Джо Байдън затяга мерките за притежание на оръжие в САЩ

Той обяви, че няма да чака Конгреса, а сам ще вземе мерки
8 апр 2021 14:15,
54
Джо Байдън затяга мерките за притежание на оръжие в САЩ
Снимка: БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще разработи мерки за затягане на регулациите на притежаването на оръжия, съобщава ТАСС, цитирайки изявление на пресслужбата на Белия дом.

"Президентът се ангажира да предприеме стъпки за намаляване на всички форми на насилие с огнестрелно оръжие", се казва в документа. В него се подчертава, че Байдън няма да чака, докато Конгресът на САЩ одобри съответните законопроекти, а самият той ще предприеме мерки в съответствие с правомощията на президента. В тази връзка администрацията обяви редица мерки в процес на разработване, пише БГНЕС.

Така в рамките на 30 дни Министерството на правосъдието ще разработи предложението си, насочено към борбата със самоделните пистолети, които могат да бъдат закупени като комплект от части за сглобяване и сглобени у дома "за по-малко от 30 минути", отбелязва Белият дом . Както се подчертава в пресслужбата, такива пистолети се използват от престъпниците, така че по-късно те не могат да бъдат идентифицирани, тъй като на оръжието няма сериен номер.

Освен това, в рамките на 60 дни, същият отдел ще разработи предложение, насочено към затягане на правилата за продажба на някои видове приклади, които "по същество превръщат пистолета в късоцевна пушка". Както бе отбелязано в Белия дом, точно такъв приклад най-вероятно е използвал заподозрения при стрелбата в американския град Боулдър (Колорадо), при която загинаха 10 души.

Предложени са и редица други мерки за подпомагане на предотвратяването на случаи на насилие, включващи огнестрелни оръжия. По-конкретно, говорим за предоставяне на разширени правомощия на съдилищата и местните правоприлагащи органи, целящи конфискация на оръжия от тези граждани, които от тяхна гледна точка представляват опасност за останалите жители.

По-рано американският президент Джо Байдън обяви, че възнамерява да обяви нови мерки за контрол на циркулацията на огнестрелни оръжия в страната. На свой ред прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че американският президент ще говори по тази тема в четвъртък.

В края на март Байдън обяви, че правителството на САЩ ще настоява за забрана на продажбата и закупуването на огнестрелни оръжия в страната в светлината на трагедията с Боулдър.

Правото да придобиват и носят оръжия на американците е гарантирано от Втората поправка на Конституцията на САЩ. Поради многобройните случаи на масови екзекуции на граждани в страната през последните години, дебатът се засили за това какви мерки трябва да бъдат предприети за затягане на контрола върху циркулацията на оръжия. През последните години американските федерални власти са направили няколко такива опита, но все още не са увенчани с успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Хо хо хо преди 3 години
Такива оръжия не са достатъчни за ефективна самоотбрана
18
14
 
1
 
! Отговори
Досега май преди 3 години
Първото му що-годе свястно решение като президент.
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хо хо хоСтава дума да не може да произвежда повече от един единичен изстрел наведнъж.Сигурен съм, че е ясно какво казах.
16
0
 
6
 
! Отговори
Хо хо хо преди 3 години
До 1Че то и пистолета е полуавтоматичен.Какво е разрешено спрейчета и палки ли
15
1
 
9
 
! Отговори
ЮАР 2 преди 3 години
Краят на бялата американска раса където ги има все още
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха сети се... в началото на ковид кризата 99% от магазините в US бяха изкупени за дни и останаха на голи рафтове. Презапасиха се с всякакви муниции и всевъзможни оръжия. Американеца нема ли пищов под леглото сън не го лови.
13
0
 
2
 
! Отговори
A3 преди 3 години
parwo da saberat nezakonnoto orajie ot nigerite. posle belite hoora sami shte si warnat zakonnoto orajie che njamad a im trjabwa. ama koi *** shte si dade orajieto pri polojenie che wseki niger w po-waorajen ot srednija mudjahidin?!?!?
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците приключиха курса щом и след изборбите измами нищо не направиха. Най смешното, е че, когато Тръмп победи квичаха, че имало руска намеса, а при "победата" на Байдън си трайкат.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ние трябва да правим каквото ни каже зеленчука ли?
10
1
 
16
 
! Отговори
Косача преди 3 години
Всичко си върви по план. След това следват странни закони за "вътрешния тероризъм"После ще си разнасят "опитноста" и демонизацията по цял свят за да натрапят навсякъде лудоста си.По новите правила, от 15-те коментара дотук в тази тема, поне 10 ще се водят терористични.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте какъв безмозъчен индивид ги управлява тия. Срам ме е че същите ни казват какво да правим.
8
8
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
Много е просто решението: ЗАБРАНА на всякакви АВТОМАТИЧНИ И ПОЛУАВТОМАТИЧНИ оръжия и такива способни да стрелят с високоенергийни заряди (едрокалибрени). Леко огнестрелно оръжие е напълно достатъчно, за да осигури правото на самоотбрана.
7
2
 
8
 
! Отговори
Убийците на Христос преди 3 години
Еврейската проклетия, наречена юдо-комунизъм или юдо-ционизъм, удуши СССР, страните от Източния блок - а сега удушва и САЩ.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дън шще докара САЩ до новата 1929 г .Ако брокерчетата преди са летяли 5 секунди до аууу туп. Сега ще летят 25 секунди до туп. Нищо ново в УСА.
5
2
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 3 години
Много често гледам, да се развява, знамето на Конфедерацията.Деменцията, да си спомни, за проклятието, на Седящия бик.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия нещастници демократите съсипаха САЩ.
3
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешно ми е как същите хора наричаха Тръмп диктатор, докато дядката е разписал стотици изпълнителни заповеди за 3 месеца ахахаха
2
2
 
28
 
! Отговори
Барух преди 3 години
Аха..., дойдохме си на думата...Разоръжаване и принудително ваксване на стадото. Пълно "опткмизиране" на маТриалА..
1
3
 
42
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Байдън да не докара Щатите до нова Гражданска война?