Шефът на Пентагона - против изтеглянето на войници от Афганистан

Джо Байдън обяви плановете това да стане до 11 септември
18 апр 2021 09:06, Петя Славова
83
Шефът на Пентагона - против изтеглянето на войници от Афганистан
Снимка: БГНЕС

Американският министър на отбраната Лойд Остин се противопостави на изтеглянето на американските войски от Афганистан, което президента Джо Байдън обяви миналата сряда и плановете си да го завърши до 11 септември, съобщава ТАСС, позовавайки се на "The Wall Street Journal".

Според изданието, шефът на Пентагона докладвал на Байдън, че няколко американски военни лидери са изразили загриженост относно плановете на Белия дом да изтеглят войските си от Афганистан, предава БГНЕС.

Това са били председателят на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, ръководителят на Централното командване (CENTCOM) на въоръжените сили на САЩ генерал Кенет Франклин Маккензи и командирът на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал-лейтенант Скот Милър.

Още по темата

Самият Остин, според "The Wall Street Journal", е предупредил американския лидер, че с изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Афганистан действително ще спре подкрепата за и без това крехката стабилност, установена в страната. На 6 април ръководителят на Пентагона и председателя на началниците на щабовете научиха, че Байдън е взел решение, което противоречи на съветите на военните лидери. Както отбелязва вестникът, американският лидер настоява, че оттеглянето на въоръжените сили на САЩ ще бъде най-добрият начин да се избегне възобновяването на военните действия в Афганистан.

Миналата сряда CNN съобщи, позовавайки се на източници, че Байдън е взел решението за изтегляне на войски от Афганистан до 11 септември, въпреки факта, че редица помощници са се съсредоточили върху заплахите, свързани с тези действия. Според CNN, сред тях са били Мили, Макензи и редица служители на Държавния департамент.

На 14 април Байдън обяви, че планира да започне изтеглянето на американските войски от Афганистан през май и да го завърши до 11 септември 2021 г.

Американската операция в Афганистан продължава от октомври 2001 г. и се превърна в най-продължителната задгранична военна кампания в американската история. В своя пик през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърля 150 000. Основните бойни сили на САЩ и НАТО са изтеглени от Афганистан през 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На връх празника 11 Септември
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОбама и Байдън-6 войни за 8 години! - Изпращат армия, и водят сражения войник срещу войник Доналд Тръмп-0 войни за 4 години! - Страхливо убийство на ирански генерал със подъл дрон. А при напусканена поста си издал заповед да бъдат допуснати десетки фанатици и вандали до един от основните символи на Америка - Белия Дом и да го разграбят.В Интернет все още може да се намери снимка на един от тия луумпени помъкнал малката дървена трибуна от която президентите правят изказвания.
55
2
 
0
 
! Отговори
джаба преди 3 години
Абе другарчета-русофилчета, дори Русия е против изтеглянето на САЩ от АВганистан... а вие си квичете ...
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обама и Байдън-6 войни за 8 години!Доналд Тръмп-0 войни за 4 години!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РОБСТВО и Робовлавелеца няма да се откаже от златната мина ! Кервана за САЩ , а кучетата лаеки след кервана е НАТО !
52
0
 
3
 
! Отговори
Ja, wohl! преди 3 години
ЦРУ е американското ГЕСТАПО!
51
0
 
6
 
! Отговори
Българина преди 3 години
2200 мериканци са убити за 20 г, да каже при каква бройка ще излязат защото товае единственото което ще резултата и след 100 г
50
9
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До МНЕНИЕНЯМА КОГО ДА ИЗЛЪЖЕШ!!!КЪДЕТО Е ВЛЯЗЛА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПОСЛЕ НЕ Е ИЗЛЯЗЛА!!
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48.Напротив защото иска трудът на миротворците да не е отишъл напразно.Те и сега талибаните създават проблеми,а ако се изтегли контингента,ще станат кръвожадни стълкновения..
48
1
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Малко хора знаят че САЩ се настаниха в Афганистан след Русия - руските войски се оттеглиха , а САЩ Армията влезе на тяхно място .За Русия тази Мисия е затворена рана , за САЩ още кърви .Афганистан БЕШЕ опитно поле на Политика + Оръжие между САЩ и Русия .
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е защото шефът на Пентагона е кръвожаден зягубеняк на който не му пука ама хич за човешкият живот.
46
6
 
4
 
! Отговори
Бай Лен Нин преди 3 години
Това всичкото е от хилядите деца на Източни комунистически лидери пуснати без надзор в САЩ . САмо нашите комунисти имат поне 500 свои чавета изпратени в САЩ ... да се учели . Ами децата на руските комунистически олигарси ? Ами Китайските ? И се чудим защо има стрелби и убийства ?Завладяват ги отвътре, подлите пионерчета . Създават хаос . Сменят системата . КомунизЪмът идва в САЩ .
45
8
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СЛЕД НАПУСКАНЕТО НА ФАЩ КОЕТО СИ Е РЕДНО!!АФГАНИСТАН ЩЕ БЪДЕ ПРЕДАДЕН ИЗЦЯЛО В РЪЦЕТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ДЪРЖАВАТА ЩЕ СТАНЕ СЪСИПАНА КАТО СИРИЯ!
44
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
ами да - там играят "царят дава, но пъдарят не дава"
43
0
 
7
 
! Отговори
Талибан преди 3 години
Миналата година имаше доклад на сената за положението в Афганистан След който беше взето решението ... поредното ... за окончателно изтегляне . Похарчени са били НАД 1 МИЛИАРД долара а жертвите сред цивилното население надвишавал убитите талибани .... Смяяятай.. И с вкарани 1 милиард , БВП да нарасне само 5 пъти . И то основно от бизнеси свързани с обслужването на международните военни контингенти.Какво ли става с БВП СЛЕД изтегляне на войските ? Ще се връщат отново към маковите полета ли ?
42
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПИШЕ, ЧЕ ФАЩ СА ДОНЕСЛИ СТАБИЛНОСТ НА АФГАНИСТАН И ЗА ПРЕСТОЯ ИМ ТАМ!!! БВП НА АФГАНИСТАН Е НАРАСНАЛ 5 ПЪТИ -------------А ЗЛОТО КОЕТО РАЗЯЖДА АФГАНИСТАН Е КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ДЕСТАБИЛИЗИРАЩА СТРАНАТА НЕПРЕСТАННО !
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Желателно е да се образоваш малко повече, а също и да станеш интелектуално честен.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 42Моля те! Спри! Знаеш лакво направи, знаеш защо го направи, а в една от моите книго ясно бе написано, че не е само какво казваш, а къде и как го казваш.Целиш лично нараняване на хората, с които комуникираш, защото имаш нужда да наложиш аз-ът си над останалите. Неграмптен е човек, който не умее да чете и пише, а не кпктп не се съгласява с теб.Сбогом.
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Конкретно тази в Ирак премахна диктатурата на Саддам. Тази в Афганистан е по-сложна, но генерално намали влиянието на Талибаните в и извън Афганистан.
38
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Най-разнообразни държави, които са подписали тези конвенции правят всички тези неща, без въобще да имат такива закони, тъй че ако досега не си разбрал, че международните конвенции са едно общо съгласие, че "не се прави така", но по време на война рядко се спазват - няма кой да ти помогне. Сирия е страна по такава конвенция, което не попречи на Асад до използва химическо оръжив срещу народа си. Русия е страна по такава конвенция, което не и пречи да трови хора по целия свят.