Спейс Екс изстреля космически кораб с астронавти към МКС

Слага се край на 9 г. зависимост на НАСА от Русия
Обновена: 16 ное 2020 08:05 | 16 ное 2020 07:53, Елка Василева
241
Спейс Екс изстреля космически кораб с астронавти към МКС
Снимка: архив, БГНЕС

Спейс Екс изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция (МКС).

Частната американска компания ще транспортира до МКС астронавти на НАСА, слагайки край на девет години на зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Капсулата "Дракон", която в тази година на изпитания - на първо място пандемията от новия коронавирус, но и протестите срещу расовото неравенство и политическите спорове в САЩ - бе наречена от екипажа "Резилиънс" ("Устойчивост"). Тя бе изстреляна с ракета "Фалкон 9" в 19.27 ч. източноамериканско време вчера (2.27 ч. българско време днес) от космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. При ракетния пуск цялото крайбрежие на най-южния американски щат бе осветено.

Основателят и ръководител на Спейс Екс, ексцентричният милиардер Илон Мъск, бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавируса.

За сметка на това свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в качеството си на председател на Националния космически съвет. "Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на космоса (с апарати с хора на борда)", заяви Пенс.

Началото на полета премина добре. Три минути след изстрелването на 90 километра над земната повърхност, докато ракетата се движеше със 7000 километра в час, първата степен се отдели безпроблемно, за да се върне на Земята и да бъде използвана отново.

На борда на капсулата "Дракон" са трима американци и един японец. Това са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци - капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи. Асошиейтед прес отбелязва разнообразния състав на екипажа.

Предвидено е полетът да продължи 27 часа и половина, изцяло в автоматичен режим. При необходимост екипажът може да поеме ръчен контрол върху капсулата.

Скачването с МКС е планирано за към 6 ч. българско време във вторник. Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка.

По план ракетата трябваше да бъде изстреляна с едно денонощие по-рано. Полетът обаче бе отложен заради неблагоприятни метеорологични условия.

Историческото първо изстрелване на пилотиран космически кораб на Спейс Екс се състоя на 30 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Умнико Япония както и Евреите заслепени от рекламата поръчаха Ф-35"Нека си припомним, какво каза "Боби" преди няколко дни:"Не ГОСПОДИН ДИВАНЕН ЕКСПЕРТ</p>Япония иска ОПРЕДЕЛЕНО Ф-22 със Стелт покритието(версия 3) и електрониката на Ф-35(доведена все пак до работоспособно състояние)"Борко, моето момче, нещо защо така си сменяш позицията? Не можеш да направиш разлика между самолет с един и с два двигателя ли?
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби".... все още нерентабилна но се надяваме ..."Какво викаш, русофилите се "надявате", че СпейсЕкс ще просперира.Изкълчи се още малко другарю, направо се вържи на фльонга, белким излъжеш някой.:))))))
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 187На Боби трудно ще му затвориш устата, особено ако си мисли, че не го знаят какъв *** е. Затова го питам дали си е научил урока и като гледам как върти и суче, се чуди как да излезе от положение.Иначе на темата какво да й дискутираме. Спейс Екс направи големия пробив когато докара астронавти до МКС. Тогава беше голямото стискане на палци. Сега просто вече започват полека лека да си усъвършенстват и тестват плановете. Браво на Мъск за работата. Това е бъдещето.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 175"Казвам ГЛУПОСТИ, на това твърдение, защото по ченоморието ни нормална храна в кръчмите НЯМА."Явно ходиш по кръчми които за нищо не стават. Има и нормална, а има и много хубава храна, но порция миди в хубавите места е 25 лева. Не е за всеки.А рускинчето явно и "нехубава" не беше виждала, щото опустошаваше всичко.
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 185 и БобиТемата не е за самолетите на САЩ и Русия, а за SpaceX ....
139
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехоо! Къде сме тръгнали? Още имаме много проблеми, котио не сме управили!Не сме се справили с болестите, с бедността, с войните, със стареенето, със недостига на ресурси, с производството на енергия ... Забавете малко!
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Знам я много по-добре от теб и знам защо Ф-35 се превърна в ПРОВАЛ."Не я знаеш и това си пролича когато обясняваше какви самолети си е поръчала Япония.Опитите ти да отклониш темата с обичайните ти бръщолевения не се получават.
137
0
 
2
 
! Отговори
Ер преди 3 години
До БобиПрочетох го. Просот реших да го игнорирам и да кажа, каквото имам да казвам. САмо подкрепям твърдението ти, с моето изказване.
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиМлакниии уе
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега се започва с коя скала е наша ...
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Космическите изследвания трябва да бъдат ЧАСТНИ, а не само държавни!
133
2
 
2
 
! Отговори
Ер преди 3 години
Мъск с оплакваше, че защото работи с NASA, не може да наема чуждестранни граждани, което много забавяло работата и се изисквали сложни финтове.
132
0
 
2
 
! Отговори
Ер преди 3 години
До Боби"След ненормално кратък период на разработка се създава Мерлин двигателя и Фалкон ракетата."Защото събра хора и започнаха да третират тези технологии, както ги третират в Долината. Бързо развитие, разглеждат се много гледни точки, а не както забиха академиите от 60-те години насам. Трябва да вземеш доктурантура, после да напишеш работа, която обяснява ЗАЩО да започнеш разработна на нещо, да я защитиш, да минат 4 години и тогава да получиш финансиране, ама вече си на 55 години ...
131
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук всички са с някакви малки милитаризирани мозъчето, дето си мслят, че мечтата на всеки руснак е да бомби САЩ, а на всеки американец е да затрие Русия ... Спрете се малко.
130
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"ова момиче ядеше все едно нормална храна не е виждало от години."Казвам ГЛУПОСТИ, на това твърдение, защото по ченоморието ни нормална храна в кръчмите НЯМА.
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шшшш оуу! Алоуу!Говорете си за миг или за вечност или за ф16, ама ако може алт и ф4 ... ама другаде!
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година СпейсЕкс са изстреляли два пъти повече ракети от цялата Могучая. Успех с водката!
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиТи му говориш че не знае разликата между Ф-22 и Ф35, то то говори за МиГове.Смятай:))))))
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиСпомни си МиГ-25. Още през !977-78 гг съм го наблюдавал да прелита на 350-400 метра над главата ми. Същинска летяща чиния с открояващи се и стърчащи нос и два огромни въздухозаборника. И какъв потресаващ рев, какви огнени езици от соплата.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общото е, че са снабдени с ОВТ, но конструктивното решение за корпус-катамаран и 2 двигателя, снабдени с ОВТ е предпочтителен.