Напрежението нараства: Ще се срещнат ли Путин и Байдън?

Рисковете от несъзнателно предизвикан конфликт се увеличават
29 ное 2021 22:50, Нели Христова
50

Преди няколко дни Кремъл заяви, че се надява Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън да се срещнат до края на тази година. Ще се случи ли това?

"Това, което се прокрадва като информация, е, че обстоятелствата налагат тя да се състои тази година. Няма време за губене, защото ситуацията става все по-напрегната. Това се потвърждава от информацията, която идва не само от страна на военни експерти, свързана с конфликтните точки на територията на Черно море и руско-украинското граница. И рисковете от един несъзнателно предизвикан конфликт стават все по-големи", каза международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него за това допринася и цялостната позиция на Киев.

"Зеленски обяви, че е предотвратен опит за преврат в Киев и че той е бил подготвян както от вътрешни агенти на Москва в самата Украйна, включително и на хора, които са по високите етажи на публичната власт, така и от спецслужбите на руската федерация. В същото време виждаме и нарастващото напрежение чрез използването на всевъзможни военни средства пряко по граждански обекти", допълни проф. Захариев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че ръководителят на военното разузнаване на Украйна обяви, че Русия готви настъпление през февруари.

"Това не е толкова възможно, но нагнетява допълнително напрежението и има за цел от украинска страна да провокира една по-активна позиция най-вече на САЩ. Опасявам се и какъв ще бъде резултатът от започващата в Литва среща на министрите на външните работи от НАТО. Щатите са представени от своя държавен секретар и там трябва да се вземат конкретни решения, които трябва да укрепят сигурността на Украйна", подчерта проф. Захариев.

По думите му е нормално Русия да има свои военни поделения на границата.

"На практика тази граница вече не е между Русия и Украйна, а се превръща все повече и повече на граница между НАТО и Русия. Тя подготвя конкретен пакет от конкретни предложения за избягване на евентуален военен конфликт. Този пакет е предоставен както на Америка, така и на главната квартира на НАТО. Щатите си продължават със своята ескалация на своите антируски мерки - допълнителния списък с имена на руски дипломати, които трябва да бъдат изгонени. Подготвяният много сериозен удар по средствата за масова информация на Русия, които работят навън", добави проф. Захари Захариев.

Попитан доколко е важно външната ни политика да бъде адекватна, той отговори: Безкрайно съм изненадан колко внимание се отделя на вътрешната политика във всичките ѝ аспекти, но почти дума не се обелва за външнополитическите проблеми около България, като изключим темата за РСМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ имаще огромен % доносници. Смачкаха елита на народа, защото бяха некадърници злобни. Просто трябва да се отървем от тая напаст! Това е най-некадърната прослойка на народа! Да мие градските тоалетни! Не да е в парламента!
7
27
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Китай не е съюзник с никого! Китай никога няма да забрави хазарите руснаци,които влачиха китайки за варварски викингски оргии за косите. Китай не дължи нищо на никого за Великият просперитет....за победата над Ротшилдовият еврейски фашизъм. Стига вече спекулации. Китайците са наясно с факта,че именно руснаците и само руснаците предадоха нашите Социалистически Държави! Китай не е с Русия,а със своята заслужена Чест на Първи в света. Руснаците са турци! В Китай турците са в концентрационни лагери.
6
19
 
3
 
! Отговори
Веско, преди 2 години
Китай и Русия са съюзници срещу Европа и България...... Осъзнай се.
5
6
 
18
 
! Отговори
ПРЕВРАТА В УКРАЙНА. преди 2 години
НЕ Е УСПЯЛ............ ПРЕВРАТА В БЪЛГАРИЯ - Е ФАКТ...... 27ДС/БКП ДОНОСНИЦИ, КЛЕВЕТНИЦИ, АГЕНТИ - УПРАВЛЯВАТ ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ОТ НАТО...???
4
21
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Да живее Безсмъртен Китай! Долу Предателска Горбачово-Путинова Русия!!! Напред,Китайци Любими!
3
18
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
40 години преди "освобождението" на България от турски робство(още сме под такова) Русия освободи от законно пребиваващи между Белград и Димитровград българи Сърбия. Оказва се,че Русия ни "освобождава" половин век,след като е освободила сърби и гърци. Това е началото на балканският проблем. Към 1989 година Русия ни подари на Израел,Германия,САЩ и Турция. Докарани сме до небивал геноцид. Днес Русия лъже,че не е съюзничка на САЩ. Освен на САЩ и Германия днес Русия е съюзничка на Турция.Прошка???
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има ли и доктори, да поставят диагноза на Бай-Дън, дето не си позна роднините?! Че нещо ми е странно да ни управляват неграмотни суеци без грам акъл поради възрастта...
1
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека направят война най накрая писна ми само да се заплашват, пускай ракетите и да се свършва