САЩ ще евакуират афганистански преводачи от родината им

За тях има заплаха за отмъщение с напредването на талибаните
15 юли 2021 09:36, Елка Василева
30
САЩ ще евакуират афганистански преводачи от родината им
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати ще евакуират афганистански преводачи, подпомагали ръководените от САЩ военни сили в страната, които се считат за изложени на риск, съобщи Би Би Си.

„Това са смели личности. Искаме да се уверим, че признаваме и ценим ролята, която са играли през последните няколко години", каза говорителят на Белия дом Джен Саки.

Още по темата

Операцията „Съюзническо убежище“ ще започне през последната седмица на юли, уточниха от Белия дом.

Неназован официален американски представител заяви пред Ройтерс, че първоначалната евакуация ще включва около 2500 преводачи. Те се очаква да бъдат настанени във военни съоръжения в САЩ или в трета държава, докато техните заявления за виза се обработват, предаде БНР.
Програмата за специална имигрантска виза се предлага на работилите с американското правителство или американските военни сили по време на войната в Афганистан, започнала през 2001 г.

Операцията се случва на фона на изтеглянето на американските сили от Афганистан, което трябва да приключи до 11 септември.

Заплахата от отмъщение за всички работили с американските военни сили е засилена, тъй като талибаните бързо напредват в цялата страна, превземайки поредица гранични пунктове от афганистанските сили, включително тези с Иран, Таджикистан и Туркменистан, отбелязва Би Би Си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
18
 
! Отговори
gio преди 2 години
след близо 20 год. "присъствие" и налагане на демокрация в Афганистан какво постигнаха? Напълно разрушена държава без бъдеще за хората в нея и с това тласкането им радикалните групировки и още по-голяма бежанска вълна към Европа и с това внасянето на радикални елементи. САЩ не е приятел на Европа, а враг целящ да държи последната в подчинение.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Афганистан се оказа костелив орех. Първо руснаците го отнесоха, сега и американците...Какво толкова интересно има по тия напечени баири? Опиум?
4
1
 
13
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Всъщност, бомбардировките продължават - 10млрд бюджет, също така смелите войни просто се заменят с частни наемници."Преводачите", са обучени терористи, които ще подготвят нови кадри в Америка.
3
1
 
17
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
След няколко десетилетия окупация... 2 трилиона долара похарчени... десетки хиляди цивилни убити от умиротворителите... разрушени градове и селца... "геройчетата" са уморени и си тръгват... а талибаните заемат отново ройоните които са владеели преди американската офанзива... Е, за ко ги ручааме жабетата, тогава? Да са прайми на големи "разпространители на демокрация" ? Май, имали са някой излишен долар - похарчили са го. А и да помогнем няколко оръжейни бизнесмена да си пласират стоката......
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е държавата-полигон.В момента в който си тръгнат американците ще има яко клане там.Талибаните ще колят наред!
1
1
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 години
Защо ги евакоират? Нали Афганистан е мирно и спокойно място след като миротворците го посетиха (за 10-тина години)