САЩ ще евакуират афганистански преводачи от родината им

За тях има заплаха за отмъщение с напредването на талибаните
15 юли 2021 09:36, Елка Василева
30
САЩ ще евакуират афганистански преводачи от родината им
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати ще евакуират афганистански преводачи, подпомагали ръководените от САЩ военни сили в страната, които се считат за изложени на риск, съобщи Би Би Си.

„Това са смели личности. Искаме да се уверим, че признаваме и ценим ролята, която са играли през последните няколко години", каза говорителят на Белия дом Джен Саки.

Още по темата

Операцията „Съюзническо убежище“ ще започне през последната седмица на юли, уточниха от Белия дом.

Неназован официален американски представител заяви пред Ройтерс, че първоначалната евакуация ще включва около 2500 преводачи. Те се очаква да бъдат настанени във военни съоръжения в САЩ или в трета държава, докато техните заявления за виза се обработват, предаде БНР.
Програмата за специална имигрантска виза се предлага на работилите с американското правителство или американските военни сили по време на войната в Афганистан, започнала през 2001 г.

Операцията се случва на фона на изтеглянето на американските сили от Афганистан, което трябва да приключи до 11 септември.

Заплахата от отмъщение за всички работили с американските военни сили е засилена, тъй като талибаните бързо напредват в цялата страна, превземайки поредица гранични пунктове от афганистанските сили, включително тези с Иран, Таджикистан и Туркменистан, отбелязва Би Би Си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До toma - докато каква "грандиозна" победа постигна Русия там, а? Отнесоха толкова бой, че още 50 години ще правят филми по въпроса. Никой не е покорил Афганистан. С него си строшиха зъбите и англичаните и французите освен руснаците и американците. Комбинацията между силна авторитарна религия и население което дори не осъзнава необходимостта от прогрес, както и липсата на сериозни ресурси прави тази държава непревземаема крепост. Така че, не пиши глупости моля.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виетнам 1955-1975 към Афганистан 2001- 2021.Хич не обичат цифрите.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е за какво им е да стоят в Афганистан, да си живеят в руския комунизъм. Да си се оправят там, вижда се в и в Куба каква мизерия е тия дни при протестите. Всички народи си заслужават мизерията. Едни живеят нормално, а други като скотове. Така че, няма за какво да държат там войски.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали САЩ оставят силна власт с армия и полиция в Афганистан?
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колаборационистите с врага бягат. Ще избяга и правителството.
21
3
 
11
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
Скоро да не се наложи и наште натофци да ги евакуират ,че българите сме им набрали на краварските предатели и шпиони !Ще има видов ден за всеки атлантик!
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това краварско племе вмерисано и напикано където и да стъпи по света само разруха Гледай ги смешниците 20 години срещу талибаните .И те талибаните победиха. Долу краварника и сатанистите
19
3
 
15
 
! Отговори
toma преди 2 години
Пълен провал за САЩисаните.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ще превежда на талибаните?
17
1
 
19
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи на мен едно ме ни е ясно ЗАЩО краварите не си признаят, че талибаните и Бин Ладен са тренирани от ЦРУ!? И сега разбираш ли ми ревът колко били лоши талибаните! Ми, че кой продаваше ракети на талибаните кой продаваше автомати на талибаните кой продаваше гранати на талибаните!? Ми вземете си преразгледайте фактурите и ще видите, че не друг ами смите американци си направиха и Бин Ладен и талибаните!!!
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Номер 7 е доста късоглед. Първи не са руснаците. Първи го отнесе Александър Македонски. След него го отнесоха наглосаксонците.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Съюзническо убежище" за слугите на окупатора, предали собствения си народ. Интересно след колко години ше спретнат "Съюзническо убежище" за българските си слуги?
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе са били само преводачи, щом ги евакуират... Вярваш ли им ? Истинските преводачи са може би 10-15% от всички евакуирани. Пък и кой се е загрижил чак толкова за някакви дето само превеждат. Евакуират се доносниците... тия дето са водили американски военни да тероризират и преследват " приятели на талибаните" . Евакуират посредници за транспортирането и производството на опиума ... евакуират техни послушни местни лидерчета, дето са им служили толкова години... Преводачи.... хахаха.
13
2
 
13
 
! Отговори
Хм,.... преди 2 години
До Анонимен11 . Няма какво да си представяме . Само трябва да потърсиш в Гугъл снимки на градовете в Сирия , Афганистан, Иран, Либия ПРЕДИ да дойдат "умиротворителите" от САЩ ... някъде от 60-те 70-те 80-те години .... и сега от последните 15-20г. . Дри тролчетата ако успеят да махнат петачетата дето им плащат да пишат глуупости , могат да ВИДЯТ разликата .... какво е било при "диктаторите" и какво е останало след "демократизирането" .
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пореден Виетнам.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато там бяха руснаците, според американците те бяха лошите. Филмът Рамбо-3 започва с надписа "Посвещава се на свободолюбивия афганистански народ." А после американците заеха мястото на руснаците срещу същия този свободолюбив афганистанските народ. Как така? Или това е друга работа?
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са били само преводачи, щом ги евакуират.
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам приятел на който баща му беше някакъв дипломат в Афганистан по съвеЦко, та ми е разказвал колко уредена държава е било тогава. Не мога да си го представя, но поне е било светска държава, което не може да се каже сега след намесата на америкосите.
8
4
 
16
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Руснаците бявно и методично бяха въвели свиреп контрол там, но американците решиха да им правят сечено и въоръжиха талибаните. Руснаците прецениха, че не си заслужава и се изтеглиха. И талибаните се "отблагодариха" като започнаха да колят американци. Изобщо, тръгнеш да сътворяваш гадория, то тя все някога се връща.
7
1
 
13
 
! Отговори
ЗНАЧИ ! преди 2 години
Значи американците не са искали да унищожат талибаните ! ! !