Спейс Екс изстреля космически кораб с астронавти към МКС

Слага се край на 9 г. зависимост на НАСА от Русия
Обновена: 16 ное 2020 08:05 | 16 ное 2020 07:53, Елка Василева
241
Спейс Екс изстреля космически кораб с астронавти към МКС
Снимка: архив, БГНЕС

Спейс Екс изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция (МКС).

Частната американска компания ще транспортира до МКС астронавти на НАСА, слагайки край на девет години на зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Капсулата "Дракон", която в тази година на изпитания - на първо място пандемията от новия коронавирус, но и протестите срещу расовото неравенство и политическите спорове в САЩ - бе наречена от екипажа "Резилиънс" ("Устойчивост"). Тя бе изстреляна с ракета "Фалкон 9" в 19.27 ч. източноамериканско време вчера (2.27 ч. българско време днес) от космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. При ракетния пуск цялото крайбрежие на най-южния американски щат бе осветено.

Основателят и ръководител на Спейс Екс, ексцентричният милиардер Илон Мъск, бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавируса.

За сметка на това свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в качеството си на председател на Националния космически съвет. "Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на космоса (с апарати с хора на борда)", заяви Пенс.

Началото на полета премина добре. Три минути след изстрелването на 90 километра над земната повърхност, докато ракетата се движеше със 7000 километра в час, първата степен се отдели безпроблемно, за да се върне на Земята и да бъде използвана отново.

На борда на капсулата "Дракон" са трима американци и един японец. Това са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци - капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи. Асошиейтед прес отбелязва разнообразния състав на екипажа.

Предвидено е полетът да продължи 27 часа и половина, изцяло в автоматичен режим. При необходимост екипажът може да поеме ръчен контрол върху капсулата.

Скачването с МКС е планирано за към 6 ч. българско време във вторник. Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка.

По план ракетата трябваше да бъде изстреляна с едно денонощие по-рано. Полетът обаче бе отложен заради неблагоприятни метеорологични условия.

Историческото първо изстрелване на пилотиран космически кораб на Спейс Екс се състоя на 30 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Умнико това няма никакво значение"Има, Борко, моето момче. Има не заради характеристиките на самолета, а защото ТИ НЕ ЗНАЕШ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ САМОЛЕТ С ЕДИН И С ДВА ДВИГАТЕЛЯ.
123
8
 
1
 
! Отговори
без аналогии преди 3 години
Историческият космически старт се случи преди 33 дни, когато на 14.10. 2020 г, Роскосмос изстреля от Байконур руска ракета-носител "Союз-2.1а", която само за 03:03 часа достави космическия кораб "Союз МС-17" с трима космонавти /двама руснаци и хубава американка, разговаряща сравнително добре по руски/ на борда на орбиталната МКС. Времето 03:03 часа, постигнато благодарение на уникална руска технология, е световен рекорд, който ще бъде регистриран в "Гинес".
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиДругарю, аз говорех за това, че не знаеш разликата между самолет с един и с два двигателя.Не ми обяснявай кой какъв самолет бил: не знаеш елементарни неща.
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиРусофилите - срещата с реалността .....
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиНа първия въпрос застопорява като счупена плоча. Не само е неграмотен, ами и не знае как да излезе от ситуацията в която сам се е заврял.Отивай да научиш разликата между Ф-22 и Ф-35 другарю.
119
1
 
2
 
! Отговори
Чeбypaшка преди 3 години
Оп, ама това не го написсах ас, къкво станъ?
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиЯвно още не си разбрал каква е разликата :)))))Просто исках да проверя дали самочувствието ти на голям разбирач е високо само на приказки и като гледам си е още така.:))))
117
3
 
4
 
! Отговори
Чeбypaшка преди 3 години
Това е тренировка за хамерикански новогодишни фойерверки.
116
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаМи е горките са ментално още пред Сталинград и борят фашизма... те не са мръднали.
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка"Затова са тия паради и прекаленото фиксиране във ВСВ."Няма да забравя преди няколко години, една рускиня на Черноморието ни. Както е обичайното :)))) Та, движехме се насам натам заедно, и като седнехме в ресторант (за моя сметка, тя пари нямаше), това момиче ядеше все едно нормална храна не е виждало от години. Но иначе станеше ли дума за Русия и какво е положението там, само повтаряше като *** "Мьй пабьедили" (за ВСВ имаше предвид).
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А РосТакси става пивоварна.
113
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей ама Мъск много ви бърка по дупките русофилски бе :) евала молодец.
112
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Концерна Калашников толква ли го е закъсал че продава Водка "Калашников" от десетилетия а?"Явно да.Межуд другото, аз водка Калашников не съм виждал никъде по белия свят. Явно е толкова хубава, че само в конкуренция с препарат за вана е добра.
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Ще ти отговоря ..."Аз те питах дали вече правиш разлика между самолет с един или два двигателя. Кое не разбра? До онзи ден не правеше такава.
110
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук някакъв хомосексуален чебурек спори с капацитета Боби.Изпълнявайки европейската санкционна политика, немските производители на газотурбинни двигатели /ГТД/ отказаха на руснаците доставката им. Руските инженери и конструктори за кратко време създадоха свой ГТД с мощност 110 мВт и КПД=36%. По производителност руската турбина практически не отстъпва на немската /КПД=36,4%/, но габаритите и масата й са значително по-малки и цената й е в пъти по-ниска. Днес Русия разработва ГТД 170 мВт.
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБобчо виждам, че с зъби и нокти драпаш да защитиш матушката си ама пред фактите и вие душевно болните русофили нямате какво да кажете. Руската космическа програма липсва. Освен, че бяха такси на НАСА друго реално не са направили. А това с алкохола беше капака на пародията.
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те за това ли РосКосмос почват да правят водка? Щот вече няма да има пари от САЩ за ракети :)))
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, русофилистичен рев ли чувам пак?
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБоби, вече научи ли разликата между самолет с един и два двигателя? До онзи ден не беше .....
105
5
 
0
 
! Отговори
Чeбypaшка преди 3 години
Нали осъзнавате факта, че съм xoмоceксуалист!