САЩ одобриха продажбата на България на 8 самолета F-16

Те ще ни струват 1,67 млрд. долара
79
САЩ одобриха продажбата на България на 8 самолета F-16
Снимка: БГНЕС

Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде АФП.

Държавният департамент на САЩ заяви в изявление, че е уведомил Конгреса на Съединените щати за намерението си да продаде самолетите срещу сумата от 1,67 милиарда долара.

В съобщението не се уточнява дали продажбата е с цел "да проправи пътя за предаването на стари руски самолети, които притежава България, на Украйна", допълва АФП.

Киев вече поиска от западните си партньори Миг-29, които войниците му вече знаят как да летят и които са на въоръжение в единица източноевропейски държави. Евентуално прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ се противопоставиха на това с мотива, че Русия може да види твърде много пряко участие на НАТО в конфликта.

Според Държавния департамент на САЩ продажбата на F-16 "ще подобри способността на България да се справя с настоящите и бъдещите заплахи, което ще позволи на българските ВВС да разполагат модерни изтребители в Черноморския регион", с който Украйна също граничи.

Укрепването на "източния фланг" на Атлантическия алианс е част от стратегията на Вашингтон за отговор на руската инвазия в Украйна, допълва АФП.

Договорът по сделката за самолетите бе обнародван в Държавен вестник през юли 2019 г. Според документа България купува 8 изтребителя, като се очаква първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните – в началото на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да бъде постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: САЩF-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
14
 
! Отговори
Maki преди 2 години
За какво са ни,Сърбите събориха такъв с старите съветски нева ракети още през 1999.год.Американците си прочистват склада.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама те още се чудели дали да не ги продават, а аз чаках вече да са готови
28
4
 
11
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Кое ще бранят тия самолети? Панелката ми в София или порутената ми къща на село? Да идва да ги превзема който си ще. Аз палати нямам.
27
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държа да уведомя пишещите тук хетъри, че от 2015 до сега американците са най-големият клиент на българската отбранителна промишленост. ВМЗ Сопот до скоро работеше само за поръчки свързани с американците. Поръчки за милиарди, които създадоха работни места и в ВМЗ, и в Арсенал. Нито руснаците, нито шведите купуват българско военно производство.
26
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Буча хохлите са използвали куршуми дум-дум,които са забранени за използване дори и по време на война.Та кой е военопрестъпник,Тзи който се изтегля от район с мирно население или този който използва забранени муниции. Между впрочем и противопехотните мини са забранени и е подсъдно използването им.Русия не проивежда такова оръжие отдавнаДаже и в Бълтария са утелизирани отдавна.От къде хохлите ги имат и как така безнаказано ги използват? Защо за това няма гласнот на запад.И в бившата ГДР имаше.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да подобрим въоръжението за 2050...
24
7
 
28
 
! Отговори
ТОП ГЪН преди 2 години
СТАНАХМЕ НАЙ ГОЛЕМИЯ СПОНСОР НА КРАВАРИЯ , ПЛАЩАШ САМОЛЕТИ МОДЕЛ 1972г , ПОЛУЧАВАШ ЧИСТО НОВИ СКИЦИ НА ХАРТИЯ МОДЕЛ 2030г ................ИЗКЛЮЧИТЕЛНО "ИЗГОДНА" СДЕЛКА !!!
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наливаме в социалните програми защото имаме тежък демографски срив. Опа обърках се взимаме самолети вместо това
22
4
 
16
 
! Отговори
rrrrrrrrrrr преди 2 години
Добре бе, с какви очи ни предлагат да ни вземат още близо два милиарда за чертежи ?????? ама продажните правителства са трепане , а даже и те ще са безвластни ако този *** народ не беше така продажен
21
17
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рев на руски комунисти е музика за моите уши :)))))))) Изхвърлете веднага 37 годишният руски скрап МиГ-29 :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Или ги дайте на Украйна.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За старата сделка със самолетите на хартия,Сената им даде съгласие още при управлението наГербА сега дава отново съгласие за още8броя на същата ценаА овцете в кошарата ни не схващат номера,защото няма публичност по договораГолямо лапане ще е но не за овцете а за вълците и кучетатаИ това още не е нищоКогато почнат да си отделят и агнета за заколение,тогава и да блеете жално,никой няма да ви чуе,защото западната пропаганда ще е запушила устата виЖална ни майка от тук нататък,кръв ще капе от сърце
19
4
 
20
 
! Отговори
BGexit преди 2 години
Не ни стига, че годишно наливаме милиарди в немските хранителни вериги у нас благодарение на ЕС, а сега ще финансираме отново с милиарди САЩ заради НАТО.
18
4
 
22
 
! Отговори
Ега ти нахалните преди 2 години
Кравари ! Набарат ли те , доят като за последно ! Бай Дън ще поиска да плащаме тия ф- ки десетки пъти !!!!!
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За старата сделка със самолетите на хартия,Сената им даде съгласие още при управлението на Герб.А сега дава отново съгласие за още 8 броя на същата цена.А овцете в кошарата ни не схващат номера,защто няма публичност по договора.Голямо лапане ще е на линия си но не за овцете а за вълците и кучетата. И това още не е нищо.Когато почнат да си отделят и агнета за заколение,тогава да блеете жално,никой няма да ви чуе,защото западната пропаганда ще е запушила устата ви.Ж аона ни майчица от тук нататък
16
4
 
14
 
! Отговори
Хи хи хи преди 2 години
Тия самолети колко пъти ще ги плащаме на Краварите ???? Деменцията като не е наред ......другите около него как са ?????
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
парите са преведени от нашите още преди 2 години. Въпроса е къде са летящите чинии
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прод18.А нищо чудно,вълците и кучетата да са се наговорил и агнета от кошарата ни да пратят на заколение,в кланицата на Украйнината за курбан на Русия.Божеее, смили се над нас овцете.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега да сме получили грипени и да сме забравили за проблема!
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай тези милиарди пък ще имаш да вземаш някога, нещо, евентуално. По продажни държавници от нашите не съм виждал. Вместо първите ф16 трябваше да вземат самолети от друг производител каквито имаше с доставка в рамките на месеци, с вкл всякакво оборудване и екстри. Но пак трябваше да се харесаме на САЩ и да ни вземат парите. Никога не се гледа националния интерес, явно се гледа само личния келепир. Тези Новите щяха да борят корупцията алабала а то какво -настаниха цялата си рода по високи постове
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак врътки за балами!