Как бивши последователи на Qanon са разбрали, че това, в което вярват, е лъжа?

Конспиративната теория е пълна с несъответствия
3 фев 2021 21:45, Нели Христова
90
Как бивши последователи на Qanon са разбрали, че това, в което вярват, е лъжа?
Снимка: БГНЕС

"Всичко започва с доза истина. При мен се случи така - бях ядосана на Демократичната партия, която се обърна срещу Бърни Сандърс през 2016 г. Имаше много хора като мен. Свързахме се онлайн и си зададохме въпроса - ако Демокраничната партия се намеси в изборите така, какво още може да стори? Направихме собствено проучване и нещо се случи по време на този процес".

След изборите за президент през 2016 година Ленка попада в примката на конспиративните теории. Изведнъж, без да се усети, тя вече е последовател на QAnon, групата, която ще предобие огромна популярност в следващите четири години и дори ще успее да нахлуе в Капитолия.

"Външни конспиративни сили попаднаха в нашия новинарски поток и така започнахме да получаваме информация от тях. Не знаем кои са те, но ни предлагаха информация, която изглеждаше достоверно. Започнахме да вярваме в тази информация и тогава се появи Q", разказва Ленка, която вече е успяла да се измъкне от QAnon, пред CNN. Тя и групата от хора, с които заедно се опитват да разберат дали има корупция в американското правителство, получават информация за връзките на властта със секс трафик на деца и как политиците биват заплашвани и изнудвани с тази информация. "Има доза истина в трафика на деца и педофилията. Това е деликатна тема за много хора, защото сме родители. Това ни притесни", обяснява Ленка.

В един момент обаче тя се усетила, че всички тези обвинения са твърде помпозни за да са истина.

"Когато Q се появи вече беше очевидно за мен, че са се прецелили в Демократичната партия и я обвиняваха в неща, които и Републиканците вършат. Това ме накара да се запитам защо нападат само едната партия. След това се опитаха да издигнат Доналд Тръмп като светец, който ще пребори корупцията и секс трафика на деца, но аз виждах, как той прави абсолютно същите неща, в които обвиняваха Демократичната партия. Имах късмета да се усетя и да се откажа от тази група навреме. Но същевременно разбирам как хората потъват толкова лесно в нея", обяснява Ленка.

Джитарт Джадея е крехък мъж в началото на тридесетте години, очарователен и весел, който говори с еднакъв ентусиазъм както за икономиката, така и за своята племенница. Той е атеист, подкрепя декриминализацията на наркотиците и правото на избор, който подкрепя Бърни Сандърс в първичната част на изборите през 2016 г. Той не изглежда като човек, който би потънал в опасна крайнодясна конспиративна теория, включваща демократи, които ядат бебета, и холивудски актьори. Но в продължение на две години и половина той потъва в дебрите на QAnon.

"Като наркотик е", казва той на Rolling Stone. "Четете информацията на Q и той ви казва нещо, а вие си мислите: "Уау пич, това е лудост"... Дозата допамин изчезва в мозъка ви и трябва да навлизате все по-дълбоко и по-дълбоко, за да можете да получите отново това чувство. Когато Q за пръв път започна да публикува, си помислих: "Ето едно обяснение, което макар да няма смисъл, ако е вярно, обяснява ситуацията по-добре от сегашните обяснения, които получавам."

Конспирацията идва в точното време, за да завладее ума на младия мъж - Джадея наскоро се беше разграничил от повечето си приятели,  беше изолиран и се бореше интензивно с депресия и недиагностицирано биполярно разстройство. Тъй като беше в аспирантура, той също има и много време за пропиляване. "Предполагам, че може да се каже, бях основена мишена за Q, която той лесно би могъл да хване", казва той.

Но за разлика от Ленка, която бързо усеща, че конспирацията е измислица, при Джадея са нужни години докато осъзнае, QAnon са пълни с логически несъответствия. Преломен момент за него беше последовател, който помоли Q да накара Тръмп да каже термина "типи отгоре" като доказателство за познанието на Тръмп за заговора. Когато Тръмп произнесе фразата по време на реч през 2018 г., вярващите в Q се зарадваха, убедени че това е потвърждение, че Q е истински. Джадея обаче прави някои проучвани и вижда, че Тръмп е казвал фразата много пъти преди това.

"Тогава разбрах, че всичко е много хлъзгаво", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Външните конспиративни сили които подхранват новинарските потоци в цивилизования свят се зане кои са, а действията им се наричат Хибридна война ... дори и Ленка вече го е разбрала, за разлика от едни наши сънародници орисани на Бузлуджа и яз.Копринка, с българско гражданство и руско самосъзнаие, които освен по Жужита, Кимчовци и Мдуровци си падат и по КюЕйНон-ци и са проводници на всякакви конспиративни теории, клеямящи "Лошият запад" и "Загниващия американски империализъм"... !!!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно как последователите на тиквата, ще разберат че всичко е лъжа.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите са пълни с несъответствия!!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма диктатура без таен контрол над опозицията. Убеди ги, че им помагаш, контролирай ги, използвай ги за целите си, докато през цялото време вярват, че се борят срещу тебе.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От така написаното излиза, че щом и Републиканците ги вършат, значи корупцията и секса с деца са позволени.
63
1
 
7
 
! Отговори
Малко акъл се иска преди 3 години
Леле, какво невежество се шири! Кой или коя е "Ленка"-мъж,жена, възраст, социален статус,образование? Кой и какъв е Джедая? Въз основа на 2 имена,тотално неизвестни и анонимни-се написва цяла статия, и то неграмотно-"която ще предобие"-пише се-прИдобие! Та въз основа на анонимни никове се създава информация, анализира се, правят се "велики" заключения! Демек-откриват топлата вода! И по-надолу тъпчовците почват с коментарите и анализите-Герб са такива,ония са онакива..И никой не мисли! Ужас!
62
0
 
2
 
! Отговори
! преди 3 години
Конспирацията идва в точното време, за да завладее ума на младия мъж - Джадея наскоро се беше разграничил от повечето си приятели, беше изолиран и се бореше интензивно с депресия и недиагностицирано биполярно разстройство. Тъй като беше в аспирантура, той също има и много време за пропиляване. "Предполагам, че може да се каже, бях основена мишена за Q, която той лесно би могъл да хване", казва той.В щатите яко предрусват! Много дръгс, много нещо!
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честна дума!Нищо не разбрах!
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е като с герберите. Малко мозък, но имат усещането, че са на крачка от истината. И трябва им само някой да подхвърли - комунистите ни окрадоха, и те вече знаят. Без значение колко покварен, тлъст и закоравял крадец и мутра го е казал.
59
0
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
Уау бейб, по *** статия не бях чел!
58
0
 
5
 
! Отговори
LOL преди 3 години
Ооооо да, няма корупция и педофилия разбира се, това са конспирации!
57
5
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
По времето на социализма всички комунисти бяха атеисти, сега вече са православни християни и славяни. Изрусиха си косите и си сложиха сини лещи....така повелява Бога-джудже от Кремъл. И освен бялата раса и чеченците, грузинците и азърбайджанците други раси не признават. А! И севернокорейците
56
1
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
***, какво ни интересуват глупостите в тази "статия''? Много хора вярват извънземните, че са ги отвличали, с какво са по различни тези, че публикуваш некви глупости, мозъка ти е празен
55
1
 
4
 
! Отговори
Q is real преди 3 години
Между другото... вчера отнякъде излезе снимка на Епстийн в "Лолита Експрес" с някакво дете легнало отгоре му. "Теория на конспирация"?
54
1
 
4
 
! Отговори
Q is real преди 3 години
QAnon няма, то е измислено медийно понятие. Има Q, има и anons. Обяснили са го в Q drop #4881. Фейкнюз не могат да атакуват Q, затова чрез понятието QAnon пришиват на Q всевъзможни теории, догадки, предположения и дори злодеяния на различни лица. Фина и ефективна манипулация целяща да ни държат в "хипнотичен транс" или дълбок сън, ако щете.
53
2
 
7
 
! Отговори
Q is real преди 3 години
Q е истински - военното разузнаване, което предприе авангарден и брилянтен ход. Започна да разпространява анонимно информация напълно заобикаляйки всички масмедии, които много държат да ни казват какво и как трябва да мислим.
52
0
 
14
 
! Отговори
Мара преди 3 години
Най обичам полуграмотни кифлички да ми обясняват какво да мисля и в какво да вярвам.
51
3
 
17
 
! Отговори
в САЩ преди 3 години
започна месецът на неггърската история ...изненадан съм че такова епохално толерастко събитие остана неотразено от Сороската пропаганда.... скоро ще има и месец на конската история - и конете както и неггратта доста са допринесли за развитието на САЩ и цивилизацията
50
3
 
16
 
! Отговори
верно бе ! преди 3 години
след като прочетох тази животопроменяща, спонсорирана от еврейсаките фондации статия, веднага осъзнах какув гаден расист съм и още сега отивам да падна на колене пред първия цветнокожж *** дето се валя по тротоара друсан и да го моля за прошка - кметицата на Сиятъл направи същото миналото лятода живее кенсъл културата и толерастията - доло белите расисти
49
3
 
20
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 3 години
Тезите, които се опитват да прокарват може да минават сред слабоумните американци, но тук са сбърккали адреса.Как така стана, че Ъпстейн се "самоуби" в затвора?Защо се самоуби?Островът, където са уреждали оргии на елита от Демократическата Партия е факт.Факт е, че от Канада са изчезвали индиански момичета, които са били изнасилвани и убивани.Факт е, че Клинтън си вади оная работа навсякъде.Факт е, за сина на Байдън в Украйна, факт са и неговите оргии в Китай.