Американски шпионски самолет летял над Черно море часове преди "Москва" да бъде потопен

P8 "Посейдон" е прелетял и над България
20 апр 2022 14:35, Нели Христова
300
Американски шпионски самолет летял над Черно море часове преди "Москва" да бъде потопен
Снимка: БГНЕС

Американски самолет е патрулирал в Черно море часове преди "Москва" да бъде ударен от украински ракети, разкрива "Таймс".

Boeing P8 "Посейдон" се е намирал на 100 мили от "Москва" в деня, когато руският крайцер е претърпял катастрофални щети.

Смята се, че стотици моряци са загинали, когато флагманът на руския Черноморски флот бе ударен от поне една украинска противокорабна ракета "Нептун". Потъването му драстично намали вероятността от десантно нападение на Одеса и нанесе удар по способностите на Русия в Черно море.

P8, който струва около £330 милиона, е най-усъвършенстваният самолет за лов на подводници и за проследяване на военни кораби в американския арсенал. Може да пуска сонбобуи над открити води, за да открие вражески кораби, а също така е оборудван със сложен радар APY-10.

Въпреки че прецизните му възможности са класифицирани, по-рано експертите са изчислили, че P8 може да картографира радарна зона с напречно сечение от 10 000 квадратни метра от обхват от повече от 220 мили, което означава, че "Москва" е била в обсега му в деня на потъването.

На 13 април P8 с шестнадесетичен код AE681B е излетля от военноморската авиобаза на САЩ в Сигонела в Сицилия, насочвайки се в посока Черно море. За първи път е открит над Средиземно море в 13.32 ч. киевско време.

Данните от FlightRadar24 показват, че P8 е прелетял над Балканите и България, преди да достигне черноморското крайбрежие на Румъния в ранния следобед.

Последната регистрирана позиция на самолета е била над град Валя Нукарилор в Румъния, на около 12 мили от украинската граница, в 15.27 часа. В този момент P8 е бил на малко под 100 мили от мястото, където е намерен поразения "Москва". По времето, когато изчезна от мониторите на FlightRadar24, P8 се е спуснал от крейсерска височина от 29 000 фута до 11 900 фута.

През следващите два часа и 56 минути местоположението на P8 е неизвестно. Появява се отново в 18.23 ч., летейки към брега на Черно море над град Казимча в Румъния, на около 37 мили от последната си документирана позиция.

Според експерти по отбраната самолет P8 обикновено изключва своя транспондер, устройството, което записва местоположението му, когато влезе в зона на конфликт.

След 19 минути P8 отново изчезва от радара, преди да се появи отново 42 минути по-късно близо до Абруд, в Южна Румъния в 19:24 часа, откъдето се отправя обратно към Сигонела. Първият известен сигнал за удара на "Москва" идва в 20.42 ч., когато украински доброволец с връзки към военните публикува съобщение във Facebook. В 22.31 ч. украинският губернатор на Одеса даде първото официално потвърждение за атаката

Лойд Остин, министърът на отбраната на САЩ, призна този месец, че Америка предоставя разузнавателни данни на украинските военни в региона на Донбас, което е първото публично признание, че класифицирана информация е била споделена с Киев.

Амелия Смит, независим анализатор на авиационни данни от САЩ, каза, че присъствието на P8 на 13 април е било необичайно, но "не съвсем необичайно". Тя казва, че този ден над Черноморието е имало малко по-голям брой американски самолети.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ казва: "В съответствие с нашата подкрепа за източния фланг на НАТО, ние провеждахме някои ограничени въздушни патрули край бреговете на Румъния. Но няма да говорим за подробности около оперативните въпроси."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 184 *** колко цели ще ликвидираш с един радар. 1 цел. Другата ракета се забива в радара ти.
139
1
 
5
 
! Отговори
Виждам преди 2 години
На 13 април P8 с шестнадесетичен код AE681B е излетля от военноморската авиобаза на САЩ в Сигонела в Сицилия, насочвайки се в посока Черно море. За първи път е открит над Средиземно море в 13.32 ч. киевско време.
138
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 178 Точно и тогава Русия са прави че НАТО кръжат с ядрено около границите. Не сме чули Русия да слага ракети и самолети в Куба.ю или около Флорида.
137
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа, голяма констипация е туй. Аз да ви кажа от сигурен източник че Бокича се изтропал в кенфа 10мин преди да потъне Мацква. Сигурно се е повишило водното налягане на световния океан.
136
8
 
9
 
! Отговори
Паразити преди 2 години
САЩ печатат зелени хартийки без покритие, продават оръжие, заплашват и бомбардират суверенни държави.
135
5
 
12
 
! Отговори
Бачо преди 2 години
САЩ и НАТО мнооого отдавна участват в преки военни действия.
134
5
 
10
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 176 --- Практиката, дарагой, показва нещо съвсем различно. Запознай се по отблизо за войните Иран-Ирак, Пустинна буря, Моамар кадафи съветски аероплани срещу щатски такива, войните на Израел срещу Египет, когато ги бяха разпундили и свалиха над 90% от великите съветске летящи каручки и още, и още. Абе, също както джавелините го начукаха на непабедимите съветски танкове, - та така....
133
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е украинска ракета. Украинците нямат а и те търсят помощ старо оръжие от СССР, защото не разбират американските. Или е ракета от американски самолет или е от турска база. За Румъния и България не знам дали има такива бази.
132
5
 
10
 
! Отговори
Ясно е преди 2 години
САЩ/НАТО воюват с Русия на територията на Украйна чрез украинците. Дават се пари, оръжие, информация, инструктори, плащат на доброволци. Американците ядоха пердах във Виетнам, Афганистан и още много държави и избраха тактиката на страхливеца.
131
11
 
9
 
! Отговори
Ушеф преди 2 години
Щом на руснаците им е Гадно........................всичко е Наред.........Американски Молодец. Просто е предал координатите на украинската батарея и те не са включвали радара и пияните руснаци не са разбрали откъде им е дошло. А сега "Москва" прави компания на рибите.
130
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има 4-5 укродивизии на Крематорската дъга. Ще пада голяма тупаница. И после тишина. Даже Запада дори са казали на Зеленски да ги изтегли ама той не ще. Пука му за укрите. Ще се бие за Америка до последния войник. Негова работа. Явно си мисли че е филм.
129
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден от началото на войната има разузнавателни пилотируеми или безпилотни самолети на 16км височина и по 2 самолета стратотанкери и стелтове с готови ядрени ракети, които летят над румъния и Черно Море.
128
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До смеех, месец и половина буксувате пред Николаев и освен груз200 друго не сте постигнали
127
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 166 РПГ се взривяват и вадят очите на стрелеца ако не и мозака. Ползвани са главно от талибани самоубици. Освен това РПГ трябва да е на 1 км близо до целта а как ще уцелиш кораб навътре на 50 км от брега. За да уцелиш кораб трябва да си близо него от самолет или от спътник прецизен ГПС.
126
2
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен --- Самолетът НИКОГА не лети без придружители Фантоми, а знаеш какво ще стане, ако някой неопознаваем обект се опита да го приближи. Щатските ракети въздух-въздух надушват цели на 150 до 200 км разстояние и ги... абе, унищожават.
125
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Много просто, дарагой." Да бе, вярно, то руснаците авиация нямат... А и ракетоносеца, с цел основно да се противопоставя на ФЛОТ, е много полезен... Как не се сетих бе, пфуу.
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До USAСУПЕР КИРО Е НОФЯ,се повтори на български,че не те разбрах,бе ***.Да не те повторя аз.
123
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснаците направиха опит за десант в Одесса още в началото, някъде около 10-ти март беше и един деснтен кораб даде фира, вероятно от мина и дадоха назад, десант в тоя район е невъзможен, по суша също вече не могат да стигнат, общо взето единственното място където могат да постигнат някакъв частичен успех за 9-ти май та да се хвали Путин е на изток, ама като гледам и там как вървят нещата
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Скандинавец Реват майките и войната ще се распали още повече. Дано още е останал разум в НАТО.
121
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самолета ще отиде при кораба. Рано или късно