Байдън след убитите американци в Кабул: Няма да простим, няма да забравим!

Ще има ответен удар срещу отговорните - ИДИЛ-Хорасан
27 авг 2021 07:03, Елка Василева
113
Байдън след убитите американци в Кабул: Няма да простим, няма да забравим!
Снимка: БГНЕС

В обръщение към нацията след експлозиите на летището в Кабул в четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън се зарече, че Съединените щати ще издирят отговорните за терористичните актове и съобщи, че е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар по тях, съобщи Ройтерс.

С пресекващ от емоции глас Байдън каза: "Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите".

Президентът каза още, че евакуацията на американците ще продължи. Той не даде никакви индикации за промяна в целта за изтегляне до вторник.

Още по темата

"Освен това разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите, водачите и съоръженията на ИДИЛ-Хорасан (крилото на Ислямска държава, смятано за отговорно за атаката - б.ред.). Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор", каза Байдън.

Той заяви още, че ще разреши изпращането на допълнителни подкрепления, ако са необходими.

Байдън защити начина, по който управлява най-сериозната външнополитическа криза от началото на мандата си, като заяви, че отговорността е негова, но отправи критика и към предшественика си Доналд Тръмп за споразумението, сключено с талибаните през 2020 г.

Американският президент каза, че няма доверие на талибаните, но смята, че е в техен интерес евакуацията да продължи. Цитиран от Асошиейтед прес, той заяви, че няма доказателства извършителите на нападенията да са действали в съгласие с талибаните, които сега контролират страната.

По време на обръщението си Байдън запази минута мълчание в памет на загиналите американски войници.

Американски представител е казал пред Ройтерс, че още един американски военнослужещ е починал в резултат на нападението, с което общият брой на жертвите сред американските сили на летището в Кабул достигна до 13. По-късно Пентагонът потвърди информацията. Ранените американски военни при атаката са 18.

По-рано афганистански представител беше заявил, че най-малко 60 афганистанци са загинали, а 143 са били ранени в нападението, предаде Асошиейтед прес. С тях броят на жертвите на бомбеното нападение, извършено от поне двама атентатори- самоубийци, достига най-малко 72.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че няма да бъде възможно да бъде евакуиран всеки афганистанец, който иска да напусне страната, преди изтеглянето на американските сили на 31 август.

Тя каза, че няма краен срок за ангажимента да бъде евакуиран всеки американец, който желае да напусне Афганистан, дори след военното изтегляне.

Досега от Афганистан са евакуирани над 100 000 души, но още 1000 американци и много повече афганистанци се опитват да напуснат страната, съобщи Асошиейтед прес.

Ген. Кенет Макензи, който координира операцията по евакуация, заяви, че може да се очакват още нападения. Той обаче се обяви против преждевременното прекратяване на евакуацията въпреки рисковете.

Макензи каза, че в четвъртък на летището в Кабул е имало около 5 000 души, които са чакали полети, с които да се евакуират. Той заяви, че талибаните са били "полезни" при работата с тях и не са заподозрени за атаките.

Председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси е разпоредила знамената на Капитолия да бъдат спуснати наполовина в памет на загиналите при атаката в Кабул.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците ли са раздвоена в цивилизационното си развитие държава или българите, които през 681 г. създават държавност на базата на два народа - южните славяни земеделци и дивите българи сковъдци със знаме от опашката на коня?
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядката да не се пени толкова, то квото беше, беше. Те хората са казали: за таковано дупе, цяр няма.
65
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците като една раздвоена в цивилизационното си развитие държава трябва да реши дали принадлежи към Европейската цивилизация или предпочита диващината на Средна Азия.
64
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
78 Какво да ти обяснява човек, когато за тебе руските Мигове от миналия век са прекрасни, а НОВИТЕ Ф16/70 са " стари трошки"! Оръжието, за което говориш беше на афганската армия на Гани, те го оставиха на талибаните, но нека приключи евакуацията и на него ще му дойде времето
63
1
 
3
 
! Отговори
Българска следа преди 2 години
Алекс Алексиев (син на карикатуриста Райко Алексиев-американски емигранти от България) на заседание на Сената през 1984г.убеждава администрацията на Рейгън да въоръжи муджахидините с легендарните ракети "Стингър".
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните са изпаднали в ужас и .... се превиват от смях. САЩ няма да простят и ще забравят. Какво бай Байдън вече не помни какво се е случило и какво е казал.
61
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора хубаво ги пишете, а осъзнавате ли че с бързото си изтегляне, американците не просто оставиха хиляди на произвола на съдбата, те оставиха оръжия, самолети, технология. Оставиха ги на талибаните. Въоръжиха ги с такова оръжие дето ние сънуваме за него. Значи на ония остават свръх модерна технология срещу нула долара насреща, а на нас ни искат милиарди за стари трошки. Ей това искам някой да ми го обясни. Защо на врага си даваш, а съюзника го е баваш. Идеи?
60
1
 
10
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Разбира се че е трагедия смърта на американските войници - наемници - ама вие какво търсите във Афганистан и колко невинни и по ппогрешка избихте!?....
59
3
 
4
 
! Отговори
пена преди 2 години
Пак ли талибаните ще са виновни за хората сгазени от американски самолети?
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
смятано за отговорно за атаката - б.р. Значи още не знаят кой е, но по американски ще отмъщават! Браво! Ще има значи и други невинни убити!
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
57 спри с простотията. Меркел има дъщеря от първият си брак. Отгледала си е детето. Спри да бръщолевиш откровени лъжи. При това лесни за проверяване.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заспалия Джо е забравил още докато е чел речта :D
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешиш,Хитлер има деца.Не ставай смешен,провери в гугъл.
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да умирате за корена си, това значи за децата си, които вас ви е СТРАХ да създадете, пиленца! Ето поради това амуджите ще завладеят земите ви чрез своите деца. НИКОЙ НЕ Е ОТМЕНИЛ ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР, ПИЛЕНЦА!
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джендъризмът е пропаганда за нисшите духом. Вас кой ви кара да му се давате?!
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
52, българите не искат да са тypци и aмyджи, но каква е тяхната вина, че евроатлантическата общност и колективнозападната ценностна система, към която те се приобщиха преди 20 години, се *** в мекушавост, джендъризъм и откровена пeeдepacтия? Трябва ли да защитаваме и умираме за идиoтcкaтa им т.н. демокрация на всяка или на неприемлива за българския народ цена?
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Провалихте се както във Виетнам Байдън!-:)))
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Музиката е НИЩО. Технологиите са ВСИЧКО. Ду-*** ви лъже младите, че ще щракате с пръсти. Тепърва средновековният ислям ще ви стъжни живота. Животът е битка, пиленца и ако родителите ви не са ви го обяснили, толкова по-зле за вас.
49
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нема да забравим и паметник ше ти направим :)))
48
10
 
3
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До Анонимен 57 всички велики хора са бездетни, а многодетните са на ръба на животинския свят. Просто факт!