Как ще бъде запомнено президентството на Тръмп според историците?

Четирите години на неговото управление минаха като вихрушка
24 яну 2021 17:10, Нели Христова
118
Как ще бъде запомнено президентството на Тръмп според историците?
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп вече официално не е президент на Съединените американски щати. Четирите години на неговото управление минаха като вихрушка, но с какво ще бъде запомнен той? Няколко политически историци дават своето мнение по въпроса пред BBC.

"Връзката му с алтернативното дясно"

Матю Континети е сътрудник в Американския корпоративен институт, фокусиран върху развитието на Републиканската партия и американското консервативно движение.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Доналд Тръмп ще бъде запомнен като първия президент, който е подложен на импийчмът два пъти. Той подхранва мита, че изборите са откраднати, призовава своите поддръжници във Вашингтон да протестират срещу удостоверяването на гласуването в Изборния колеж, каза им, че само чрез сила могат да си върнат страната и остана настрана, когато нахлуха в Капитолия.

Когато историците пишат за неговото президентство, те ще го направят през обектива на бунта.

Те ще се съсредоточат върху измъчените отношения на Тръмп с десните партии, зверското му отношение към смъртоносния протест в Шарлотсвил през 2017 г., нарастването на насилствения десен екстремизъм по време на неговия мандат и вирусното разпространение на злонамерени конспиративни теории, които той насърчава.

Какво друго се откроява?

Ако Доналд Тръмп беше последвал примера на своите предшественици и отстъпи властта милостиво и мирно, той щеше да бъде запомнен като разрушителен, но поемащ отговорност популистки лидер.

Президент, който преди пандемията председателстваше икономически бум, преориентира мнението на Америка за Китай, отстрани терористични лидери от бойното поле, обнови космическата програма, осигури консервативно мнозинство във Върховния съд на САЩ и разреши операцията Warp Speed за производство на ваксина срещу COVID-19 за рекордно кратко време.

"Капитулация на глобално лидерство"

Лора Белмонте е професор по история и декан на Техническия колеж по либерални изкуства и хуманитарни науки на Вирджиния. Тя е специалист по външни отношения и автор на книги за културна дипломация.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Опитът му да предаде глобалното лидерство и да го замени управление, насочено по-навътре - манталитет, подобен на крепост. Не мисля, че успя, но въпросът е доколко дълбока е вредата за международната репутация на Америка - това предстои да се разбере.

Моментът, който ме потресе, бе пресконференцията, която той имаше с Владимир Путин през 2018 г. в Хелзинки, където той застана на страната на Путин над американското разузнаване по отношение на руската намеса в изборите.

Не мога да се сетя за друг пример за президент,  който застава с пълна сила редом до противник на недемократичното общество.

Също така управлението му е емблематично с нападението му срещу многостранни институции и договори, и рамки, като оттеглянето от Парижкото споразумение за климата и оттеглянето на иранската ядрена рамка.

Какво друго се откроява?

Аплодирането на Тръмп на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и бразилския президент Жаир Болсонаро и срещата с Ким Чен Ун от Северна Корея. Това наистина приведе САЩ в съответствие с режими, които са антипод на ценностите, които САЩ твърдят, че искат да популяризират. Това е нещо, което според мен наистина беше доста отличително.

Друг аспект е изтласкването на САЩ от някаква наистина категорична роля в насърчаването на правата на човека по целия свят и промяна на съдържанието на годишните доклади за правата на човека от Държавния департамент, които не включват много теми, като например ЛГБТ равенството.

"Поставяне на демокрацията на тест"

Катрин Браунел е професор по история в университета Пърдю, фокусирайки се върху връзките между медиите, политиката и популярната култура, с акцент върху американското председателство.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Най-общо казано: Доналд Тръмп и неговите активисти в Републиканската партия и консервативните медии поставиха американската демокрация на изпитание по безпрецедентен начин. Той успя да убеди милиони хора, че неговата измислена версия на събитията е вярна.

Случилото се на 6 януари в Капитолия на САЩ е кулминацията от над четири години, през които президентът Тръмп активно разпространяваше дезинформация.

Точно както Уотъргейт и разследването за импийчмънт доминираха в историческите интерпретации на наследството на Ричард Никсън в продължение на десетилетия, аз мисля, че този конкретен момент след изборите ще бъде в челните редици на историческите оценки на неговото президентство.

Какво друго се откроява?

Първото въвеждане на понятието "алтернативни факти" на Келиан Конуей само няколко дни след идването на власт на администрацията на Тръмп, когато оспорва размера на встъпителните тълпи между Тръмп и Барак Обама.

Президентите през 20-ти век все по-често използват сложни мерки, за да развият тълкуването на политиките и събитията по благоприятен начин и да контролират медийния разказ на своите администрации. Но твърдението, че администрацията има право на собствени алтернативни факти в крайна сметка предвещава начините, по които администрацията на Тръмп ще управлява чрез дезинформация.

Тръмп впрегна силата на социалните медии и разми границата между развлеченията и политиката по начини, които му позволиха да заобиколи критиците и да се свърже директно със своите поддръжници по нефилтриран начин.

Франклин Рузвелт, Джон Ф. Кенеди и Роналд Рейгън също използваха нови медии и стил на знаменитост, за да се свържат директно с хората по този нефилтриран начин, в крайна сметка трансформирайки очакванията и операциите на президентството, които проправиха пътя на Тръмп.

"Преструктуриране на съдебната система"

Мери Франсис Бери е професор по американска история и социална мисъл в университета в Пенсилвания, фокусирайки се върху правната история и социалната политика. От 1980 до 2004 г. тя е била член на американската комисия за граждански права.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

С това, което направи със съдиите, Тръмп направи дълготрайна промяна през следващите 20 години, 30 години в това как политиките ще се противопоставят на правните текстове и как те могат да бъдат приложени - без значение какво предлага конкретен президент или администрация .

Съдилищата се контролират от републиканците. Понякога съдиите ни изненадват, но в по-голямата си част историческите доказателства са, че те в голяма степен правят това, което е правилно според тяхната политика и техния произход.

Какво друго се откроява?

Когато той подкрепи пакета от мерки, които помогнаха на определени хора от чернокожата общност, че подкрепи изменение в законопроекта за бюджетни кредити, което даде цял куп пари на исторически черни колежи и университети за първи път.

Той събра всички тези неща, както и първата програма за стимулиране, като се увери, че чернокожият бизнесмен и предприемачите ще получат някои от заемите, които са имали проблеми да получат преди.

Ефектът от всичко това, което ще видим с времето, беше в междинните периоди, много повече млади чернокожи мъже гласуваха за Тръмп, отколкото преди. И ако това е тенденция, това може да помогне на Републиканската партия.

Но Тръмп направи и множество възмутителни коментари за чернокожите хора и други цветнокожи хора, опита се да наруши протестите срещу полицейските злоупотреби и по други начини се обърна към своята бяла супрематистка база. Неговото трайно въздействие върху расовите отношения зависи от това какво ще направи администрацията на Байдън върху политиката и от изцелението, и от това колко дълго продължава пандемичният и икономически спад.

"Оспорване на изборите през 2020 г."

Маргарет О'Мара е професор по история във Вашингтонския университет и се фокусира върху политическата, икономическата и столичната история на съвременните САЩ.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Оспорване на ясната победа на изборите от Джо Байдън.

Имахме много наистина неприятни преходи. Хърбърт Хувър също беше много разочарован от загубата си, но въпреки това той се возеше в колата по Пенсилвания Авеню при встъпването в длъжност. През цялото време той не разговаряше с Франклин Рузвелт, но все пак имаше мирен трансфер на власт.

Какво друго ти се откроява?

Тръмп е изключителен в много отношения, но едно от нещата, които наистина го открояват, е, че той е един от малкото президенти, които са избрани, без да са заемали преди това изборна длъжност. Когато се чувстваш безсилен, гласуваш за някой, който обещава да направи всичко по различен начин и Тръмп наистина го направи.

Председателство се прави и от хората, които президентът назначава, и много опитни републикански ръце не бяха поканени да се присъединят към администрацията още в началото. С течение на времето администрацията му намаля до група лоялисти, които наистина не са много опитни и идеологически не се интересуват от мъдрото управление на бюрокрацията. Случилото се в недрата на бюрокрацията ще бъде трудно за възстановяване.

"Изправянето срещу Китай"

Сайкришна Пракаш е професор в Юридическия факултет на Университета на Вирджиния, фокусиран върху конституционното право, правото на външните отношения и президентските правомощия.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Последните изпушвания на неговата администрация са най-важни, тъй като той упражнява контрол върху най-отдадените си последователи и говори за отново за бятане.

Той принуди хората да обмислят в какво се е превърнало президентството по начин, който не съществува по време на администрациите на Буш или Обама. Въпроси като 25-тата поправка и импийчмънт не са били обмисляни за Бил Клинтън. Възможно е хората сега, когато мислят за президентството, да заемат друга позиция занапред, знаейки, че може да дойде някой като Тръмп.

Възможно е Конгресът да делегира по-малко права на президента и да отнеме някаква власт.

Какво друго се откроява?

Президентът демонстрира, че има избирателен район, който се противопоставя на много от тези търговски сделки и че има хора, желаещи да гласуват за тези, които или ще ни освободят от тези търговски сделки, или "ще ги направят по-справедливи".

Президентът също така предположи, че Китай се е възползвал от Съединените щати по начини, които са вредни за нашата икономическа и национална сигурност - и мисля, че зад тази гледна точка има консенсус. Никой не иска да бъде обвиняван, че е мек с Китай, докато никой не се интересува дали сте "меки" с Канада, нали?

Вътрешно президентът имаше многолюден тон към него. Това никога не е било напълно осъзнато в неговите политики, но виждаме, че все повече републиканци приемат популистки идеи.

 

 


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 2 месеца
При демокрацията богатите и кадърните могат да си позволят добро образование, само простите и некадърните бедняци нямат пари за образование и взимат заеми да се образоват.
46
3
 
9
 
! Отговори
За България преди 2 месеца
кой е президент на САЩ няма никаво значение - и в длата случая си оставате колония


за Байдън гласуваха около 10 милиона млади безработни лузери, на които Байдън обеща да опрости смазващите студентски заеми (само бедняците учат със заеми)

Е, Байдан тутакси забрави за това си обещание
45
4
 
3
 
! Отговори
поп преди 2 месеца
До истината

как 30, от сътворението на света. можеш ли да кажеш три реални неща, нпарвавени от тръмп, конкретни неща
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мислиш Са като фараона,светът се по кланя в краката у, но ние може да коментирам, но Бог има последната дума
43
9
 
10
 
! Отговори
истината преди 2 месеца
най-добрия американски президент за последните 30 години ако не и повече.
42
1
 
5
 
! Отговори
Сър Стенли преди 2 месеца
Последният Президент!
41
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще се запомни като Бай Дончо - наи-простия и невъзпитан президент на САЩ, назначен пряко от Русия и Путин.
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Тръмп

живееш в някаква паралелна вселена. пълен си с химери, демони, фикции, заблуди. ако грее слънце там, където си - излез малко, подишай чист въздух, усмихни се. и не поствай онлайн, само усложняваш собственото си състояние
39
1
 
6
 
! Отговори
Тръмп преди 2 месеца
беше компромис между не-евреиските корпораций и номенклатурата (марионетките на юдо-масонския нов ред)
сега компромис вече няма - има война на унищожение в която САЩ ще загинат

когато войната свърши на власт ще дойдат тези които вече имат глобални структури - банките и ИТ компанийте - те вече са глобални. Евреиския долар ще буде заменен с криптовалути а държавния апарат ще бъде заменен от управителните съвети на глобалните банкови, търговски и консултантски ИТ структури
38
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще се запомни тръмп терориста
37
1
 
5
 
! Отговори
God преди 2 месеца
Ако авторката не може да се сети кога друг път американски президент е подкрепял лидер на недемократична държава да си спомни Обама и как да даде уран на Иран. Също да си спомни и всички президенти, които подкрепят Саудитска Арабия (вкл. и Тръмп).
36
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
доналд тръмп е ретардиран илитерат, неслужил, неучил, страхлив, неработил един ден в живота си, арогантен, циничен, ксенофоб, расист. към онези дето много се кефят на себе си, че се кефят на тръмп - такива като вас този дорк не признава за хора. кефите му се понеже ви се иска и вие така с дрънкане на глупости да ги грабвате за пуситата, но не можете. защото сте български селтаци. тръмп не ви е президент, че да му се слагате
35
0
 
7
 
! Отговори
Това ще разберем преди 2 месеца
след най-малко 50-години.

Тогава страстите ще са изгаснали. Засегнатите и участвалите ще са починали.

Другото няма да е история, а лични мнения.
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Байдън с какво , че е президент на живи и умрели ? Че даже и от отвъдното гласуваха за него . 80 % от белите американци мъже гласуваха за Тръмп.
33
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
С какво ще бъде запомнен Тръмп според историците зависи ОТ ТОВА КАКВО новия президент на САЩ ще им разреши да напишат . Щото президентството на Тръмп е вече минало а тия историци ляб трябва да ядат... от заплатата която новия президент ще им отпусне .

Винаги ер било така и винаги ще бъде . Разните там артисти, интЕлегенция , певци , дЖурналисти , учени и експерти които са на държавна издръжка винаги ама винаги гледат да се подмазват на властимащите и да пллюят по тия дето вече не са на власт.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Едно мога да ви кажа

дай малко повече данни и анализ
31
5
 
2
 
! Отговори
Камъла за преди 2 месеца
Президент!
30
1
 
7
 
! Отговори
яжте ориз с арсен преди 2 месеца
и си мълчета, Васали на Пекин!
29
5
 
25
 
! Отговори
Едно мога да ви кажа преди 2 месеца
Джо Байдън е Позор за САЩ и Срам за Света!
28
4
 
24
 
! Отговори
Като Велико преди 2 месеца
Тръмп е най-Великият Президент, който САЩ са имали в последните поне 100 години!