Кметът на Чикаго ще дава интервюта само на цветнокожи

Критиките към нея обаче не закъсняха
Обновена: 22 май 2021 11:30 | 21 май 2021 21:15, Ния Христова
174
Кметът на Чикаго ще дава интервюта само на цветнокожи
Снимка: БГНЕС
Кметът на Чикаго Лори Лайтфут обяви, че ще дава интервюта само на цветнокожи журналисти, пише Си Ен Ен. Лайтфут обяви това свое решение по повод втората й годишнина на кметския пост. Критиките към нея обаче не закъсняха.
 
"Жалко е, че през 2021 г. журналистите в залата на градската управа са предимно бели и то в град, в който повече от половината жители се определят като чернокожи, латино и коренно население", написа Лайтфут в "Туитър" профила си преди дни. 
 
През последните години липсата на расово разнообразие в журналистиката е изтъквано като проблем, но критики отнсно това се появяват дори и от цветнокожите в областта на журналистиката. 
 
"Политиците не трябва да избират кой да ги отразява. Наистина съществуват расови проблеми в медиите. Важно е шефовете на вестници и телевизии да го знаят, но в същото време държавните служители трябва да бъдат достъпни и готови да отговарят на трудните въпроси, зададени от журналисти с всякакъв произход", коментира Грегъри Прат от "Чикаго трибюн".
 
Прат е с латиноамерикански произход и е един от малкото хора, получили съгласие да интервюират Лайтфут. След като помолил забраната й да бъде отменена това така и не се случило. Прат отменил интервюто. 
 
В писмо до местните медии Лори Лайтфут обяснява, че е направила всичко по силите си, за да пребори за равенство между расите. Тя упреква местните медии освен в липсата на расово разнообразие, но и в малцинството на жени, отразяващи градската политика.
 
Не закъсняха и обвинения, че Лайтфут се опитва да се срие зад проблемите на чернокожите от журналистическите въпроси. 
 
Националната асоциация на чернокожите обяви, че не подкрепя тактиката на кметицата. От асоциацията на испаноговорящите журналисти също заявиха, че не подкрепят решението на Лайтфут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
27
 
! Отговори
хаха преди 2 години
пълна глупост е това да се слагат квоти на расова основа за каквото и да било. Важно е това човек как си върши работата и какви качества има.
73
0
 
15
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Анонимен 87Ами то там отдавна няма бели. Тук там има по някое предградие далеч от града, където има бели, иначе в самия град живеят само *** и нелегални, а реалната власт не е в ръцете на кметицата, а на бандите.
72
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбирам , че българите в Чиконго са ужасно прецакани. Не са представени в местната власт по никакъв начин. Гласуваха за ИТН в резултат славунчо отказа да направи правителство когато можеше, защото той друг шанс няма да има, и те милите гласуваха и в бг за оня дето само прави вятър с устата си. Ей че лошо , ни тук ни там, от трънка на глог. А американците славно ще си заминат в канала а на територията им ще живеят само амеби 150 килограмови шопари. Китай ще им разкаже играта икономически.
71
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе аз друго не мога да си обясня.Като не им харесва или изнася на белите там са свободни да хващат пътя за накъдето им видят очите за кво седят там?
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние имаме цветнокожи, но още не са кметове!Скоро обсче ще стане и на расови българи вече никакви помощи и интервюта! Това е бъдещето на Територията извинете България!
69
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като са си избрали *** за кмет, така ще е!
68
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
прилича на иван костоФ
67
3
 
12
 
! Отговори
Неделко Миленковски преди 2 години
И Слави каза, че само на чернокожи ще дава интервюта...
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиконго.
65
0
 
6
 
! Отговори
Иво преди 2 години
На тръстиката
64
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Боб хвърлям за нейните интервюта...
63
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигнатия юмрук строши зъбите на всички aйдуци по света.
62
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ама само на чернокожи жени, мъже или други?
61
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успокойте се. Никой нищо няма да ни прави. Всички сме хора и сме задвижвани от едни и същи чувства, емоции, страхове и стремежи. Бели, черни, жълти, какво значение има. Омразата е голяма тежест и бреме, не си я причинявайте.
60
0
 
10
 
! Отговори
Фаянсаджия преди 2 години
Розови фуги на кафевите плочки?
59
0
 
16
 
! Отговори
БелДроб преди 2 години
Иска да спечели Бяла карта, за да се пресели и стане кмет на Столипиново...
58
3
 
25
 
! Отговори
Хи,хи ! преди 2 години
Значи ,десетките хиляди бели българи в Чикаго няма да имат право дори да попитат нещо кмета ! Но пък искат да имат право да гласуват и да ни казват на нас, в България, как да живеем !!!!! Що за наглост от тяхна страна ?
57
0
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Да видим сега, дали "демократите" ще я осъдят за расизъм.
56
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чикаго ще е следващият Детройт
55
13
 
2
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Успокойте се, чукчи и прочетете последното изречение. Ние чернокожите, нито испаноговорящет подкрепят това решение, с две думи тя ще го отмени.