да се прилагат нови стандарти за емисии, тъй като те са един от няколкото проблеми свързани с глобалното затопляне. Авторите на доклада пишат, че спирането на необходимото нарастване на емисиите на парникови газове "ще наложи икономиката и автопаркът на САЩ да се отдалечат значително от използването на изкопаеми горива, което понастоящем не е технологично осъществимо или икономически осъществимо“.

Според Дебора Липщат, известна американска историчка, специализирана в Холокоста, и чиято съдебна битка срещу отричащия Холокоста Дейвид Ървинг беше представена във филма "Отричане" от 2015 г., казва, че коментарите на Чомски са били контрапродуктивни. "Вижте, мисля, че изменението на климата е огромен проблем и потенциална катастрофа за много страни на този свят. Виждаме го постоянно, това не е теория, не е недоказан факт. Не знам нито един сериозен учен, който да отрича глобалното затопляне", казва Липщат, професор по съвременна еврейска история и изследвания на Холокоста от университета Емори в Атланта. "Но да го сравним с опит за унищожаване на цял един народ, от единия край на европейския континент до другия, и дори извън европейския континент, и опита за унищожетие на голяча част от ромското население в Европа ... това няма никакъв смисъл. Сравнението е ненужно."

Тя добавя: "Може ли Чомски отново да каже нещо скандално, за да привлече вниманието?"

Няма незабавен отговор на твърденията на Чомски от Белия дом.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мухина е била част от тази система,работила е за тях,тя живее в Северна Америка от дълги години и със сигурност знае повече от обикновените хора.
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже ми трият поста с линка с изказването на Ирина Мухина, проверете какво стои зад цифровизацията, хората отдавна са заробени и е констролирано бъдещето им,на всеки човек,на всяко дете,бъдещето им не се определя от самите тях,както всички хора си мислят,а отгоре,наистина сме в робовладелски строй,това не е шега, а гола истина,за съжаление! Дано не ми изтрият пак поста,но заглавието е на видеото в Тубата с Мухина е "Оруэллу и не снилось. Тмная сторона цифрового мира. Взгляд из Америки"
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УайЧомски е добър човек,социалист и има доста интересни лекции,но в случая с Тръмп,не е прав!
102
0
 
20
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Някой да е изненадан че пак го обърнаха на глобалното затопляне? Много пара има в това затопляне.
101
3
 
12
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Дълбоко объркан възрастен човечец.които може би ще се хареса на някои. Няма право да прави такива изказвания особено за Тръмп и наи-вече точно сега преди изборите.Трябва да се отнасяме със снисхождение към възрастните, защтото всички натам отиваме. А на Тръмп успех и здраве.
100
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче чичко Сталин все остава на сенчесто, а цифрите показват, че хер Хитлер и срещу него да върви, не може го стигна. Да не говорим и за "империята на злотото" СССР колко животи е затрила или съсипала, колко гении е унищожила.Междудругото САЩ в момента водят ли някъде военни действия? Или, откакто Тръмп оглави Белия дом, САЩ не се държат като световния "освободител" за ужас на определени икономически кръгове там.
99
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости,Хитлер съдаде именно голямо кърваво клане в цял свят,не само срещу славяни,евреи и европейци от всички европейски държави,но и войната на Япония в Китай,Индонезия и половин Азия,както и бомбандировките над САЩ,също и войни в Африка и Хитлер не може да се сравнява с Тръмп по никакъв начин,Тръмп запази мира и не е създал нито една война,въпреки че подкрепи финансово военните!
98
3
 
16
 
! Отговори
Уай преди 3 години
Кой е Чомски? Защо толкова се тиражира неговото мнение ?
97
10
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Тръмп е твърде мек с комунистическите държави.Така и не разбра че комунист разбира само от тояга , а не от дума.Дали самия той не е комунист? Какво постигна в СК ?Едно голяма нищо.
96
2
 
14
 
! Отговори
1933 преди 3 години
кукумицин,не си спомням бай Дончо да е затрил 60 милиона чиляка е тъй за нищо ,но за бати АДИ КВО ШИ КАЖЕШ , бе ЧОРАПСКИ...До кога ще тровите въздуха...
95
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако Тръмп е като Хитлер. То Меркел е Сталин
94
1
 
9
 
! Отговори
До 100 Жоро от 97: преди 3 години
Живея в Канада от много време.Та да отговоря на въпроса си.В това издание дават интервю на Чомски защото същото е по CNN.Моят бос живее на брега на океана в Кънектикът в богат квартал и т.н., но него го е срам (или страх) да признае, че ще гласува за Тръмп.Нямам време да анализирам ситуацията сега, трябва да излизам, имам много задачи за днес.Приятен ден!
93
1
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Анонимен 97 ...и Трамп получи 3 Нобелови награди за мир.Защо в.Днес дава трибуна на изкофели социалисти?Да не би социализма да е основна държ,политика на БГ.Не живея ц тази д-ва повече от 30г., но като реша да прочета нещо в бг.преса, все си мисля, че няма промяна от 1978, когато се изнесох от там.Все издънки на БКП на власт(ГЕРБ,БСП,ДСБ,Атака).Вие в БГ защо лъжете себе си? Не случайно е казано, че всеки народ заслужава съдбата си.Каквото си постелете, на такова ще легнете.
92
0
 
19
 
! Отговори
нормален преди 3 години
НОАМ ЧОМСКИ-учител и пътеводна звезда на Сорос,Бърни Сандърсдемократите на Байдън и на всички ,,борещи се за демократичен социализъм в САЩ"! Цял живот пише и проповядва социализма но.....без да е живял в него . И сега хиляди американци между 18-28 годишни бленуват този социализъм. Интересното е че ,,милионери -социалисти" го одобряват,но ......без да раздадат милионите си на бедните и без да напуснат високо оградените си имения...Как ги виждате Съединени Социалистически Щати и всички са равни???
91
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер завладява други държави с цел да точи техните ресурси и на цената на милиони жетви.Тръмп за 4 години направи 0 (НУЛА) войни по света.
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този дядо определно не си е пил хапчетата,а трябва,защото в главата му става нещо лошо.
89
5
 
3
 
! Отговори
До Бацо преди 3 години
Не всички евреи са против него, дори много малко са против. Той има зет еврейско семе и дъщеря юдейка, води политика в полза на евреите . Тръмп е манипулиран с парите на евреите .
88
18
 
2
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Да да, защото Тръмп е приятен и чаровен? Низко , долно, изродено изчадие, мислещо само за собствените си интереси. Патологичен лъжец и злобен манипулатор, който е мразен дори от собственото си семейство. Това е клоуна Тръмп
87
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Темата е много сложна. Аз лично оприличавам Доналд Тръмп с Бенито Мусолини, с Хитлер почти нищо общо няма.Но ако се вгледате само в жестовете му, са като братя близнаци!Дори като излезе от болницата, свали си маската и излезе на балкона да поздрави народа, същата сцена я има с Мусолини как излиза на балкона по същия начин.Хм... сложно е какво да кажа? Има такава теория - за мразещия себе си евреин.Малко като оксиморон се получава, но Хитлер е имал много приятели евреи около него - факт!
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удоволствие е да четеш неомарксистките глупости!:))))))))