Часове след размириците: Конгресът потвърди победата на Байдън

Джо Байдън ще встъпи в длъжност на 20 януари
Обновена: 7 яну 2021 11:16 | 7 яну 2021 11:12, Нели Христова
195
Часове след размириците: Конгресът потвърди победата на Байдън
Снимка: БГНЕС

Часове след като поддръжници на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия, Конгресът потвърди, че следващият президент на САЩ е Джо Байдън.

Американският вицепрезидент Майк Пенс започна възобновената сесия в сряда вечерта, в която депутатите преброяват и потвърждават електоралните гласове, казвайки, че това е бил "тъмен ден в историята на Капитолия на САЩ".

"Да се връщаме обратно на работа", заяви той.

Възраженията на някои републикански депутати за отмяна на резултата в Аризона и Пенсилвания бяха отхвърлени. Сесията потвърди 306 гласа за Джо Байдън срещу 232 гласа за Доналд Тръмп.

Преброителят, сенатор Ейми Клобучар, съобщи: "Джо Байдън и Камала Харис ще бъдат президент и вицепрезидент според бюлетините, които са ни дадени."

След това последваха аплодисменти в залата. "Обявяването на състоянието на гласуването от президента на сената ще се счита за достатъчно за избора на президент и вицепрезидент", заяви Пенс.

Байдън и Харис ще стъпят в длъжност по обяд на 20 януари - след по-малко от 2 седмици.

Самият Доналд Тръмп публикува изявление, в което заяви, че ще има "подреден преход" към новата администрация на Джо Байдън.

"Въпреки че съм напълно несъгласен с резултата от изборите и фактите ме измъчват, въпреки това ще има подреден преход на 20 януари", се казва в изявлението на президента.

"Винаги съм казвал, че ще продължим борбата си, за да гарантираме, че се отчитат само законни гласове. Въпреки че това представлява краят на най-големия първи мандат в историята на президента, това е само началото на нашата борба да направим Америка отново велика!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
19
 
! Отговори
Ястребителят преди 3 години
Поредният от великите вождове на великите муриканци. Бунакът Байдън забравя началото на изречението още преди да стигне до средата му. Да слушаш речите на Трамп пък си е направо изтезание за мозъка. Обамата беше много интелигентен, но политиката му беше катастрофална за Америка и света. Пък да не говорим за предшественика му, тексасткия селянджър Жоро Храста, и неговият предшественик, педофила и наркотрафиканта Клинтън и вещицата Клинтъница... Опознай Америка, и ще се отвратиш от нея!
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме война с Русия, само че от наша територия, ама дано ни затрият, като сме такива клекачи на американците.
40
5
 
5
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Тука някакви софрени революционери още сънуват мокри сънища за предстоящата война... Симпатяги :)
39
7
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Едно е ясно америка вече не е същата ,сегха се почвас истинското раделение и гражданска война !Ако Русия ,Китай,Иран,Беларус,Ирак,Афганистан,Либия,Куба не изпратят там миротворци да освободят америкнаския народ и донесат демокрация незнам какво ще се случи ,америка е ментално болното проблемно дете на човечеството!
38
8
 
8
 
! Отговори
усафоб преди 3 години
До ЧебурашкаЯ сега американофилчето да обясни какво се случва в Америка вместо пак да плюе по Русия!:)
37
3
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
"Господ дани е на помощ..."Кой е господ Дани?
36
2
 
6
 
! Отговори
laplandetza преди 3 години
Очаквах такава <демонстрация>.Няма да има сериозно развитие. Според мен е назряло времето за пореден опит за Световна Революция и ликвидиране на Стария Ред. Не се ли случи, прехода към тоталитаризъм на Властелините на Информация е неизбежен, както и богоподобното същество ТО - фюжън между човешки и изкуствен интелект.
35
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито! Демокрацията победи!
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се получава, когато на тълпата се даде мощно оръжие, като социалните мрежи....и им се поднесе алчен и обезумял властолюбец, откровен популист.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Летеца Кемиал ТрейсАбе, да е вземе Клоуна да ви въведе някой и мерки, че се видя как се нахакайте всички когато белите американци собственици на Америка нахлуха в Конгреса.
32
7
 
3
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
В един момент ще се обяви, че демокрация и държавност са в опасност и ще се въведат някои мерки. А Клоуна и Демента са само марионетки в постановката.
31
4
 
1
 
! Отговори
Вече ми е ясно! преди 3 години
Сега разбирам руснаците!Това обяснява защо този път от далеко се подготвят за американската 'демокрация'.А тя е управление на тези със пистолетите и автоматите.
30
5
 
6
 
! Отговори
D преди 3 години
Тепърва почват размириците! В целия свят! Всичко излиза наяве! Вярвайте! Да живеят Жулиан Асанж и доцент Мангъров!
29
3
 
4
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Шок, днес Путин е пристигнал в Сирия, разходил се е по улиците на Дамаск и се е срещнал с президента Асад.
28
5
 
9
 
! Отговори
Хора преди 3 години
Господ дани е на помощ...
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мене па са ми много смешни заглавията по темата, " щурмували капитолия" "превзели" "размирици" а бе не гледахте ли всчико, никакъв щурм нямаше, просто си влезоха и ако няколко надрусани елемента не беха почнали да се правят на рамбовци всичко щеше да приключи за 20-30 минути мирно и кротко
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що е Демокрация??????Когато Шепа Тарикати управляват стадо Овце!!!!
25
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Честита гражданска война. Ще е интересно в САЩ скоро. След като се видя, че този педофил е спечелил с измами и гласоподаватели родени 1870 година сега подменят и конгресмени за да е сигурна победата. Майдана в Украйна и Беларус беше демократичен, но в свинарника не е. Дано страната се подпали от гражданска война и се унищожи напълно, защото тази марионетка ще подпали войни из целия свят.
24
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планът на Путин за унищожаване на Америка се провали. Сега ще последва план на Джо Байдън за унищожаване на Русия чрез бавно задушаване с хватката на анакондата. Русофилите да се запасят с транквиланти защото в много скоро ще им потрябват.
23
2
 
6
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Сега стана ясно, защо Русия ускори вкарването на въоръжение на C-500.Подготвят се. :)