Как ще бъде запомнено президентството на Тръмп според историците?

Четирите години на неговото управление минаха като вихрушка
24 яну 2021 17:10, Нели Христова
118
Как ще бъде запомнено президентството на Тръмп според историците?
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп вече официално не е президент на Съединените американски щати. Четирите години на неговото управление минаха като вихрушка, но с какво ще бъде запомнен той? Няколко политически историци дават своето мнение по въпроса пред BBC.

"Връзката му с алтернативното дясно"

Матю Континети е сътрудник в Американския корпоративен институт, фокусиран върху развитието на Републиканската партия и американското консервативно движение.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Доналд Тръмп ще бъде запомнен като първия президент, който е подложен на импийчмът два пъти. Той подхранва мита, че изборите са откраднати, призовава своите поддръжници във Вашингтон да протестират срещу удостоверяването на гласуването в Изборния колеж, каза им, че само чрез сила могат да си върнат страната и остана настрана, когато нахлуха в Капитолия.

Когато историците пишат за неговото президентство, те ще го направят през обектива на бунта.

Те ще се съсредоточат върху измъчените отношения на Тръмп с десните партии, зверското му отношение към смъртоносния протест в Шарлотсвил през 2017 г., нарастването на насилствения десен екстремизъм по време на неговия мандат и вирусното разпространение на злонамерени конспиративни теории, които той насърчава.

Какво друго се откроява?

Ако Доналд Тръмп беше последвал примера на своите предшественици и отстъпи властта милостиво и мирно, той щеше да бъде запомнен като разрушителен, но поемащ отговорност популистки лидер.

Президент, който преди пандемията председателстваше икономически бум, преориентира мнението на Америка за Китай, отстрани терористични лидери от бойното поле, обнови космическата програма, осигури консервативно мнозинство във Върховния съд на САЩ и разреши операцията Warp Speed за производство на ваксина срещу COVID-19 за рекордно кратко време.

"Капитулация на глобално лидерство"

Лора Белмонте е професор по история и декан на Техническия колеж по либерални изкуства и хуманитарни науки на Вирджиния. Тя е специалист по външни отношения и автор на книги за културна дипломация.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Опитът му да предаде глобалното лидерство и да го замени управление, насочено по-навътре - манталитет, подобен на крепост. Не мисля, че успя, но въпросът е доколко дълбока е вредата за международната репутация на Америка - това предстои да се разбере.

Моментът, който ме потресе, бе пресконференцията, която той имаше с Владимир Путин през 2018 г. в Хелзинки, където той застана на страната на Путин над американското разузнаване по отношение на руската намеса в изборите.

Не мога да се сетя за друг пример за президент,  който застава с пълна сила редом до противник на недемократичното общество.

Също така управлението му е емблематично с нападението му срещу многостранни институции и договори, и рамки, като оттеглянето от Парижкото споразумение за климата и оттеглянето на иранската ядрена рамка.

Какво друго се откроява?

Аплодирането на Тръмп на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и бразилския президент Жаир Болсонаро и срещата с Ким Чен Ун от Северна Корея. Това наистина приведе САЩ в съответствие с режими, които са антипод на ценностите, които САЩ твърдят, че искат да популяризират. Това е нещо, което според мен наистина беше доста отличително.

Друг аспект е изтласкването на САЩ от някаква наистина категорична роля в насърчаването на правата на човека по целия свят и промяна на съдържанието на годишните доклади за правата на човека от Държавния департамент, които не включват много теми, като например ЛГБТ равенството.

"Поставяне на демокрацията на тест"

Катрин Браунел е професор по история в университета Пърдю, фокусирайки се върху връзките между медиите, политиката и популярната култура, с акцент върху американското председателство.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Най-общо казано: Доналд Тръмп и неговите активисти в Републиканската партия и консервативните медии поставиха американската демокрация на изпитание по безпрецедентен начин. Той успя да убеди милиони хора, че неговата измислена версия на събитията е вярна.

Случилото се на 6 януари в Капитолия на САЩ е кулминацията от над четири години, през които президентът Тръмп активно разпространяваше дезинформация.

Точно както Уотъргейт и разследването за импийчмънт доминираха в историческите интерпретации на наследството на Ричард Никсън в продължение на десетилетия, аз мисля, че този конкретен момент след изборите ще бъде в челните редици на историческите оценки на неговото президентство.

Какво друго се откроява?

Първото въвеждане на понятието "алтернативни факти" на Келиан Конуей само няколко дни след идването на власт на администрацията на Тръмп, когато оспорва размера на встъпителните тълпи между Тръмп и Барак Обама.

Президентите през 20-ти век все по-често използват сложни мерки, за да развият тълкуването на политиките и събитията по благоприятен начин и да контролират медийния разказ на своите администрации. Но твърдението, че администрацията има право на собствени алтернативни факти в крайна сметка предвещава начините, по които администрацията на Тръмп ще управлява чрез дезинформация.

Тръмп впрегна силата на социалните медии и разми границата между развлеченията и политиката по начини, които му позволиха да заобиколи критиците и да се свърже директно със своите поддръжници по нефилтриран начин.

Франклин Рузвелт, Джон Ф. Кенеди и Роналд Рейгън също използваха нови медии и стил на знаменитост, за да се свържат директно с хората по този нефилтриран начин, в крайна сметка трансформирайки очакванията и операциите на президентството, които проправиха пътя на Тръмп.

"Преструктуриране на съдебната система"

Мери Франсис Бери е професор по американска история и социална мисъл в университета в Пенсилвания, фокусирайки се върху правната история и социалната политика. От 1980 до 2004 г. тя е била член на американската комисия за граждански права.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

С това, което направи със съдиите, Тръмп направи дълготрайна промяна през следващите 20 години, 30 години в това как политиките ще се противопоставят на правните текстове и как те могат да бъдат приложени - без значение какво предлага конкретен президент или администрация .

Съдилищата се контролират от републиканците. Понякога съдиите ни изненадват, но в по-голямата си част историческите доказателства са, че те в голяма степен правят това, което е правилно според тяхната политика и техния произход.

Какво друго се откроява?

Когато той подкрепи пакета от мерки, които помогнаха на определени хора от чернокожата общност, че подкрепи изменение в законопроекта за бюджетни кредити, което даде цял куп пари на исторически черни колежи и университети за първи път.

Той събра всички тези неща, както и първата програма за стимулиране, като се увери, че чернокожият бизнесмен и предприемачите ще получат някои от заемите, които са имали проблеми да получат преди.

Ефектът от всичко това, което ще видим с времето, беше в междинните периоди, много повече млади чернокожи мъже гласуваха за Тръмп, отколкото преди. И ако това е тенденция, това може да помогне на Републиканската партия.

Но Тръмп направи и множество възмутителни коментари за чернокожите хора и други цветнокожи хора, опита се да наруши протестите срещу полицейските злоупотреби и по други начини се обърна към своята бяла супрематистка база. Неговото трайно въздействие върху расовите отношения зависи от това какво ще направи администрацията на Байдън върху политиката и от изцелението, и от това колко дълго продължава пандемичният и икономически спад.

"Оспорване на изборите през 2020 г."

Маргарет О'Мара е професор по история във Вашингтонския университет и се фокусира върху политическата, икономическата и столичната история на съвременните САЩ.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Оспорване на ясната победа на изборите от Джо Байдън.

Имахме много наистина неприятни преходи. Хърбърт Хувър също беше много разочарован от загубата си, но въпреки това той се возеше в колата по Пенсилвания Авеню при встъпването в длъжност. През цялото време той не разговаряше с Франклин Рузвелт, но все пак имаше мирен трансфер на власт.

Какво друго ти се откроява?

Тръмп е изключителен в много отношения, но едно от нещата, които наистина го открояват, е, че той е един от малкото президенти, които са избрани, без да са заемали преди това изборна длъжност. Когато се чувстваш безсилен, гласуваш за някой, който обещава да направи всичко по различен начин и Тръмп наистина го направи.

Председателство се прави и от хората, които президентът назначава, и много опитни републикански ръце не бяха поканени да се присъединят към администрацията още в началото. С течение на времето администрацията му намаля до група лоялисти, които наистина не са много опитни и идеологически не се интересуват от мъдрото управление на бюрокрацията. Случилото се в недрата на бюрокрацията ще бъде трудно за възстановяване.

"Изправянето срещу Китай"

Сайкришна Пракаш е професор в Юридическия факултет на Университета на Вирджиния, фокусиран върху конституционното право, правото на външните отношения и президентските правомощия.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Последните изпушвания на неговата администрация са най-важни, тъй като той упражнява контрол върху най-отдадените си последователи и говори за отново за бятане.

Той принуди хората да обмислят в какво се е превърнало президентството по начин, който не съществува по време на администрациите на Буш или Обама. Въпроси като 25-тата поправка и импийчмънт не са били обмисляни за Бил Клинтън. Възможно е хората сега, когато мислят за президентството, да заемат друга позиция занапред, знаейки, че може да дойде някой като Тръмп.

Възможно е Конгресът да делегира по-малко права на президента и да отнеме някаква власт.

Какво друго се откроява?

Президентът демонстрира, че има избирателен район, който се противопоставя на много от тези търговски сделки и че има хора, желаещи да гласуват за тези, които или ще ни освободят от тези търговски сделки, или "ще ги направят по-справедливи".

Президентът също така предположи, че Китай се е възползвал от Съединените щати по начини, които са вредни за нашата икономическа и национална сигурност - и мисля, че зад тази гледна точка има консенсус. Никой не иска да бъде обвиняван, че е мек с Китай, докато никой не се интересува дали сте "меки" с Канада, нали?

Вътрешно президентът имаше многолюден тон към него. Това никога не е било напълно осъзнато в неговите политики, но виждаме, че все повече републиканци приемат популистки идеи.

 

 


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
Бай Дончо преди 2 месеца
е пич.По хитър от боко.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 6

Най-голямата грешка на САЩ е тяхното създаване. Повече от това няма накъде. Дали ще е Тръмп, дали ще е Байдън - все тая. Да се изядат там като кучета и да оставят света да си отдъхне от тях.
25
1
 
14
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 месеца
Браво Нели,ще запомним Тръмп с това че заработвате заплати всички пернати драскачи като го плюехте 4 години! Продължавайте в същия дух и той ще се върне на власт!Молодци!
24
7
 
2
 
! Отговори
православен патриот преди 2 месеца
Ами ще бъде запомнено най вече с екзекуцията на големия генерал Касем Сюлеймани!!!!!! С нищо друго няма да бъде запомнено !
23
0
 
1
 
! Отговори
Чака преди 2 месеца
До Анонимен 13

*** си ,*** !!!
22
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
През мандата на Обама долара се срина до 1.28,а по времето на Труп стигна до1.80. Това е най-съществената разлика
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Историците нямат думата за Тръмп.Тръмп не е история.Той е бъдеще.Сега гледахте втората серия от "Междузвездни войни".Империята отвърна на удара,но предстои завръщането на джедаите.
20
4
 
38
 
! Отговори
Ето как преди 2 месеца
Тръмп не започна война, Тръмп спря имиграцията, Тръмп изтегли почти всички американски войски от близкия изток, Тръмп подкрепи морала и вярата в Бог и семейните ценности, Тръмп изстреля икономиката на невиждани висини - така нормалните неплатени медии и хора виждат неговото управление.
19
4
 
34
 
! Отговори
Точка преди 2 месеца
Тръмп е първият, кото не е направил нито една война. Точка.
18
3
 
24
 
! Отговори
той каза преди 2 месеца
Тръмп тепърва ще спасява Америка и света. Ще стане първият изправил се срещу Антихриста. Събуди света.
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като президентът на реднеците, пряко подкрепян и от част от високата обществена класа. Интересен президент, като цяло. А Бай Ганьо общакът каквото и да коментира, все ще си бачка за 1500лв.. Успелият българин ще си е успял. И те така те.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбрахме, че победителите пишат историята. Ако искаш истината, разговаряй с простолюдието
Обикновените хора виждат нещата най-важно, но не издават книги.
15
4
 
29
 
! Отговори
Един преди 2 месеца
Демократите са дяволи! Тръмп започва с икономически напредък, помиряване със Сев Корея , Близкия Изток и донякъде с Русия, изтегляне на войски , незапочване на нова война, подпомагане на бедните чернокожи семейства, увеличаване на работните места, изтегляне на САЩ от сделки с корумпирани организации, където пари се наливат като в бездънна яма, подобри сигурността в страната като недопусна ислямисти и вдигна стената с Мексико. И спретнаха BLM безредици , вирусче, впрегнаха медиите и сега е лошия.
14
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като един пррост фашист както са по принцип.
13
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Артистичната дейност повече му отива. Природата го е надарила за клоун и всички опити за друго са катастрофални. Един самовлюбен егоцентрик, който излагаше Америка до последно. Хубаво е, че вече няма да го гледаме.
12
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще го запомня с това как обвиняваше първо Китай, а после и Европа как им вкарваме вируса докато не правеше нищо, както и със съвета да се пие белина. ***, който с хитрост и наглост се налага над хората и в бизнеса и като президент.
11
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Помните ли как демократите призоваваха за насилие срещу полицаите подкрепящи Тръмп ? Никой не им изтри акаунтите. Грабежите и палежите от Антифа и БЛМ останаха ненаказани. Демократите правят политика от лицемерието. Единствено революцията вече е шанс за ФАЩ да се оправи пред тези неравенства и системен расизъм и над бели и черни.
10
5
 
28
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 месеца
ТРЪМП Е МИРОТВОРЕЦ
ТРЪМП Е ТРЪН ЗА ПЕЧАЛБАРИТЕ НА ОРЪЖИЯ

РУСИЯ НЕ Е НАШ ВРАГА А НАШ КОНКУРЕНТ ТЕЗИ НЕГОВИ ДУМИ НАПРАВО ПОБЪРКАХА ПЕЧАЛБАРИТЕ ОТ ОРЪЖИЯ-----АМИ СЕГА БЕЗ ВРАГОВЕ НА КОЙ ЩЕ СИ ПРОДАВАМЕ
ОРЪЖИЯТА
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЕДНО МЕ ИНТЕРЕСУВА

Ама как хубаво поздрави Генерал Солеймани, а?
8
6
 
38
 
! Отговори
ЕДНО МЕ ИНТЕРЕСУВА преди 2 месеца
Тръмп не започна и не направи НИТО ЕДНА ВОЙНА.
Това е най-важното за нас, а другите които не го харесват
или имат МЕНТАЛНИ ПРОБЛЕМИ ИЛИ СА ПЛАТЕНИ.