Махат статуя на Джеферсън от кметството на Ню Йорк

Причината била робовладелското му минало
19 окт 2021 13:36, Елка Василева
67
 Махат статуя на Джеферсън от кметството на Ню Йорк
Снимка: архив, БГНЕС

Кметството на Ню Йорк одобри премахването на статуята на Томас Джеферсън - един от бащите основатели на САЩ, поставена в заседателната зала преди повече от век, заради робовладелското минало на политика, предаде Франс прес.

Комисия на градската управа одобри единодушно по принцип премахването на статуята.

Още по темата

Джеферсън - един от авторите на Декларацията за независимост на САЩ, е държал над 600 роби в своята плантация в щата Вирджиния. От една своя робиня е имал шест деца.

Латиноамерикански и чернокожи членове на градската управа настояваха за премахването на статуята от години. Тя ще бъде преместена в една от залите на историческото дружество в Ню Йорк.

Третият президент на САЩ "Джеферсън представлява някои от най-срамните страници от дългата и нюансирана история на страната ни", обясни афроамериканката Адриен Адамс, градски съветник в Ню Йорк.

Дебатите по повод присъствието на статуята в залата на кметството бяха подновени с развитието на движението "Животът на чернокожите има значение", създадено във връзка със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест от бял полицай в Минеаполис през май 2020 година, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
27
 
! Отговори
Томас Джеферсън преди 2 години
Когато диктатурата се превръща в закон,свободата става призвание !Ето за това го махат демонратите.
29
2
 
16
 
! Отговори
язе да кажа преди 2 години
Що не вземе да закриете цялата си държава, щото е изградена върху колонизаторски основи :))) А не само така, изибирателно да дейтвате
28
0
 
9
 
! Отговори
Калекото, преди 2 години
това, дето го имаш наместо глава, заплашва психическото ти съществуване ...и физическото на околните.Дай да те гилотинираме малко и всичко ще е 6.
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега да хванат да унищожат и всички банкноти от 2 долара, а ние тук да разрушим 2ра английска гимназия.
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитат от английската версия на страницата за Джеферсън в Уикипедия: "Thomas Jefferson (April 13, 1743[a] July 4, 1826) was an American statesman, diplomat, lawyer, architect, musician" Дипломат, юрист, архитект, музикант. Интересно ми е дали има и един нerър в историята на света, който успешно да е практикувал всички тези професии наведнъж. Това се нарича исторически ревизионизъм. Който контролира историята, той контролира миналото. А който държи миналото, той контролира и настоящето.
25
3
 
13
 
! Отговори
Н. от Алабама преди 2 години
А статуите на робовладелеца Джордж Вашингтон кога?
24
2
 
32
 
! Отговори
gogo преди 2 години
ловът и първичният подбор на чернокожи роби в Африка се е извършвал изключително от други чернокожи. Чернокожите са били основен двигател на набирането на роби, та до изкарването им по крайбрежните селища за продан и натоварване по кораби.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко Алекокато ти махнем глъвътъ и махаме статуята. идвай на дръвника да се свършва.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статуята на Джеферсън ще бъде заменена от статуя на един от многото чернокожи, написали декларации за независимост. Така, де, от многото чернокожи, направили велики и основопалагащи научни открития. Oh, wait...
21
0
 
27
 
! Отговори
Ами там имат преди 2 години
и няколко града Джеферсън и Джеферсън сити.Какво чакат, тях кога ще ги прекръстят на Флойд/Флойд сити, та циркът да е пълен???
20
14
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
А ние кога ще махнем статуята на комуно-фашистките окупатори от съвеЦката орда, която загрозява нашата столица, а вече заплашва и физически минаващите граждани с рушащият се железобетон ... ?!
19
1
 
25
 
! Отговори
Иванова преди 2 години
Американците се оляха! Да пренапишат и историята си,защото много "срамни страници"/ и от по-новата история/ имат да заличават.Миналото не може да се променя по съвременните стандарти-то е било такова,каквото е.Можем само/ако имаме акъл/ да се учим от него и да не го повтаряме,но да го променяме,за да стане по-красиво е инфантилно
18
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то целият краварник требе да махнат щот е създаден с робския труд над африканците и геноцида над индианците.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро в България ще махнат и статуя на Левски както е тръгнало.Иначе Сащ за завладяни от кенсъл колтурата и положението става от зле по зле.
16
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Африканската държава Либерия е образувана след като САЩ купуват земята от местни племена и заселват свободни афроамериканци .Бившите американски роби завземат власта и организират търговия с роби от местните не гри !Местните получават избирателно право чак в началото на 20век.Нещо по въпроса с това робство няма ли да се изкажат афроамериканците в САЩ?
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще взривяват и Ръшмор?
14
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са откачили ,статуята на Джеферсън е поставена там не заради робовладелството му ,а заради други заслуги.Впрочем той не е нарушил нито един закон ,по онова време притежанието на роби не е било престъпление!
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
12
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние българите сме си били роби и ще си останем такива. Бойко нали все благодари на Ердоган за 500 -те години ,, присъствие",
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9 .... А баце Бойко Борисов охрана на Винету.