Оставка на полицейски шеф в Минесота след убийството на афроамериканец

Стотици продължиха протестите въпреки мерките за сигурност
14 апр 2021 10:23, Елка Василева
41
Оставка на полицейски шеф в Минесота след убийството на афроамериканец
Снимка: архив, БГНЕС

Тим Ганън, ръководителят на полицията в градчето Бруклин Център, Минесота е подал оставка, както и офицер Ким Потър, която застреля в неделя тъмнокожия 20-годишен Данте Райт.

В понеделник шефът на полицията в Бруклин Център Ганън определи стрелбата по момчето като “случайна” и каза, че офицерката Ким Потър е допуснала грешка. Според Ганнон Ким Потър е имала намерение да използва тейзер, но вместо това е хванала пистолета и го е застреляла с един куршум.

Още по темата
Скоро след стрелбата демонстранти атакуваха полицейските коли и полицейското управление на Бруклин и бяха разбити 20 магазина в търговския център, предаде БНР.

Властите засилиха мерките за сигурност и удвоиха числеността на националните войски до повече от 1000, а Губернаторът Тим Уолз обяви полицейски час.

Въпреки повишените мерки за сигурност и във вторник стотици протестиращи отново се събраха в силно охранявания от полицията и националните войници полицейски щаб на града, около който има бариери и висока метална ограда.

Размириците и протестите продължават въпреки наложения вечерен час за Минеаполис, Бруклин Център и още няколко предградия. Протестиращите най-напред са се насочили към полицейското управление, а след това и към офисите на ФБР.

Десетки демонстранти имаше снощи и в центъра на Чикаго, изразяващи своята солидарност със семейството на убития Данте Райт. Протестиращите носеха знамена и скандираха имената на Райт, Джордж Флойд, Лакван Макдоналд, Бреона Тейлър и други фатално застреляни от полицията.

Засега протестите в Чикаго остават мирни, но някои от бизнесите в централната част на града вземат мерки и вече са покрили витрините и входните врати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Индианците пък са преселници предимно от Азия (генетично доказано). Тях как трябва да ги наричаме ?
32
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дън. преди 3 години
Всички полицаи от Минесота да коленичат, и да поискат прошка от престъпниците !
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние тука на *** не им викаме афроамериканци, щото са си чисти африканци.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо черните там имат големи илюзии...
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Афроамериканците кога ще разберат, че евроамериканци ги убиват, не американци.Американци са индианците.Афроамериканците са глупави, че не показват евроамериканския характер на убийците.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евроамериканец убива афроамериканец.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До трето въпросче:Истината е че само черните се обиждат дълбоко, ако ги наречеш с испанската дума за черно, защото либерастите им вмениха да се държат така. Общо взето африканците станаха много раними душички, нищо че по между си се наричат с най-различни думички, които бял, жълт и т.н. човек му е забранено да използва в тяхно присъствие. А иначе на черните им е позволено всичко, те могат да те обиждат както си искат, но това не се води расизъм - тук е проблема с лицемерния расизъм.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква стана тя- да си изпълняваш задълженията, и да те осъдят? Какво тогава да стане, за да не си потърпевш- да те боцнат отзад ли? Много ги разглезиха тези кюмбета, и това обаче не е случайно.
25
0
 
9
 
! Отговори
трето въпросче: преди 3 години
черните е ясно на какви думи се "обиждат", жълтите също, а с коя дума можеш да обидиш бял и да те нарекат расист - "снежко", "белчо" или друга? Или при расъзъма белите са само субект, но никога обект?
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
офицерката Ким Потър е допуснала грешка-----------Ми, била в цикъл женана, вместу елекрошокера, изкарала пищовъ!С вскеки можи да съ случи!Пък и откъде дъ знай, че хлапето няма дъ изкара своя "пищоФ"?Ми, тъй де!
23
0
 
5
 
! Отговори
две въпросчета: преди 3 години
*** в Европа афроевропейци ли са?А има ли афрозиатци?
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУСКАТА АГЕНТУРА ОРГАНИЗИРА ЗУЛУМИ В САЩ. ДОКАТО НЕ ИЗГОНЯТ ВСИЧКИ РУСНАЦИ ОТ САЩ НЯМА ДА МИРЯСАТ.
21
0
 
13
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Въпроса е защо има расизъм, само когато тъмен индивид се чувства пострадал?
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като изгърмат първите 50 на месо и другите сами ше си одат... и таа пaплач за права ми реве...
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж ги убиват всеки ден, пък не намаляват.
18
0
 
19
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
В Америка полицая като те спре мируваш и правиш каквото ти кажат, иначе може да те гръмне когато си поиска. Черните като ги спрат и започват да се правят на интересни. Те са си такива.. те и помежду си така се държат. Постоянно се карат и викат. И аз да съм полицай и аз бих го гръмнал... те половината черни ходят въоръжени. Не го знаеш кога може той да те гръмне. Но така е.. постоянно им говорят колко права имат.
17
3
 
7
 
! Отговори
RD преди 3 години
Евроамериканците като че ли имат нещо против афроамериканците. Не могат ли да бъдат приятели?
16
0
 
27
 
! Отговори
Георги преди 3 години
На там ни водят американските ценности.. България е прекрасна държава все още. Само народа трябва да се стегне и да си подредим държавата. Бил съм в Америка и знам как е.. тук там е лъскаво и хубаво, но малко като мръднеш на страни е пълна ***. Има места където е опасно да преминаваш пеш. Черните са голям проблем.. на 10 има 1 където става, всичко друго е пълнеж. Вижте им протестите - трошат и ограбват магазини. Диваци
15
0
 
21
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Как пък един път не застреляха някой нормален и неосъждан не*гър???Няма такива или нормалните не се навират в белята?
14
0
 
21
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
К'во стана с "американската мечта"?Май се превърна в афроамериканска-тотална ман*гализация...