Какви са съдебните действия, които ще предприеме Тръмп срещу победата на Байдън?

В някои щати Тръмп се хваща като "удавник за сламка"
9 ное 2020 19:05, Нели Христова
146
Какви са съдебните действия, които ще предприеме Тръмп срещу победата на Байдън?
Снимка: БГНЕС

Джо Байдън бе обявен за следващия президент на Съединени американски щати. Но настоящият лидер Доналд Тръмп отказва да се даде без бой. Той ще оспорва в съда резултатите от няколко ключови щата, а адвокатът му Руди Джулиани заяви пред Fox News, че би било погрешно г-н Тръмп да отстъпи, защото "има сериозни доказателства, че това са избори, които в поне три или четири щата, а вероятно и в 10, са били откраднати."

Кампанията на Тръмп тепърва ще предостави тези "сериозни доказателства". Жалбите ще бъдат подадени в понеделник.

Ето какво знаем досега.

Пенсилвания

Джулиани казва, че ще бъдат заведени дела заради липсата на достъп на наблюдатели в щата Пенсилвания.

Наблюдателите следят преброяването на гласовете с цел осигуряване на прозрачност. Те могат да присъстват на броенето на бюлетините в повечето щати, стига да са регистрирани преди изборния ден. В някои райони тази година обаче имаше ограничения, въведени преди изборния ден заради пандемията от коронавирус. Беше наложен и лимит на капацитета, за да се избегне струпване.

Шестметров периметър беше определен в преброителното съоръжение във Филаделфия, но той бе оспорен и съдебното решение в четвъртък заяви, че трябва да бъде намален на два метра - стига наблюдателите да се придържат към протоколите за предпазване от COVID-19.

Щабът на Тръмп заведе федерален иск, в който обвинява изборните служители в нарушаване на заповедта на съдията. "Дори когато беше получена съдебна заповед, която позволи на републиканските инспектори да се приближат на два метра, те преместиха хората, преброяващи бюлетините, на още два метра", твърди Джулиани.

Но изборните служители настояват, че всички правила са били спазени. На 5 ноември държавният секретар на Пенсилвания Кати Буквар заяви: "На всеки кандидат и всяка политическа партия е позволено да имат упълномощен представител в стаята, който наблюдава процеса. Някои юрисдикции, включително Фили, също предават на живо, така че можете буквално да наблюдавате процеса им на преброяване. "

Правното оспорване в Пенсилвания се фокусира и върху решението на щата да преброи бюлетините, които са маркирани с пощенско клеймо до изборния ден, но са пристигнали три дни по-късно. Републиканците искат обжалване на тези бюлетини.

Матю Уейл, директор на изборния проект на Двупартийния изследователски център за политика, казва, че е най-загрижен за този спор, тъй като Върховният съд на САЩ е бил в задънена улица пред него преди изборите. Това се случи преди Ейми Кони Барет, назначена от президента Тръмп, да влезе в него.

"Мисля, че съществува риск някои от тези пощенски бюлетини, подадени до изборния ден и получени до петък, да бъдат отхвърлени", казва той пред BBC, но и успокоява: "Предполагам, че няма да има огромен брой бюлетини, които ще бъдат отхвърлени, така че резултатите трябва да са много, много близо, за да има значение."

Мичиган

През 2016 г. Тръмп спечели в щата Мичиган с най-тънкия си марж - малко над 10 700 гласа. Очаква се тази година победител там да е Байдън.

На 4 ноември кампанията на Тръмп заведе дело, за да спре преброяването, твърдейки, че е отказан достъп за наблюдатели на процеса. Съдия отхвърли иска, като заяви, че няма достатъчно доказателства, че не се спазват процедурите за надзор.

Уинсконсин

Екипът на Тръмп заяви, че ще поиска гласовете в Уисконсин отново да бъдат преброени "въз основа на аномалии, наблюдавани в изборния ден", въпреки че това не изисква съдебен процес.

Не е ясно кога ще се извърши повторното преброяване, тъй като обикновено те се случват едва след като служителите приключат с прегледа на всички гласовете. Крайният срок за тази част от процеса е 17 ноември.

Професорът от Юридическия факултет на Колумбийския университет Ричард Брифо казва, че е имало повторно преброяване и в Уисконсин през 2016 г. и то е "променило около сто гласа".

Невада

"Идентифицирани са хиляди лица, които изглежда са нарушили закона, като са гласували, след като са се преместили извън Невада", пишат в Twitter от Републиканската партия в Невада. Юридическият екип на президента изготви списък с хора, които според него са се преместили извън щата, но все пак са гласували там.

Но - както посочва Политифакт - списъкът сам по себе си не доказва нарушение на закона.

Хората, които напускат щата в рамките на 30 дни преди изборите, все още могат да гласуват в Невада. Студенти от Невада, които учат другаде, също могат да гласуват.

Случаят е фокусиран върху гласоподавателите в окръг Кларк, но регистърът на окръга заяви: "Не сме информирани за невалидни бюлетини, които се обработват."

В отделен случай федерален съдия блокира опитите на републиканците да спрат използването на машина за проверка на подписи, отхвърляйки твърденията, че не е в състояние да провери правилно подписите.

Джорджия

В окръг Чатам в Джорджия беше заведено дело за спиране на преброяването с основанието, че има проблеми с обработката на бюлетините. Председателят на Републиканската партия в Джорджия Дейвид Шафър написа в Twitter, че наблюдатели на партията са видели жена, която "смесва над 50 бюлетини в купчината от неизвестни отсъстващи бюлетини".

На 5 ноември съдия отхвърли този иск, като заяви, че "няма доказателства" за неправилно смесване на бюлетините.

Аризона

Кампанията на Тръмп заведе дело в Аризона в събота, твърдейки, че някои законни гласове не са били преброени. Случаят се позовава на сведения от някои наблюдатели и двама гласоподаватели, които твърдят, че са имали проблеми с машините за гласуване.

Делото е в процес на разглеждане, но държавният секретар на Аризона заяви, че Тръмп се хваща за това като "удавник за сламка".

Ще се стигне ли до Върховния съд?

В речта си в сряда Тръмп заяви има измама в гласуването - без да предостави доказателства - и заяви: "Ще отидем до Върховния съд на САЩ".

Ако изборният резултат бъде оспорен, първо ще се наложи юридически екипи да го оспорят в щатските съдилища. Тогава държавните съдии ще трябва да наредят преброяване. След това може да се поиска от Върховния съд да се прецени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Защо не пишете за машините от Венецуела ?! С които се направи шашмата ! И бюлетините се броят в Германия и Испания ?!
118
0
 
0
 
! Отговори
нйи преди 3 години
Напразни и безмислени.
117
2
 
5
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"Джо Байдън бе обявен за следващия президент на Съединени американски щати"========================================Хахаха, президента на САЩ не се обявява, а се избора на избори. Това, че фекалният тромпет на глобалисткия Кабал - CNN е обявила дементния педофил за президент, това не го прави такъв.
116
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са съдебните действия, които ще предприеме Тръмпще поквичи още малко и ще миряса :)
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скроиха му шапка на бай Доня, но не се знае дали няма да глътнат вода скоро байдъняците.Сега започва интересното...
114
2
 
1
 
! Отговори
Лелеее преди 3 години
Като гледам как се ядосвате от сърце дали Тръмп ще остане президент или Байдън ще спечели ще кажете че вие сте гласували на американските избори. Родната политика я оправихте ами че и международната взехте да бистрите. Я се осъзнайте който и да стане президент в САЩ няма да промени нищо във вашия живот. Ако живеете в САЩ *** дойди ама все пак сте в родна България нареждайте нашите тиквеници какво сте се завайкали за американците
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отмъщението на Хилъри!
112
3
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Съдебната присъда е малък проблем. Какво става когато отсъстващи решават съдбата ти? Много щати ще се разбунтуват. А там не е като тук. Ще става патаклама.
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128Така или иначе никой не иска да си има работа с бъдещ затворник.
110
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Семейството на Тръмп се разцепи. Зетят Джерард Кушнер и Мелания съветват Тръмп да признае загубата и да престане да се излага повече, а Иванка е на страната на баща си. Вероятно след развода на Мелания ще има развод и на Иванка, но това ще стане след като съда отхвърли претенциите на Тръмп и Джулиани.
109
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще отидем до Върховния съд на САЩ"И до арменския поп да отидеш все тая.
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 123 В български вариант да те попитам .А защо "медиите" платени вече уважават ГЕРБ? И отговор не искам защото го знам! Интереси пич! ФИНАНСОВИ НАЙ ВЕЧЕ! И колкото по дълго толкова по добре! Но все пресъхва всичко един ден нали? И точно ИЗБИРАТЕЛИТЕ МОГАТ ДА ЗАТВОРЯТ ВСЯКО " КРАНЧЕ"! Без значение чий е!!! На пролет българина ще затвори нечий кранче! Схващаш ли чие ще е? А честито! Схватлив си! Лаврите са до време! Иначе ЛАРВИТЕ НИ ЯЛИ С ГОДИНИ!!!Промяната предстои и ТУК В БГ!-:)
107
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно безмислени циркаджилъци от страна на Тръмп и мошеника Джулиани. Нещо не може да помогне на Тръмп нито съда нито Путин дори и господ не може да му помогне вече.
106
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп, първия президент на САЩ от 120 години който не доведе куче в белия дом, сами си правете изводите за какъв *** става на въпрос.
105
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера, защо американските медии са толкова пристрастни към демократите. Това само падкопава даверието към тях. Смятах Блумбърг за уважавана медия и харесвах даста от техните анализи. Но пристрастно и едностранно представяне на изборите ме изуми. Не съм привърженик на никой от двамата кандидати. Прекалено явно е ожесточената анти Тръмп пропаганда. Не правят изключения и тукашните медии. Така губите доверието и интереса от читателите. Спазвайте малко етика и бедпристрастност. Не сме..
104
0
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
MOODS...
103
6
 
12
 
! Отговори
Коледен базар преди 3 години
Освен чичо Дък да започне да продава своя марка белИна, друго не знам какво може да направи:) И като гледам колко балъци му вярват, ще натрупа някоя пачка и от нея.
102
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек това нещо е ставало и при предишни избори. Да направят ревизия и на тях. Току виж тръмп е бил спечелил нечестно.
101
14
 
19
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Официално няма президент. Той трябва да бъде обявен от електоралната комисия към средата на декември. Това, че някои медии чисто демократични побързаха да обяват още не значи нищо.От 2000 година съм свидетел на изборите, а за 5 от тях съм гласувала.Такова чудо като сега не съм виждала. Ужасно нечестно преброяване и манипулация, може би така е трябвало да стане, но е крайно грозно за една велика страна.
100
2
 
14
 
! Отговори
Германец преди 3 години
До ВутеИстината излезе наяве - аз мия чинии, ти си преуспял мениджър, а тръмпистите са едни от най-интелигентните хора!!!Искам и аз от това, което пушиш :)