Байдън призна арменския геноцид, Турция изцяло отхвърля решението

Премиерът на Армения приветства признаването от САЩ
Обновена: 24 апр 2021 20:42 | 24 апр 2021 20:42, Анисия Иванова
487
Байдън призна арменския геноцид, Турция изцяло отхвърля решението
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън обяви в официално изявление, че признава масовата гибел на арменци в Османската империя в началото на XX век за "геноцид".

Президентът на САЩ нарече събитията от началото на XX век в Османската империя "арменски геноцид", съобщи ТАСС. Предшествениците на Байдън като държавен глава досега избягваха да използват термина.

„Всяка година на този ден си спомняме всички, които са загинали в резултат на арменския геноцид по време на Османската империя, и отново се ангажираме да предотвратим повторението на подобни зверства“, заяви държавният глава в писмено изявление, разпространено в памет на жертвите на събитието.

"Започвайки от 24 април 1915 г., когато османските власти арестуват представители на арменската интелигенция и лидерите на общността в Константинопол, милион и половина арменци бяха депортирани, избити или изпратени на смърт като част от кампания за изтребление“, се казва в изявлението на Байдън.

Още по темата

„Почитаме паметта на жертвите на Meds Yeghern (в превод от арменски:„ голямото зверство“). Ужасите от случилото се никога няма да бъдат забравени от историята“, подчерта президентът на САЩ.

По-рано Байдън предупреди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за предстоящото признание в телефонен разговор. Анкара многократно отхвърля твърденията за "геноцид" на арменците и предупреждава САЩ да не го признават.

Въпреки че този ход е чисто символичен, той вече предизвика остри критики от страна на наследницата на Османската империя, Турция.

Турция "изцяло отхвърля" решението на американския президент Джо Байдън да признае за геноцид избиването на арменци от Османската империя през 1915 г., заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, минути след изявлението на Байдън, предаде Ройтерс.

"Не приемаме от никого уроци относно нашето минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Ние изцяло отхвърляме това изявление, основано единствено на популизма", написа Чавушоглу в Туитър. Той добави, че решението за признаване на арменския геноцид няма правна основа и "ще отвори дълбока рана, която ще подкопае нашето взаимно доверие и дружба". "Думите не могат да променят или да пренапишат историята", заяви още турският външен министър.

Президентът Реджеп Ердоган от своя страна обвини "трети страни" в намеса в турските дела, съобщи АФП. "Никой няма полза от дебати, които трябва да се провеждат от историци, но са политизирани от трети страни и се превръщат в инструмент за намеса у нас", каза Ердоган в послание до арменския патриарх в Истанбул.

Премиерът на Армения приветства признаването от САЩ на арменския геноцид като „мощна стъпка“, цитира АФП.

„Това е стъпка по пътя към истината и историческата справедливост“, каза Никол Пашинян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Признават арменски геноцид, но турското робство е присъствие.
228
18
 
5
 
! Отговори
ОСМАН преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ НОВАТА ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ.....
227
6
 
11
 
! Отговори
Бузов преди 3 години
Браво най после!
226
10
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
електрическият за предателят тръмп и троловете им плющящи минуси на свободно изразяващи мнения с цел манипулация подкрепяни от кгб служби на путин...отнемане имущество и банкови,попълвани от русия с цел превземане на САЩ от мафиоти удобни на путин...републиканската партия са предатели и врагове на Народа на САЩ...за парите на путин предават бъдещето на децата си...ценностите на предците си...невиждан позор,правоохранителните органи...моля въздайте справедливост по Законите на САЩ!!!
225
10
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
милиарди Свободно родени човешки същества сме кандидати за войници в Армията на САЩ,имам си име ЕГН адрес...ако някой руски *** се интересува ще му ги дам...дали от руски новичок...или от китайски ковид вирус...предпочитам да умра с чест...и сме милиарди ,света ни е убиван от трима диктатори...путин,с.корея и китай..."султана"на турция се крие зад тях и ги подкрепя...бедни духом,човечеството не е ничия жертва..САЩ няма да ви го позволят..Справедлив и Свободен Свят..плющете минуси..престъпници
224
4
 
9
 
! Отговори
Байдън преди 3 години
е Свежарка, Господ Живот да му дава, да има време да доразруши САЩ...
223
6
 
6
 
! Отговори
Джо преди 3 години
пак се е объркал, добре, че е Президент Кемъла, да му оправя гафовете!
222
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дементи ДжоНе си ли чувал приказката- Подарък обратно не се взема.
221
3
 
3
 
! Отговори
любознателен преди 3 години
До Последният ПрезидентКитайски войски във Вашинктон може и да видиш скоро и на яве. Ама руски войници там Китай да допусне. докато е там.
220
4
 
8
 
! Отговори
Дементи Джо преди 3 години
как мислиш да пазиш Украйна и да й върнеш Крим като единственият ти вход към Черно Море е през Босфора контролиран от Турция?!
219
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С АГАТА МНОГО СБЪРКА БИДОНЕ ГУБИШ ПРОЛИВИТЕ И БАЛКАНИТЕ ААХААХ
218
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ББАйдее пак си се разгащил.И кои са тия граждани убити в Конгреса?А марксистите с комунистическите знамена, колко града подпалиха, колко бизнеса затриха и ограбиха, колко хора избиха ....ама щом е за Реболюцията ви- може нали?А и Бог споменаваш комунисте ??
217
7
 
9
 
! Отговори
Последният Президент преди 3 години
на САЩ - поне така сънувах, видях Китайски и Руски войници по улиците на Вашингтон...
216
14
 
6
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 3 години
Като ви гледа човек прекрасните граматически творения с липсващи запетаи ,препинателни знаци и пр.му става ясно колко мозьк клокочи в кратуните ви...Бай ***,арменци ,гьрци -все отбор юнаци,които,за сьжаление 500 г.дедите ми са хрантутили.Хайдути, сиреч разбойници,предатели, дупедавци,-ах как много си приличат!И намерили за какво да се радват-дьртака бил признал т.н. геноцид! Ние се трудим в най скоро време да станем 10-ата икономика в света и 5-та в Европа а те...Лузьрски ми ти
215
8
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До za USAтръмп е най-позорният президент в историята на САЩ...единствен неасърчил расисти мафиоти и кгб агенти да убиват невинни американски граждани...атакуваха Конгреса на САЩ...нечувано престъпление...ако величието се измерва по платените ...а не по делата...Народа на САЩ не може да бъде купен от руски служби и елементарни манипулатори по евтини медии...разбира се ще прлатите цената...Бог да пази САЩ!!!електричестият стол за тръмп и агентите на кгб убили невинни американски граждани!!!
214
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментова е правилно решениие на президента на САЩ...===========Или по-скоро решение продиктувано от Китайската Ком Партия? Аременски геноцид е имало преди повече от век, но в Китай има сега.
213
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиката на неоосманизъм не е спирала. Балканите са ислямизирани и продължават да бъдат ислямизирани и до ден днешен.турция е ислямистка сбирщина от неоосманисти и винаги е била.
212
4
 
7
 
! Отговори
ишкембе чООООрба преди 3 години
турция е болният човек на Европа.Това е известно от много години, но досега някои си затваряха очите пред истината.
211
1
 
3
 
! Отговори
Юдеите преди 3 години
нямат Насищане!
210
2
 
6
 
! Отговори
Байдън преди 3 години
е обменил Бенджаминките си в Златни Юани и чака търпеливо контролираната детонация на Американската Империя!