Конгресмени искат съд за д-р Антъни Фаучи заради експерименти

Той е обвинен за харчове за "ужасяващи" опити върху кучета
Обновена: 26 окт 2021 14:38 | 26 окт 2021 14:37, Ерол Емилов
30
Конгресмени искат съд за д-р Антъни Фаучи заради експерименти
Снимка: БГНЕС

Конгресмени в САЩ искат водещият експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи да бъде подведен под съдебна отговорност. Те обвиняват него и други служител на Националния институт по здравеопазване са похарчили хиляди долари за "ужасяващи" експерименти върху кучета.

"Не мога да повярвам, че американските данъци отиват за третирането на тези кучета по начина, по който те са действително третирани, и знаете ли, смятам наистина, че Фаучи трябва да бъде подведен под отговорност. Тези хора, тези бюрократи, не могат просто да се вихрят и да правят каквото си искат с нашите данъци", заяви  губернаторът на Флорида Рон Десантис по време на пресконференция.

Изявлението на републиканския губернатор идва, след като американската организация с нестопанска цел „White Coast Waste Project“ обвини Фаучи, че е похарчил хиляди долари на данъкоплатците за "жестоки" експерименти с кучета в Тунис. Според данни на организацията, на десетки кученца са отстранени гласните струни, за да не лаят по време на експериментите, и са заразени с паразити, причиняващи болести, за да се тестват лекарства върху тях, предаде БГНЕС.

Изявлението повтаря това на около две дузини законодатели, които миналата седмица написаха писмо до Фаучи с молба медицинският експерт да коментира твърденията, че Националният институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) е похарчил хиляди долари за експерименти, при които 44 кученца от породата бигъл са били хранени с насекоми, пренасящи паразити. Твърди се, че гласните им струни са били отстранени, за да могат учените да работят, без да слушат лая им.

Още по темата
Нанси Мейс, представител на САЩ в първия конгресен район на Южна Каролина, нарече предполагаемите опити "жестоки". "Това е осъдителна злоупотреба със средства на данъкоплатците", пише Мейс в писмо, подписано от 23-ма законодатели.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис нападна Антъни Фаучи заради финансирането на изследванията за придобиване на функции в Института по вирусология в Ухан. Наскоро стана известно, че Националният институт по алергии и инфекциозни болести си е партнирал с китайския институт за изследване на болести, включително коронавируси при прилепите.

Давайки показания пред Конгреса, водещият медицински експерт отрече финансираните от САЩ изследвания да са свързани с "усилване на функциите" - процес, при който учените изкуствено модифицират вируси, като ги правят по-преносими. Това се прави, за да се прецени какви рискове могат да представляват вирусите за хората в бъдеще.

Миналата седмица обаче Националният институт по здравеопазване разкри, че е проведен "ограничен експеримент", за да се провери дали "протеини на шипове от естествено срещащи се прилепни коронавируси, циркулиращи в Китай, са способни да се свържат с човешкия рецептор АСЕ2 при модел на мишка".

Разкритието накара някои републикански законодатели да обвинят Фаучи в лъжа пред Конгреса, като сенаторът от Кентъки Ранд Пол призова Фаучи да бъде разследван по наказателен ред. Губернатор Десантис заяви, че Съединените щати трябва да прекратят изследванията за разработка на функции, които той определи като "много опасни" и "неетични".

"Не може някакви луди учени да си играят на Бог по този начин", каза той. Републиканецът смята, че Фаучи и други служители на Националния институт по здравеопазване, които са одобрили изследването, трябва да бъдат уволнени.

"Мисля, че трябва да бъдат изритани всички. Трябва да отстояваме интересите на американския данъкоплатец и да правим етични неща, а не неща като изследвания за разработване на функции - и със сигурност не такива като злоупотреба с кученца", каза Десантис.

Светът се намира във втората година на пандемията от коронавирус, но произходът на болестта, която според университета "Джонс Хопкинс" е причинила смъртта на почти 5 милиона души, остава загадка. В доклад на Световната здравна организация се казва, че болестта е възникнала при прилепи, след което е преминала към междинно животно, преди да зарази хората.

Друга хипотеза предполага, че епидемията от COVID-19 може да е започнала вследствие на изтичане от лаборатория. Първоначално тази идея беше отхвърлена като теория на конспирацията, но през пролетта настъпи промяна в отношението към сценария за изтичане от лаборатория, след като американските медии съобщиха, позовавайки се на неразкрити документи, написани от разузнавателната общност на САЩ, че трима служители на Института по вирусология в Ухан са потърсили медицинска помощ за заболяване със симптоми, подобни на COVID-19, три седмици преди китайските власти да съобщят за първия случай на заразяване.

Д-р Фаучи категорично отхвърли обвиненията в лъжа пред Конгреса и заяви, че е "молекулярно невъзможно" новият коронавирус да произхожда от финансирани от САЩ изследвания. Националният институт по алергии и инфекциозни болести заяви, че експертът и колегите му са били "напълно коректни".


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В една от статиите за лечението в германската болница от отравянето на Навални с новичок пишеше за човешкия рецептор АСЕ2 и връзката на новичока с рецептора как проникване с влиянието в/у невроните и мозъка на човека и от какво вещество било необходимо за да се предотврати туй въздействие и сякаш беше на основа аспирин,ацетизал,витамин С,а по начин на последователност на действие на новичока съвпадаше с начина на действие описан за Ковид19 описан за въздействие върху невроните и мозъка на човек
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хак да им е. Кучетата са фашисти, които нападат котките. Всички кучкари в панделата. Ин котка веритас!
26
1
 
12
 
! Отговори
el_barbudo преди 1 месец
Да ги тестват препаратите върху конгресмените!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
те си знаят че ще ги използват и захвърлят след някоя годинка, важното е да са ви взели всичко до 2030
24
1
 
12
 
! Отговори
. преди 1 месец
Не просто уволнен а в затвора до живот!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора може, кучета не може!?
22
1
 
8
 
! Отговори
Гил Бейтс преди 1 месец
Така е, по-приемливо е да се изпитват върху източноевропейци...
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Миналата седмица обаче Националният институт по здравеопазване разкри, че е проведен "ограничен експеримент", за да се провери дали "протеини на шипове от естествено срещащи се прилепни коронавируси, циркулиращи в Китай, са способни да се свържат с човешкия рецептор АСЕ2 при модел на мишка". Завесата се открехва :)
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този доктор - експериментатор трябва да бъде съден , заради експерименти върху човечеството. Да му се отнемат лекарските права и званието му на учен до живот.
19
1
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До Анонимен 14 и 12 ___Човек , ако иска , търси и намира други начини !!!
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ги гепат всички виновни за тази пандемиа, един по един в панделата
17
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм солидарен: жестоко е да се правят медицински эксперименти и тестване на препарати върху бедните кучета, когато наоколо щъкат толкова много прободени ваксъри-баламурки, готови при първа команда от Бай Шиле да козируват и да се надупчат безропотно с всяка съмнителна течност с изтекъл и после административно удължен срок на годност.
16
4
 
18
 
! Отговори
Qanon преди 1 месец
След като патентоват човешката ДНК, ще станем зависими за какво ли не от разни фармацевтични компанийки. Ще си правят с нас каквото си искат. Ставаме тяхна собственост. Ама да... ваксинирайте се! После ше му берете гайлето!
15
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей какви защитници на животните станаха всички републиканци ..., след като Тръмп загуби!
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами айде да кажат тия конгресмени върху какво да се изпитват лекарствата, ако не върху опитни животни. Могат те самите да станат тестови субекти, щом толкова ги е грижа за кучетата.
13
4
 
37
 
! Отговори
Войко преди 1 месец
Браво на губернатор Десантис, имало и нормални политици у САЩ! А този Фаучи освен че е изpoд е и военнопрестъпник!
12
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как точно да тестват лекарствата, ако не върху животни? Върху малки дечица от Африка ли? Хайде хуманистите да предложат идеи.P.S за веганите: лекарства не могат да се тестват върху броколи и аспержи.
11
15
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
За да има прогрес в медицината, винаги са нужни експерименти с животни. Вие какво искате? Да умре някой ваш роднина или да се спаси, защото е измислено лекарство на основата на експерименти с животни?
10
1
 
35
 
! Отговори
Надежда? преди 1 месец
Тръмп отдавна го разбра и искаше да отсвири тоя мишок!
9
4
 
27
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Кучето е приятел на човека, но човекът не е приятел на кучето ... и после кой иdЕот ни е нарекъл homo sapiens , след като има толкова толкова жестоки хора ?!