Дерек Шовин осъден на 22,5 г. затвор за убийството на Джордж Флойд

Бившият бял полицай притиска с коляно врата на афроамериканеца
26 юни 2021 08:11, Елка Василева
64
Дерек Шовин осъден на 22,5 г. затвор за убийството на Джордж Флойд
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият полицай Дерек Шовин беше осъден на 22,5 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест през май 2020 г., съобщи Ройтерс.

45-годишният бял бивш полицай Дерек Шовин, който причини смъртта на Флойд на 25 май миналата година в Минеаполис, бе признат за виновен за убийство на 20 април след процес, който привлече огромно внимание.

Още по темата

Прокуратурата поиска присъда от 30 години затвор - двойно над горната граница, препоръчвана за неосъждани извършители. Съдията обаче прецени, че обвинението не е успяло да аргументира по-строга присъда. Максималната присъда по закон за това деяние е 40 години. Защитата поиска условна присъда.

Пред съда Шовин поднесе съболезнования на близките на Флойд.

Смъртта на 46-годишният Джордж Флойд беше заснета на видео, което предизвика възмущение в цял свят и най-голямото протестно движение в САЩ от десетилетия. На видеото се вижда как Шовин притиска с коляно врата на Флойд в продължение на повече от 9 минути.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
14
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 2 години
Не, няма основателна причина да убиеш човек, поради една причина: Ти не си създал този живот. Дори, когато държавата изпълнява т.н. смъртно наказание. Ако в една система влагаш насилие, то няма кътде да отиде и ще мултиплицира насилието.Изключение е само, ако твоят живот е заплашен.
25
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПУТИНИСТ ЛИ Е, БОЙКОВИСТ ЛИ Е, ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧАТ ОСНОВАТЕЛНИ ПРИЧИНИ ЗА ЕВТАНАЗИЯ! А НЕ ЩОТО БИЛ С ОРАНЖЕВ ЦВЯТ НА КОЖАТА!
24
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 30/ ХОРАТА НЕ СЕ УБИВАТ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО !АКО ИМА ПРИЧИНА ВЕДНАГА ОДОБРЯВАМ НЕМА АФРИКАНЦИ, НЕМА ИНДИЙЦИ ВСИЧКО ЗАМИНАВА! НО ТРЯБВА ДА ИМА ОСНОВАТЕЛНА ПРИЧИНА ЗА ДА УБИЕШ!
23
7
 
26
 
! Отговори
Печкаря преди 2 години
Отдавна е установено, че флойд е умрял от свръхдоза и стрес.Сам е пожелал да легне на земята.Шовин го натиска в лопатката, не врата.Това е перверзно правораздаване, в полза на воайорите, които искат да съсипят човешки живот напразно.
22
1
 
15
 
! Отговори
Инженер Футур преди 2 години
"Бившият бял..." - ужаст! Вече и такива технологии ли има !?
21
15
 
6
 
! Отговори
455 преди 2 години
Ако смятате,че да си черен в Америка е голяма радост,в грешка сте!Ако смятате,че белия полицай ще го натикат в една килия с черни също грешите!Спрямо черните се провежда една перфидна политика на унищожение,която няма аналог в света!Но те сами са си виновни!Така че всичко е нормално!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25Има афроамериканци в България но са много малко.Много рядко можеш да видиш такъв
19
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 19/ ЖАЛКО , ЧЕ И ТИ КАТО НЕГО НЕ СИ СИ ПОЛУЧИЛ ЗАСЛУЖЕНОТО ОЩЕ КОМУНИСТЕ!
18
2
 
16
 
! Отговори
22,5!? преди 2 години
Поредната политизирана малоумщина!
17
1
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИМА СИ ПРОЦЕДУРА! СЛЕД ПОСТАВЯНЕ НА БЕЛЕЗНИЦИТЕ СЕ ВКАРВА В ПАТРУЛКАТА И СЕ ОТКАРВА, МОЖЕ ДА СЕ И ЗАСТРЕЛЯ АКО ТРЪГНЕ ДА БЯГА, А НЕ СЕ ДЪРЖИ НА ЗЕМЯТА ПОЛОВИН ЧАС СЪС ОПРЯНО КОЛЯНО!
16
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали знаете затворниците колко много обичат полицаи, при това убили чернокож? Колко пъти ще има да изпуска сапунчето, ще го правят денонощо на булка! А като нищо може да го заколят - честа практика. Расистчетата са в трaур, хаха
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям герой го изкараха тоя африканец, получил си заслуженото наркоман и престъпник за който дори семейството му приживе не е давало и 5 пари
14
2
 
27
 
! Отговори
Metal преди 2 години
Цитат:"45-годишният бял бивш полицай Дерек Шовин"Какво значение има, че признатия за виновен е БЯЛ? Има починал, има и осъден за това. Питам отново какво значение има расата на осъдения за убийството? Расисти млръсни!Моето лично мнение е, че ако полицая беше черен, при такава случка осъден нямаше да има изобщо. Отделен въпрос е, че Флойд го утрепаха от некадърност и малоумщина, типична за всички ченгета по света. Можеше просто да му сложат белезници на краката и ръцете и къде щеше да бяга?
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А що па трябва се кефин на черни жълти зелени и тн.
12
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В ЧЕХИЯ ЯВНО НЯМА ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ, НО ПОНЕ ИМА БОГ !
11
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нямаше заснето видео едвали щяха да го осъдят понеже колегите му щяха да кажат че е било самоотбрана и тн.Ако сте гледали клипа ще видите колко жестоко е това убийство.
10
2
 
31
 
! Отговори
Афро-американец!? преди 2 години
Хем африканец, хем американец, все едно дървено желязо!?
9
2
 
33
 
! Отговори
ж преди 2 години
За пореден път се убеждавам, че който много и съвестно работи не е добре за него.Скатавките са много по-добре и никой ги не закача, ако се беше скатал и сега щеше да си патрулира.
8
6
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Доблестните американски полицаи ще продължат да "работят" , ноооооо вече само ще наблюдава с интерес как черните правят зулуми и ще им ръкопляскат! Който иска, той да се оправя с тях! Това е началото на края на тази изкуствена "нация"от светоен сбироток. И при нас започва същия процес начело с Фигуранта.
7
2
 
34
 
! Отговори
Ганчо преди 2 години
Така е, като се разхождат на свобода отявлени престъпници, с по няколко присъди.После някой, като им свети маслото отива в затвора.Това са либерастките ценности.