От изборите до Хитлер - какво научихме от новите книги за Доналд Тръмп?

През втория си мандат той е планирал САЩ да напусне НАТО
18 юли 2021 17:35, Нели Христова
55
От изборите до Хитлер - какво научихме от новите книги за Доналд Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Шест месеца след като Джо Байдън влезе в Белия дом, бившият президент Доналд Тръмп все още доминира медийните заглавия. Този феномен се разпали още тази седмица, тъй като три книги, разказващи за последните бурни месеци на администрацията на Тръмп, се появявиха на рафтовете на книжарниците

Последната информация идва под формата на книги от The Wall Street Journal на Майкъл Бендер, журналистите Карол Леониг и Филип Ръкър от The Washington Post, както и авторът Майкъл Волф, чиито предишни разкази за Белия дом на Тръмп са били изправени пред критика заради някои неточности, посочени в тях.

Като цяло трите тома обрисуват хаотична гледка към последната година на 45-ия президент в Белия дом, като същевременно дават ясен поглед към мисленето на човек, който, една година след поражението си на изборите, все още не е признал, че е изгубил.

Книгите също така предлагат интересен поглед към това кой от бившите му най-близки съюзници и съветници е избрал да изостави бившия си шеф на фона на все по-объркващите му претенции за изборите през 2020 г. и плановете, които някои са обмисляли в случай, че Тръмп откаже да напусне поста си.

Ето някои от най-интересните разкрития и най-сочните лакомства, извадени на бял свят от книгите за Тръмп:

Висши служители на отбраната сериозно се притеснявали от възможността Тръмп да не си тръгне тихо

В откъси от книгата на Ръкър и Леониг, публикувани за първи път от CNN, авторите описват как генерал Марк Мили говори с други служители на отбраната за това какво да правят, ако Доналд Тръмп отправи незаконна заповед към военните в дните след поражението си.

Тези дискусии включвали и варианти какво биха направили в случай, че Тръмп им нареди да му помогнат да остане в Белия дом, според журналистите.

"Той може да опита, но няма да успее", казва генерал Мили и добавя: "Не можете да правите това без военните. Не можете да правите това без ЦРУ и ФБР. Ние сме момчетата с оръжията."

За фалшивите твърдения на Тръмп относно "измами" на изборите, генерал Мили ги сравнява с възхода на Адолф Хитлер на власт: "Това е момент, подобен на Райхстага“.

Генерал Мили остава водещият американски генерал и до днес.

Руди Джулиани участва в "Голямата лъжа" от самото начало

Има безкраен дебат за това колко поддръжници на бившия президент носят отговорност за продължаващото му упорство, че изборите са откраднати, но в откъсите от книгата на Леониг и Ръкър бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани е в центъра на лъжата от самото начало.

Резултатите от изборите все още се обявяват в изборната нощ и щатите, включително Мичиган, Аризона, Джорджия и Пенсилвания, а данните оставаха твърде близки, за да бъдят обявени. Джулиани е готов да направи смело, публично изявление, което не е вярно, за голямо огорчение на други съветници на Тръмп..

Добавяйки все още отчитащите се резултати в Пенсилвания, пияният Джулиани казва: "Кажете само, че спечелихме Пенсилвания."

Когато фокусът се насочва към Аризона, която Тръмп също губи, Джулиани заявява, че е време просто да обяви изборите в полза на своя шеф, въпреки че няма доказателства, които да сочат, че това е така.

"Просто отидете и обявете победата още сега", съветва Джулиани директно президента. "Сега трябва да отидете и да обявите победата."

Усилията на Джулиани да прокара "Голямата лъжа" бяха възнаградени със спиране от адвокатска му практика в Ню Йорк и Вашингтон.

Ако беше спечелил, вторият мандат на Тръмп би бил по-хаотичен от първия

Докато голяма част от книгите се съсредоточават върху случилото се през последните месеци на Тръмп на президентския пост, се появяват и няколко кратки бележки за това, което той е планирал да направи, ако избирателите все пак го върнат в Белия дом.

Още откъси от книгата на Леониг и Ръкър, публикувани в Post, показват, че Тръмп е бил готов да прекрои военното присъствие на Америка по света далеч повече, отколкото когато започна процеса на изтегляне на войските на САЩ от Афганистан.

САЩ е трябвало да излезе от НАТО, честа мишена на гнева на Тръмп поради опасения, че другите членове не допринасят адекватно за Алианса - ход, който би имал огромни последици за баланса на силите в Европа, където Украйна и други страни се надяват на защита от съюза срещу руската агресия.

При втория си мандат Тръмп също е трябвало да оттегли американските войници и от Южна Корея, която е домакин на голям брой американски войски като част от защитата на страната срещу Севера и усилията на САЩ да поддържа присъствие близо до Китай.

"Да, вторият мандат", казва Тръмп, докато обсъжда и двата хода в разговори с помощници, докладвани от Ръкър и  Леониг. "Ще го направим през втория мандат."

"Хитлер направи много добри неща"

Друга шокираща новина, която обаче е несвързана с последните дни на кампанията, президентството и правните усилия на Доналд Тръмп, беше разкритието на  Бендер, че е Тръмп похвалил Адолф Хитлер по време на личен разговор със своя началник на кабинета.

Откъси от "Честно казано, спечелихме тези избори", публикувани в The Guardian, описват момент, в който Тръмп прави коментар на всички места в Европа по време на посещение на континента, за да отбележи 100-годишнината от края на Първата световна война .

"Е, Хитлер направи много добри неща", казва Тръмп на Джон Кели, тогавашен шеф на Белия дом, през 2018 г.

Кели полага усилия да образоваТръмп за ужасите, причинени на Европа от нацистите, но Тръмп го контрира с аргументи за икономическото възстановяване на Германия.

"Кели му отвърна, пише Бендер, казвайки, че германският народ би бил по-добре беден, отколкото да бъде подложен на нацисткия геноцид."

Говорителка на Тръмп отрече яростно, че бившият президент е направил това изявление, и нарече Кели "генерал, който беше некомпетентен и беше уволнен", повтаряйки твърденията на Белия дом относно множество бивши служители, разкрили политически неудобна информация за президента след излизането им от администрацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и републиканската...удобрявате ли дадената ви подкрепа от убиец като кадиров?и кога ще поемете отговорност за убитите невинни граждани на САЩ в Конгреса...насърчени убийства от "началника" ви тръмп...Американци ли сте ?...добре ли ви плаща ...Си?обичате ли Народа си?...докажете го!милиарди ви гледаме в очакване за Справедливост и Почтенност!!!или ще си я извоюват и наложат!
44
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
сега го видях...имаш кадировци за подрепящи те...тръмп...тотално се самозабравихте...тоя очаквам да ми прати убийците си...ама не съм уплашен уверявам те....децата ми,приятелте ми,Народа ни не могат да бъдат уплашени...с убийците на путин....очакваме САЩ да отговорят адекватно...децата ни не може повече да са жертва на наемни убийци на путин!къде са децата на сталин г-н путин..г-н Си..защо мислите,че вашите ги очаква нещо по добро..в коч.н.та която строите?седнете и им създайте Справедлив Свят!
43
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
за съжаление...Републиканската партия на САЩ се превърнаха в зависими от путиновци и китай...превръщат ги в национални предатели...невиждан позор!!!
42
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Хитлерне ви мразим дори...съжаляваме ви просто,водите света ни към гибел.отнемате ни свободата,хляба,въздуха и водата...и ни вменявате...крепости към небесата...империи загинаха разсъждавайки така...божиите ценности са ни заложени генетично...съвсем малко ни трябва да сме щастливи...тръмповци и путиновци,финансирани от китай се опитват да ни го отнемат...за "превъзходство"...Бог да пази САЩ!
41
4
 
1
 
! Отговори
Хитлер преди 2 години
А тези които мразят Тръмп и го цензурират какво мислят за Хитлер,няма ли да кажете.Те не са ли същите,които пропагандират пандемията от лабораторния вирус,принудителни ваксинации и сертификати,не са ли техните методи фашистки.Толкова поръчкови статии и очерняне и накрая пак митинги с по 45 хиляди души.С това вече по-скоро се постига обратния ефект,вижда се,че е тенденциозно и пристрасно и голямия зор да се оплюва Тръмп води до обратен резултат-все повече хора го харесват
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се занимавайте с глупости,ами напишете най-после супер новината,че Правителството на Джо Байдън е представило лист с теми,които не трябва да бъдат дискутирани и трябва да бъдат цензурирани от Фашистбук,Комитуитър и другите платформи!Покажете това Безкрупулно погазване на свободата на словото или и вие сте в играта?
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мушморок,като Тръмп е продукт на КГБ ,защо сенилния памперс разреши Северен Поток на Путин и после се прегръщаха?Защо Байдън в момента отказа подкрепа за антикомунистическите демонстрации в Куба и заяви,че ще екстрадира всеки кубинец,избягал от комунистическия режим????
38
6
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и това е началото...манипулациите на тръмп по-гьобелс,финансирани от путин,нямат шанс в САЩ,общество чията ценност е Свободата и Справедливостта....путин може да връща крепостното...тръмп е продукт на кгб,с парите,расистите,мафията...хората не са слепи...
37
2
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Тази бълвоч ч писахте вече.'Защо не напишете нещо за одитите в момента,които шокират меко казано.'
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Тръмп си е шоумен, нещо кат наш Боко :))
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерастията е престъпление с/у човешкия род. Рак който трябва да бъде изрязан и изгорен!
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма кой да пише какви ги върши другаря Джо. Държат всички медии и си трайкат, ама то се вижда, така че всички са наясно със ситуацията.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво може да пишат демонократски автори - плюене ,плюене и пак плюене а отзад Джото налива парички и пълнят гуша.Само дето републиканците хич не се впечатляват от либерастките пръдни и хич не им влияят. Вижда се, че яко ги тресе страх бай Дончо да не се кандидатира пак и се чудят какво да измислят да го спрат. Джо за 6 месеца срина до под дъното Сащ, по-трагично от най-трагично, но не изненадващо.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
The Wall Street Journal, Washington Post, CNN....хахаха вЕрвайте си оли го френ чета недъгави. Тръмп си остава НАЙ-ВЕЛИКИЯ президент на САЩ. А самия факт че още ви пари по опашките, само го потвърждава. Такива *** и либерастии като вас са РАК за човечеството. Но се уплашихте че Тръмп ще ви изреже и захвърли на бунището където ви е мястото, и с манипулации, лъжи, убийства и престъпления, инсталирахте дементиралия памперс. Бог ще ви съди един един!
31
12
 
2
 
! Отговори
Future преди 2 години
Близо е времето, когато руският шпионин Тръмп ще седне на електрическия стол.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36 : Много точно си се назвал!!!!!!
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не би след хитлер света да стана по убав?
28
3
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Що пък да му е *** коментара? Ако не ги беше страх, нвмаше толкова да го хулят! 95 процента негативни статии в пресата! Никой друг презифент не е бил хулен толкова много. А сегашните атаки са свързани с това, че Тртмп започна отново митингите. Толкова хора събира, че онези се *** брутално! Няма да споменаваме, че се прави одит на изборите в Аризона и изскачат секции със 60 процента "грешки" в отчетите. Още 18 щата са изпратили комисии, да попият опит и май и те смятат да правят одит.
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ги е страх от Тръмп щом продължават с лъжливата пропаганда против него!!!!! А историята не е обективна наука .Сталин и комунистите избиха в ПЪТИ повече хора, ама няма нюрнбергски процес няма нищо, нали победиха! А че са виновни за ВСВ толкова, колкото и фашистите затова удобно се мълчи!
26
0
 
4
 
! Отговори
Додо преди 2 години
До българинМислех да ти поставя +. но когато прочетох, че историята била обективна наука, това ме накара да си променя мнението и поставих минус.