Байдън иска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия

Призивът му дойде след две масови стрелби за седмица
24 мар 2021 07:15, Елка Василева
53
Байдън иска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън поиска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия в страната след две масови стрелби в разстояние на една седмица.

Поредните призиви се чуват за по-голям контрол при носенето на оръжия в страна, преживяла трагедии след масови стрелби на публични места като училища, киносалони и нощни клубове, предаде БНР.

Още по темата

Байдън се надява този път законодателите да се вслушат и по думите му да “подходят със здрав разум“ и да спасят американски животи.

„Това не е и не трябва да бъде партиен проблем. Това е американска проблем,“ каза Байдън.

В страната мнозинството подкрепя по-строг контрол на огнестрелните оръжия. Въпреки това републиканците отказват да действат с мотива, че ограничаването е в нарушение на конституционното право за носене на оръжие.

Демократите ръководят двете камари на Конгреса, но нямат достатъчно мнозинство сами да въведат нови мерки. Джен Саки - говорителят на Белия Дом, заяви, че администрацията обмисля различни стъпки и не изключва въвеждане на укази.

21-годишен мъж е обвинен, че в понеделник следобед местно време е открил огън в супермаркет в Болдър, щата Колорадо и е отнел живота на десет души. Масовата стрелба се случи по-малко от седмица след като друг стрелец уби осем души в салони за масажи в Атланта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен тия масови стрелби се правят от подставени лица, за да имат мотив демократите да забранят оръжията.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯКОЯ ДУМА ЗА КРАЙНО-ЛЕВИЯ,БАЙДЪНЯСЪЛ МАРКСИСТ ОТ СИРИЙСКИ ПРОИЗХОД-АХМЕД.ЗАСТРЕЛЯЛ 10 БЕЛИ В КОЛОРАДО???
26
4
 
3
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
До Анонимен24какво точно е автоматично? нещо май караме по опорката на вестник крокодил от соца, в която всеки американец е луд с картечница...
25
9
 
1
 
! Отговори
Taню преди 3 години
Браво на дядкатa...
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако ще се изнасят в чужбина, някой ще гушне комисионна. Хайде сега познайте коя политическа партия е по-тясно обвързана с този тип трафик на оръжие, и съответно ще се нагуши."---Абе, пич... Американците кой искал да си купи, вече е купил. Вярно, вероятно всеки ден се продават стотици пушки на американци (автоматични са сигурно половината), но това е капка в морето сравнено с износът на оръжие в чужбина. И естествено републиканците са по-тясно обвързани. То дори и дума не може да става.
23
3
 
0
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
До Пичаняма кой да си купи щатски тояги на завишени цени, при положение, че има австрийски, немски и италиански.
22
0
 
1
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
До Пичабих ги хвърлил ама бех за риба и паднаха от лодката в един язовир
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия им дай оръжие и война им не трябва )в магазини се убиват и полицията не знаела повода и прокурора щял да го накаже )
20
3
 
4
 
! Отговори
Пича преди 3 години
И не е голяма мистерия защо се прави всичко това. Ако тези оръжия се забранят за вътрешна покупка, ще трябва да се изнасят в чужбина. Ако ще се изнасят в чужбина, някой ще гушне комисионна. Хайде сега познайте коя политическа партия е по-тясно обвързана с този тип трафик на оръжие, и съответно ще се нагуши.
19
1
 
7
 
! Отговори
Пича преди 3 години
"от читалищния превод не се разбира какво точно има предвид дедо"И това е вярно, но наистина и в самите Щати често ги бъркат... особено хората, дето искат да ги забранят. Говорим за конгресмени и сенатори, които не различават приклад от цев, и пътьом смятат, че пистолетната дръжка автоматично превръща пушката в картечница.Разгледай в мрежата оръжия, които са "california compliant" - подчинени на нелепите ограничения в най-либералния щат. Направо да ги хвърлиш обратно в леярната, от милост.
18
1
 
12
 
! Отговори
Пича преди 3 години
Някой трябва да напомни на Джо "пенсията с деменсията" Байдън, че автоматичните оръжия *са* забранени. Може би текстописеца му е имал предвид *полу*автоматичните оръжия, които включват на практика всеки пистолет и револвер в страната.Реално покрай такива изцепки левицата в Щатите губи както членове, така и репутация - стане ли ясно колко са им кухи претенциите за компетенция по елементарни въпроси, либералите просто вече не хващат вяра за нищо останало.
17
0
 
7
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
от читалищния превод не се разбира какво точно има предвид дедо под "автоматични". щото автоматични според българското определение, нормален гражданин може да притежава само в някои щати, след специални разрешителни, съхранявани при специални условия. а самозарядните, пак по наща терминология, няма как да забрани, защото това означава да отмени втората поправка, и тогава нема кво да го спаси.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема не е в автоматичните оръжия, а че и там се напълни с всякакви. Автоматичните оръжия имат и много ползи.
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Действително Пиндостан е страна, преживяла трагедии след масови стрелби на публични места като училища, киносалони и нощни клубове. Най-яката стрелба на масово-публично място не беше ли на площада в световно известен пиндостански казино-увеселителен град? Там стрелецът не поливаше ли събралото се многохилядно множество с картечно олово от балкона?
14
0
 
21
 
! Отговори
? преди 3 години
Напишете нещичко за стрелеца, защо се срамувате? Ожесточен противник на Тръмп/фен на Байдън, BLM и LGBTQ, Ахмад ал Исса му е именцето на момченцето. Ако беше бял, досега да сте го разнищили!
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите май се гласят за преврат там и искат да вземат оръжията на населението.
12
1
 
16
 
! Отговори
Долу сащ преди 3 години
Забрави да каже че предлага забраната да е само за белите черните и латиностите да си пукат наволя...
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байден, в Колорадо автоматични оръжия забранени, брадати мюсли със оръжия НЕ забранени.
10
2
 
21
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Едно малко изменение в техния закон и приложено и у нас, ще реши нещата.То е да можеш да притежаваш оръжие само ВКЪЩИ. Хем няма да се разкарваш по супермаркети и училища с автомат като някой Рамбо, хем разни тъмнокожи( у нас), няма да смеят да влязат у вас да те крадат и насилват.
9
1
 
26
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Защо почти никъде не споменаха, че стрелецът от Колорадо е фен на добрия, мирния ислям. То бива политкоректност, ама бивол за курбан не бива!