Милиардер ще строи град на бъдещето в американската пустиня

За целта са му нужни 400 милиарда долара
11 сеп 2021 20:07, Анисия Иванова
45
Милиардер ще строи град на бъдещето в американската пустиня
Снимка: БГНЕС

Милиардерът Марк Лор очерта визията си за "нов град в Америка“ с население от 5 милиона души и назначи световноизвестен архитект да го проектира, съобщава Си Ен Ен. В него той иска да събере чистотата на Токио, разнообразието на Ню Йорк и социалните услуги на Стокхолм.

Сега трябва някъде да го изгради и да намери 400 милиарда долара за финансиране.

Бившият изпълнителен директор на Walmart представи планове за Телоса, устойчив метрополис, който се надява да създаде от нулата в американската пустиня.

Амбициозното предложение от 150 000 акра обещава екологична архитектура, устойчиво производство на енергия и предполагаема устойчива на суша водна система.

Така нареченият "15-минутен градски дизайн“ ще позволи на жителите да имат достъп до своите работни места, училища и удобства в рамките на четвърт час пътуване от домовете си.

Въпреки че планиращите все още търсят местоположения, възможните цели включват Невада, Юта, Айдахо, Аризона, Тексас и района на Апалачите, според официалния уебсайт на проекта.

Дори преди коронавируса да се стовари, реконструкцията в Ню Делхи на Нарендра за 1,8 милиарда долара доведе до разделение в мненията, коментира Си Ен Ен.

Съобщението беше придружено от поредица цифрови изображения от Bjarke Ingels Group (BIG), архитектурната фирма, наета да реализира утопичната мечта на Лор. Изображенията показват жилищни сгради, покрити със зеленина и жители, които се радват на изобилие от открито пространство.

Поради забранените в града превозни средства, работещи с изкопаеми горива, са представени автономни превозни средства, пътуващи по осветени от слънцето улици, заедно с тротинетки и пешеходци.

Друго изображение показва небостъргач, наречен Equitism Tower, който е описан като „фар за града“. Сградата разполага със съоръжение за съхраняване на вода, аеропонични ферми и фотоволтаичен покрив, произвеждащ енергия, които й позволяват да „споделя и разпределя всичко, което произвежда“, пише БГНЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой го е излъгал,но пари бол...Аз мечтая за свят без пари,но и без нанопечат.Но това за някои е извънземно.Долни същества са ни откраднали рая.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората в пустинята правят рай, ние от рая правиме пустиня.
35
0
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 36 : точно така, това е идеята. Град без ***. Харесва ми.
34
1
 
2
 
! Отговори
Халил ага преди 2 години
Па я че строим къща за гости
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние такъв град имаме още от 70-те. Казва се Столюпиново, население 60000. Хирата са от друга планета, даже не говорят местния език.
32
3
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
То всеки милиардер мечтател започва с " жилищни сгради, покрити със зеленина и жители, които се радват на изобилие от открито пространство" ...... и приключва проекта си с огромни технологично изградени имения за свръхбогатите жители на града и тесни кооптори и непрекъснат 20часов роботен ден за простолюдието за да си позволи/заплати удоволствието да живее в такъв "град на бъдещето" . НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД . САМО ТЕЗИ КОИТО ИМАТ МНОГО ПАРИ ЖИВЕЯТ РАЗКОШНО. БАЧКАТОРИТЕ - БАЧКАТ... ДО СМЪРТ.......
31
2
 
7
 
! Отговори
Е преди 2 години
То голямо бъдеще да живееш в пустиня !
30
8
 
6
 
! Отговори
Борис Бойков преди 2 години
Ха! Ще ми строи градове у пустинята! Аз ще построя магистралата от София до Варна, нещо много по-величествено, та чак от Нешънъл Джиографик ще дойдат да снимат, да се чудят, да се дивят... Опа! Сънувал съм! Забравих че от 5 месеца не съм премиер!
29
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МИЛИАРДЕРА Е ХИТЪР! СЕГА ИМА 4 МИЛИАРДА НО КАТО ИЗСМУЧЕ ПАРИТЕ НА БУДАЛАШКИТИ ЩЕ ИМА ВЕЧЕ 40 МИЛИАРДА! И ДРУЖЕСТВО НА БОРСАТА ЩЕ РЕГИСТРИРА И ЩЕ ИЗСМУЧЕ ОЩЕ МИЛИАРДИ ОТ БУДАЛАШКИТЕ! И ТО СЪВСЕМ ЗАКОННО ! ТОЙ ЩЕ ПРИБЕРЕ ПАРИТЕ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО ЧРЕЗ ФИРМИТЕ СИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО , И ЩЕ ОСТАНАТ ЕДНИ НЕПРОДАВАЕМИ ИМОТИ И ВКАРАНИ ЗДРАВО БУДАЛАШКИ ИНВЕСТИРАЛИ СТРОИТЕЛСТВОТО!
28
1
 
23
 
! Отговори
на зелено преди 2 години
и тук един щеше да строи град на бъдещето :) ама изчезна на хората с парите . някакъв си анжел . да не е тоя същия ?
27
2
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МОЖЕШ И ГРАД В ПУСТИНЯТА ДА НАПРАВИШ НО ЗА ТОВА ТИ ТРЯБВА ВОДА! ЛАС ВЕГАС ГО ИМА, ЗАЩОТО Е ТОЧНО ДО НАЙ-ГОЛЕМИЯ РЕЗЕРВОАР ЗА ВОДА ЕЗЕРОТО МИЙД. НО КАТО ЦЯЛО ТОЛКОВА МАЩАБЕН ПРОЕКТ СИ ЛИЧИ , ЧЕ Е ИЗМАМА! ЩЕ ИЗТОЧИ ПАРИТЕ , ЧРЕЗ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ И ГОТОВО ЩЕ ОСТАНЕ ЕДИН ПРИЗРАЧЕН ГРАД! ГРАД СЕ СТРОИ ДО ФАБРИКА ИЛИ ОБРАТНОТО ,НО НЕ И ЕДНОВРЕМЕННО!
26
1
 
16
 
! Отговори
Митоша преди 2 години
Охоо ретро мислене.Соломон Анжел преди 30 години я свърши тая работа с града на мечтите.
25
1
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Ами то този проект отдавна го има - Лас Вегас се казва. Само че този рай в пустинята струва много пари да го подържаш. С възобновяеми източници не го виждам как ще им излезе сметката. А и пешеходни улици - смях, освен ако не мислят да строят купол над града или нещо друго фантастично. Никой не ходи пеша във Вегас освен ако не си мексиканец. Толкова е сухо и горещо, че даже не можеш да се изпотиш, веднага изсъхваш. Поредната фантасмагория на самозабравил се милиардер.
24
2
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Той бил милиардер, а пък търси 400 млрда....Хватка на Байдън. Парите са факт от Афганистан ЗЛАТОТО. Негов е градът.
23
1
 
8
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ако се намерят откачени да им дадат пари. То празни жилища колкото искаш, ама нали има наплив от нашески политици към ЙЕСЕЙ.
22
10
 
4
 
! Отговори
BURSA до Анонимен 21 преди 2 години
С думите си доказвате,че и българите сте агресивни. Добре че сте малка рибка,в световния Океан от държави. Иначе,тежко ни.
21
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
У таз пустиня само лалугери ше ядат :)))
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 - Толкова са, защото сме мега, ама мега неефектвини в стоенето, в последните години, а регулациите, които са ОСНОВНО ТОРАЛНО ИЗЛИШНИ, правят порцеса още в ПЪТИ по-скъп.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ямболия - Бе ас ни сам усобену прутив. Колко паплатч оима за трепаниии ....
18
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успех! Имаме нужда от повече такива пламенни и борбени хора, да ни водят, а не ... от някви чалга певци и поражникари.