Помогнал за откриването на Осама бин Ладен, е атакуван от "Хаванския синдром"

Той е пътувал до Индия заедно с директора на ЦРУ
26 сеп 2021 20:57, Нели Христова
15
Помогнал за откриването на Осама бин Ладен, е атакуван от "Хаванския синдром"
Снимка: Flickr

След пътуване на директора на ЦРУ Бил Бърнс и неговият екип до Индия, един от служителите му съобщава за симптоми, които съответстват на тези, причинени от "Хаванския синдром". Мъжът е трябвало да получи медицинска помощ, съобщават от CNN.

Още по темата

Инцидентът отново събужда притеснението на правителството на САЩ и кара Бърнс да "избухне" от гняв, съобщава един от източниците. Някои служители на ЦРУ разглеждат смразяващия епизод като директно съобщение до Бърнс, че никой не е в безопасност, включително тези, които работят директно за най големия шпионин на страната, казват два източника.

За втори път за по-малко от месец, се съобщава, че мистериозната болест е повлияля на международните пътувания на висши служители на администрацията на Байдън. Миналия месец посещението на вицепрезидента Камала Харис във Виетнам беше леко забавено, когато множество американски служители съобщиха за симптоми, съответстващи на "Хаванския синдром" точно преди нейното посещение, а поне двама от тях трябваше да бъдат лекувани.

При Бърнс и директора на националното разузнаване Аврил Хейнс разузнавателната общност е предприела широкомащабно разследване на мистериозните атаки, включително 100-дневно разследване на потенциалните причини, започнало по-рано това лято. Въпреки че се очаква това разследване да приключи преди края на годината, срокът може да бъде донякъде коригиран. Публичен доклад обаче не се очаква, казват два източника.

"Ние не коментираме конкретни инциденти или служители. Имаме протоколи, когато хората съобщават за възможни аномални здравни инциденти, които включват получаване на подходящо медицинско лечение", казва говорител на ЦРУ. "Ще продължим да правим всичко възможно, за да защитим нашите офицери."

Ситуацията в Индия би могла да има драматични последици: графикът на директора на ЦРУ е класифициран и сред служителите на САЩ има дълбока загриженост как извършителят е знаел за посещението и е могъл да планира такава атака.

Лицето, пътуващо с Бърнс, което е изпитало симптомите в Индия, е получило незабавна медицинска помощ при завръщането си в САЩ, твърдят източници.

Нарастваща загриженост

Американските следователи се борят да определят какво или кой причинява мистериозните симптоми и най-вече - как точно го правят. Инцидентите с "Хаванския синдром" започнаха в края на 2016 г. в Куба, а оттогава има съобщения за атаки в Русия, Китай, Австрия и други страни по света. По-рано CNN съобщи, че инциденти са се случвали и на територията на САЩ. Имало е атаки и към двама служители на съвета за национална сигурност на тогавашния президент Доналд Тръмп, които ка ударени близо до входните точки на Белия дом.

Продължаващите инциденти притесняват американските дипломати и служители на разузнаването, особено преди предстоящото Общо събрание на ООН в Ню Йорк тази седмица, където дипломати от цял ​​свят, включително и много американски дипломати, ще се съберат в едно тясно помещение. Само шепа от общите регистрирани инциденти са се случили на територията на САЩ, но събирането в Ню Йорк винаги се разглежда като благоприятна среда за шпионаж.

Президентът Джо Байдън наскоро бе информиран за цялостната ситуация - включително факта, че има повече от 300 възможни случая, вида на медицинската подкрепа, която се предоставя на засегнатите, и разследването по въпроса, което се води от разузнавателната общност.

През лятото директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс започна 100-дневното разследване на "механизма" зад инцидентите и усилията, които могат да бъдат положени за защита срещу атаките. Поставянето на времева рамка е част от усилията за увеличаване на интензивността на разследващите усилия, но крайният срок може да бъде удължен, ако е необходимо, казват източници.

Има и други текущи разследвания от разузнавателната общност на САЩ, фокусирани върху въпроса за извършителя на инцидентите, които американското правителство нарича аномални здравни инциденти или AHI, и какво могат да направят САЩ, за да се защитят от тези инциденти.

Правителството на САЩ "полага много усилия", за да разследва "Хаванския синдром", казва говорител на ЦРУ пред CNN. Той добавя, че едно от тези усилия се ръководи от служители на ODNI и ЦРУ, както и от външната научна общност, за да "работят съвместно, за да увеличат нашето разбиране за възможните механизми, които биха могли да причинят AHI".

Откакто Байдън встъпи в длъжност, екипът му за национална сигурност е силно съсредоточен върху разследването на мистериозните инциденти и  нуждата засегнатият американски персонал да получи необходимата им помощ.

Държавният секретар Тони Блинкен разговаря с американски дипломати, засегнати от синдрома по-рано този месец, което бележи първата му среща със засегнатите, според говорител на Държавния департамент. До разговора се стигна, след като CNN съобщи за разочарование сред обикновените служители относно начина, по който отделът се е справил с мистериозните инциденти.

Законодателите първоначално критикуваха администрацията на Байдън, че не споделят редовни актуализации за мистериозните инциденти. Но през последните месеци администрацията, ръководени от Бърнс, направи промени в процесите и подкрепата за засегнатите и персонала, работещ по тези усилия.

"Ние засилихме усилията за определяне на произхода на инцидентите, включително събиране на екип от най-добрите ни експерти - внасяйки интензивност и експертиза по този въпрос, сходни с усилията ни да намерим бин Ладен", казва говорител на ЦРУ. "Висшият офицер, който ръководи екипа, прекара повече от десетилетие по въпросите за борба с тероризма и бе движеща сила в аналитичната и целенасочена работа на ЦРУ, която ни накара да намерим бин Ладен.“

Въпреки това инцидентите продължават да се случват, притеснявайки американски дипломати и офицери от разузнаването на САЩ, докато поемат нови задачи в чужбина.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е нова мутация на болестта БИС. Български Изборен Синдром.
7
1
 
4
 
! Отговори
Симо преди 2 години
Идеално е да знаят, че не са неуязвими и това което причиняват на други може да ги сполети и тях.
6
2
 
8
 
! Отговори
младен преди 2 години
Толкова ли не могат тия дс си пуснат нормална отпуска, макар и неплатена, амо на болни се правят?
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-гнилата държава, и искат да принудят всички да станат като тях.
4
2
 
16
 
! Отговори
Американска боза преди 2 години
Тия ги е обзела параноята тотално.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 Само самолети да могат да карат. Обучение в сащ гарантирано.
2
2
 
8
 
! Отговори
Тихооо преди 2 години
Хавански Синдром е Синтетична Телепатия-могат да ви смачкат психиката чрез собственият ви мозък, и дори да ви накарат да кажете "Да" вместо "Не"! Има го и в България!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаванският синдром да не би да се казва съвест? Едва ли цру има такава, поредната плоска пропаганда. Аз лично призовавам тези да бъда трепани на място. Ей така, профилактично, че могат да заразят и други с "хавански синдром".