Байдън: Сърбия да признае Косово! Вучич: Това е американската политика

Американският президент изпрати поздравление по случай националния празник на Сърбия
Обновена: 7 фев 2021 17:13 | 7 фев 2021 17:06, Анисия Иванова
357
Байдън: Сърбия да признае Косово! Вучич: Това е американската политика
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън поиска Сърбия да признае Косово. В поздравление по случай националния празник на Сърбия 15 февруари Байдън поиска от сръбския президент Александър Вучич да положи усилия за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, съобщават сръбските вестници.

"От името на американския народ изпращам сърдечни поздравления до Вас и съгражданите ви по повод националния празник на Сърбия 15 февруари. САЩ "остават непоколебими" в подкрепата за европейската интеграция на Сърбия, извършването на реформите и постигането на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, споразумение, "което е фокусирано върху взаимното признаване" на двете страни.

"Силата на нашите отношения се основава на дълбоката история на връзките между нашите два народа, които воюваха като съюзници в двете световни войни. Ценим и близкото си сътрудничество в борбата против пандемията от коронавирус, докато заедно се изправяме пред това глобално безепрецедентно предизвикателство", пише в поздравителното писмо от Белия дом.

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари за поздравлението, но отбеляза, че взаимно признаване между Сърбия и Косово не е записано в нито един акт на нито една световна организация, нито на ЕС, в нито една резолюция, съобщава вестник "Новости" в електронното си издание.

"Разбираме, че това е американската политика, имаше опити тази фраза да се наложи като нещо, което трябва да приемем като окончателно решение. Вече казах в Белия дом какво мисля за взаимното признаване и отговорът ми няма да бъде различен", заяви Вучич.

"Досещам се за много идеи за това какво поздравление бих могъл аз да изпратя за Деня на независимостта на САЩ, но ролята ми е да защитавам интересите на Сърбия", добави той.

"За нас Сретение е голям празник и то е много по-важно за нас от американските и албанските желания. И ние имаме своите /желания/, но и по-различна действителност. От друга страна трябва да призная, че това не е приятно, защото ви е ясно, че цялата американска външнополитическа инициатива ще върви в тази посока", каза сръбският президент. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия губи влияние на Балканите, щатите има такова, но пък иска да ислямизира...Ние да му мислим.
274
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 289, ами нямам нищо против Русия да е в ЕС, само че в християнски вариант. И да прати всички мюсюлмани, бежанци и пр. с еднопосочен билет за щатите. Там обичат мюсюлмани, ще ги настанят.
273
0
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 години
Интересно са се подредили нещата на Балканите. На практика с албанците сме в по-добри отношения отколкото със сърбите и с македонците. А уж би трябвало да сме по-близки като славяни със сърбите и като доскоро хора от един народ с македонците.
272
0
 
1
 
! Отговори
Ако и Русия е в преди 3 години
ЕС тогава няма да има за какво да се кахъриш, братле.
271
0
 
3
 
! Отговори
До 287 преди 3 години
Ако това, което казваш стане, наистина няма да има разлика, защото вече ЕС ще е халифат, а ти ще се движиш до Русия с камила.
270
12
 
5
 
! Отговори
Ако преди 3 години
АКО ВСИЧКИ ВЛЯЗАТ В ЕС - НЯМА ДА ИМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ СЪРБИН, КОЙ - АЛБАНЕЦ. КАКТО МЕЖДУ ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ДНЕС НЯМА ОМРАЗА. ИЛИ ПОНЕ НЕ СЕ Усеща. НО ТОВА Е ПРОТИВ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ВСИЧКО ПРОТИВ МИРА ТУК.
269
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите продължават да играят коварна роля в Македония. Трябва ли да се разплача че искат да ги мачкат?
268
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия да признае за геноцида над българи в Македония и Западните покрайнини.
267
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
273 Сърбия е заобиколена от НАТО, стана руска база и при един конфликт, ще стане плацдарм на военни действия, недей Боже. После пак ще реват на умряло, но нали, все си стрелят сами в крака...Никой не е видял добро от Русия, тя дава много, но иска всичко.
266
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
279 Косово е било в пределите на България 300 години, преди Сърбия да стъпи там. В Албания има българско малцинство, както и в Косово, Сърбия и РСМ. Някога там се е простирала българската държава. България няма териториални претенции към тези държави.Вечният ламтеж на сърбите за територии, прави държавата им сепаратиттична и опасна за мира на Балканите.
265
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 308 Тах е брат! И аз се надвах, че като беше косове ще хукнеме да ги изпоизтрепеме и да си вземем каквото СИ Е НАШО, но ... добре се държат сега!
264
0
 
5
 
! Отговори
До 312 преди 3 години
Май ти е омръзнал наркозависимияжендарски животец та си търсиш туроператор за отвъдното ?
263
6
 
18
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
Косово е било част от Сърбия по-малко от 200 години, просто сърбите са си лакоми, ако не бяха се лакомили за Македония и си бяха запазили добрите взаимотношения с нас през Балканската война сега щяха да имат Косово.
262
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия трябва да се сбогува с амбициите си на балканите! Пътя е към ЕС и признаване на плестъпленията на комунистическият режим.България е най-потърпевша от сръбската шовинистка политика!
261
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на сърбина как му е отговорил. Ето така се защитават национални интереси. Не че ги защитавам сърбите защото знаем как са ни забивали нож в гърба и че на тях не може да им се има доверие. Но такава държава като Косово никога не е имало. Създадена е изкуствено от Запада.
260
3
 
16
 
! Отговори
Байдънович преди 3 години
А кога Турция ще признае и плати милиардите за геноцида над българите
259
4
 
14
 
! Отговори
боклуци преди 3 години
До MakedonskiДа, от татарския род сме и сме горди ! Ти прочети една от най-големите истории - на Българският род ! След това се замисли ти какво си !
258
7
 
0
 
! Отговори
Emo преди 3 години
До АнонименVoyna ste ima no ne takava kakvato fantaziras....Sirbiya sresto Bulgariya ...podkrepena ot Rusiya treta Balkanska ...2\3 ot horata ste izmrat dori Vanga go predrece ..."ot devet komina samo tri ste pusat..."
257
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите русофили много обичат да лижат сръбски зад..ци Дерзайте русофили! ще получите похвала пред вожда!
256
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците пак почват "мир" да установяват, там, където никой не ги е викал. Пак да дадем пример КРИМ, който е бил атономна република в състава на Украйна, хората решиха, че по-добре да са част от Русия, Украйна се продаде на САЩ за стотинки. Америка и ЕС не го признаха, санкционираха Русия. Но КОСОВО, където се продава масово оръжие и наркотици, - може, това е друго. САЩ само причина търсят да почнат конфликт с Русия чрез Сърбия, като в приказката "Вълкът и агнето".