21 щата срещу Байдън заради спиране на тръбопровод от Канада

Канадският премиер заяви, че Отава е разочарована от решението му
18 мар 2021 08:17,
25
21 щата срещу Байдън заради спиране на тръбопровод от Канада
Снимка: БГНЕС

Властите на 21 американски щат са завели дело срещу администрацията на президента Джо Байдън, те настояват да се отмени решението за спиране на строителството на тръбопровода Keystone XL от Канада до САЩ. Искът е заведен в сряда пред федералния окръжен съд на Тексас, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Байдън подписа най-малко 15 указа от встъпването си в длъжност през януари. Сред тях имаше заповед за отмяна на строителството на тръбопровода Keystone XL. Ищците настояват, че новият американски лидер е превишил правомощията си, когато е взел решението. Те настояват съответното постановление да бъде обявено за противоконституционно и отменено.

Инициаторите за подаване на исковата молба са генералните прокурори на щатите Тексас и Монтана. Те подчертават, че поради отмяната на строителството на тръбопровода най-малко 12 хиляди души в щатите Монтана, Южна Дакота, Небраска и Канзас няма да могат да си намерят работа. Правителствата на много щати ще бъдат лишени от потенциални печалби. Според ищците въпросът за изграждането на Keystone XL е трябвало да бъде съгласуван с Конгреса на САЩ.

"От първия ден на управлението си президентът Байдън си е поставил за задача да отмени всички успехи на предишната администрация, като напълно игнорира конституционните ограничения на неговата власт",се казва в публикация на уебсайта на прокурора на Тексас Кен Пакстън. Той нарече незаконното решението на американския лидер да омаловажи разрешението за изграждане на тръбопровода.

Канадският премиер Джъстин Трюдо по-рано заяви, че Отава е разочарована от решението на Байдън за Keystone XL. Тръбопроводът трябваше да позволява доставка на над 800 хиляди барела петрол на ден от Канада до рафинериите в американските щати Тексас и Луизиана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари