Дерек Шовин осъден на 22,5 г. затвор за убийството на Джордж Флойд

Бившият бял полицай притиска с коляно врата на афроамериканеца
26 юни 2021 08:11, Елка Василева
64
Дерек Шовин осъден на 22,5 г. затвор за убийството на Джордж Флойд
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият полицай Дерек Шовин беше осъден на 22,5 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест през май 2020 г., съобщи Ройтерс.

45-годишният бял бивш полицай Дерек Шовин, който причини смъртта на Флойд на 25 май миналата година в Минеаполис, бе признат за виновен за убийство на 20 април след процес, който привлече огромно внимание.

Още по темата

Прокуратурата поиска присъда от 30 години затвор - двойно над горната граница, препоръчвана за неосъждани извършители. Съдията обаче прецени, че обвинението не е успяло да аргументира по-строга присъда. Максималната присъда по закон за това деяние е 40 години. Защитата поиска условна присъда.

Пред съда Шовин поднесе съболезнования на близките на Флойд.

Смъртта на 46-годишният Джордж Флойд беше заснета на видео, което предизвика възмущение в цял свят и най-голямото протестно движение в САЩ от десетилетия. На видеото се вижда как Шовин притиска с коляно врата на Флойд в продължение на повече от 9 минути.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радоста на черните безделници (маймуни) няма предел, осъдиха поредния работещ бял мъж
5
0
 
39
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Издигането на паметници на *** в една разпадаща империя не е нещо ново. В разцвета на римската империя, а и не само, са се издигали такива само на най-влиятелните и силните, хора с максимално развита мускулатура. В разпада започват да се издигат такива на хора със слаба физика, обратни наклонности, без постижения.
4
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя престъпник черен не заслужава да го лежат
3
3
 
51
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
Сакън да не се окажеш до някой чернокож престъпник и наркоман, умиращ в момента от предозиране с фентанил - може и доживотен да получиш
2
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мурика издигна паметник на май. муна престъпник залавян за нападения и грабежи с огнестрелно оръжие и нанасяне на щети по хора и сгради. Прогресират страшно бързо.
1
6
 
58
 
! Отговори
българин преди 2 години
Абсолютно зверско наказание !! Не го е убил умишлено , просто е превишил метода на задържане ! Условна присъда или 2-3 години - да , но 22 години - това е жалко !!