САЩ одобриха продажбата на България на 8 самолета F-16

Те ще ни струват 1,67 млрд. долара
79
САЩ одобриха продажбата на България на 8 самолета F-16
Снимка: БГНЕС

Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, предаде АФП.

Държавният департамент на САЩ заяви в изявление, че е уведомил Конгреса на Съединените щати за намерението си да продаде самолетите срещу сумата от 1,67 милиарда долара.

В съобщението не се уточнява дали продажбата е с цел "да проправи пътя за предаването на стари руски самолети, които притежава България, на Украйна", допълва АФП.

Киев вече поиска от западните си партньори Миг-29, които войниците му вече знаят как да летят и които са на въоръжение в единица източноевропейски държави. Евентуално прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ се противопоставиха на това с мотива, че Русия може да види твърде много пряко участие на НАТО в конфликта.

Според Държавния департамент на САЩ продажбата на F-16 "ще подобри способността на България да се справя с настоящите и бъдещите заплахи, което ще позволи на българските ВВС да разполагат модерни изтребители в Черноморския регион", с който Украйна също граничи.

Укрепването на "източния фланг" на Атлантическия алианс е част от стратегията на Вашингтон за отговор на руската инвазия в Украйна, допълва АФП.

Договорът по сделката за самолетите бе обнародван в Държавен вестник през юли 2019 г. Според документа България купува 8 изтребителя, като се очаква първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните – в началото на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да бъде постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: САЩF-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Простаци като теб преди 2 години
не четат за да разберат.....жалко е?
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските самолети в България да fantom: никой не ги е виждал, няма и да ги види! Напълно невидими, за каквито сме платили!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега не разбрах това онези 8 самолета ли са дето вече ги платихме и ще дойдат евентуално някога или ще платим още 8 които може би ще дойдат някога?
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези самолети,са за нова сделка,за още 3,5 милиара лева.За старата сделка,дето с амолетите са на"хартиен носител" са платени 4,5 милиарда лева,но договорите са"актуализирани"с нова дата за доставка.Сега няма не искам,няма немога.Щом вълкът някъде е удушил агне,пак обикаля кошарата до като някой овчар(талбан например)не му види сметката.Та има ли овчар в нашата кошара,дето да пази от цете.Питам защото кучетата явно се уядоха и не лаят срещу вълкът а срещу овцете.А тях горките ги стрижат до кръв.
6
5
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Ще си купим още от това дето ще дойде след няколко години. Дучругиндържави от ЕС взеха модерни ф35 за много близка сума. Ное пак стария модел за много при. Уж кирчо говореше че е бизнесмен- нито цена е договорил да ни е изгодна нито нещо друго. Нито е договорил по е нещо да ни дойде подарък. Да бяха взели грипенинот Швеция за парите на първите ф16 онези даваха повече самолети, въоръжение и наземно оборудване. Тук наземното оборудване ще излезе колкото самолетите.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какви са тия самолети по 300 000 000 единия бе баsи, а Кирчо така нещо няма ли да съобщи или тихомълком , да видим какви са кога ще дойдат какво въоражение и тн.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ водят война с Русия с чужди войници, чужди оръжия и чужди пари! Ей това е да си тарикат!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато преди месец писах, че сделката е за 3 млрд. лева, всички ми удряха минус.Ето, сега директно от САЩ ви казват колко струват 8 самолета + въоръжението,почти 3 млрд. лева.
2
5
 
32
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
НЕ Е ШЕГА !!! СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ДАДЕ МИЛИАРДИТЕ НА НАРОДА , НА БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД , НА АМЕРИКАНСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА СМЪРТ !!!
1
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Демек сега са разгледали сделка, която се е състояла преди 3 години, а самолетите са платени авансово?!? Да не е някаква шега това?