Върховният съд на САЩ може да отмени правото на аборт

Байдън се опасява от "радикална" стъпка в тази посока
4 май 2022 11:16, Елка Василева
72
Върховният съд на САЩ може да отмени правото на аборт
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че ако Върховният съд в страната отмени ключово решение за абортите, това ще е „радикална“ стъпка.

Байдън коментира темата след като в медиите изтече информация за това, че в инстанцията има достатъчно гласове за отмяна.  

Става дума за историческото решение по делото „Роу срещу Уейд“, с което абортите бяха легализирани в цяла Америка преди около половин век.

Байдън каза още, че законодателите ще трябва да приемат мерки, които да защитават правото на аборт, но не е ясно как точно това ще стане при минимално мнозинство на съпартийците му.   

В понеделник вечерта местно време в медиите се появи информация за чернова на мнение на Върховния съд, което би трансформирало условията за аборт. Черновата показва, че мнозинството от върховните съдии подкрепят отмяна на Роу срещу Уейд – нещо, което би могло да се случи официално по-късно тази година, когато съдът разглежда закон в Мисисипи, който би забранил абортите след 15 седмици от зачеването.  

Изтеклата информация доведе до остри критики от либерални политици, които поискаха разследване, докато някои десни кръгове настояха Върховният съд да направи документа официален веднага, преди да настъпят промени в мнението на съдии.

От самата институция обявиха, че изтеклият документ е автентичен, но не е финален и допълниха, че се започва разследване за това как е попаднал в публичното пространство.   

Както в понеделник вечер, така и във вторник през деня пред сградата на Върховния съд във Вашингтон можеха да се видят активисти и от двете страни. Някои носеха плакати, на които пишеше: „Най-трудното решение за една жена не е вашето,“ а други с посланието „Бъдещето е против абортите.“  

Според допитване на "Вашингтон пост" и Ей Би Си Нюз от миналата седмица мнозинството от американците смятат, че Върховният съд трябва да запази действието на „Роу срещу Уейд“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свобода на словото и демокрация, тия са по зле от комунистите.
49
0
 
0
 
! Отговори
С двойно гражданство преди 1 година
До Анонимен Бог гледа отгоре и се разправя с бежбожниците. Та Го моля да има милост към България и да извежда на покаяние всички, които не са се покаяли.
48
0
 
0
 
! Отговори
Марксист=антихрист преди 1 година
До Анонимен Точно, а маркистите са атеисти, т.е. безбожници, т.е. антихристи.
47
0
 
0
 
! Отговори
Йоан 3:16 преди 1 година
До Анонимен Време е да се въстанови Божия план и не само за семейството и жената, но и за всички. Всеки да падне на колене и да изповяда, че Исус Христос е Господ.
46
1
 
1
 
! Отговори
Жената да си решава преди 1 година
До БГ ФАШИСТ И ВСЯКАКЪВИ ако разбереш ,че си си ебалмайката дето те е дала в дом преди 19 г когато е била на 18г и сега е *** на 37г. и тя забременее, но после се разбере кво праим ще си баща на брат си ...
45
0
 
0
 
! Отговори
Леберал-консерватор преди 1 година
При Тръмп беше по демократично отколкото при демократите сега...
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гого гого- И крави ще им забранят да гледат, защото отделят СО2 колкото Байдън на приеми. Ще ядем синтетичното месо и луканки на чичко Бил.Пак доброволно, както ваксините му.
43
0
 
3
 
! Отговори
Гладна журналистка преди 1 година
Медиите да престанат да лъжат хората в САЩ и по света. С премахването на този закон не се отменят абортите, а се връща правото на щатите сами да вземат решения по въпроса чрез гласуване, след колко месеца да не се прави аборт. А не както "демократите" предлагат -възможност до последния месец и дори след раждане да се убие детето. И не данъкоплатците на целия САЩ да ги плащат за това. Дори Байдън не веднъж се е изказвал срещу този закон, че е неконституционен, но е забравил. А и "демократите" .
42
0
 
2
 
! Отговори
Гого гого преди 1 година
И демокрацията приключи - ха честито на печалившите - така започва тоталитаризма - леко и неусетно - после и правото да носят оръжие е наред и ще им остане само правото да гледат крави
41
4
 
2
 
! Отговори
До АНОНИМНА преди 1 година
Вас само шериатът ще ви опpави! Ислямът е прав за жените.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паралелно да се приеме закон за задължителни опити на мъжете да зачеване..
39
2
 
6
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 1 година
Спрете, бе гадняяри, жените да раждали при всякакви обстоятелства, и да си ги гледат, а вие по барове и к....ви!? Няма да я бъде тая, защото Марко умря отдавна, и робството също бе отменено отдавна! ДА РАЖДАТ БЕЗСПИР, А ВИЕ ГРОЗНО ДА ГОВОРИТЕ КАКВИ КОФИ СА ПОСЛЕ?!
38
3
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Само един лицемерен ход от страна на лъжералната,разбирай либералната,политика на евреите в САЩ. Абортът бе измислен от една еврейка,която го измисли,за да ни няма нас. Да,отричам една жена да е способна да бъде Майка ако убие плодът си. Но в случаят със САЩ трябва да се знае,че над 80процента са евреи ,а не от Нашите. Просто Българските студентки там няма да могат да абортират след изнасилване от чернокожи и арапи. Пък Вие както си искате,така си мислете.
37
1
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Само един лицемерен ход от страна на лъжералната,разбирай либералната,политика на евреите в САЩ. Абортът бе измислен от една еврейка,която го измисли,за да ни няма нас. Да,отричам една жена да е способна да бъде Майка ако убие плодът си. Но в случаят със САЩ трябва да се знае,че над 80процента са евреи ,а не от Нашите. Просто Българските студентки там няма да могат да сортирате след изнасилване от чернокожи и арапи. Пък Вие както си искате,така си мислете.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Следват мерки срещу триполовите и онези с шарените коси
35
8
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Аз съм феминистка и съвсем не съм умствено увредена, както един от Средновековието написа! Имам и пари, и деца, и мъж, и образование, спирам до тука! Аборт да се прави в краен случай, но не и забрана, защото всяка забрана води до лоши последствия. Няма да накарате женан асила да роди, и мъже, спрете с лицемерието, защото много добре ви познаваме......
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става въпрос за 15 седмици след зачеването. Това са близо 4 месеца!!! За това време жената трябва вече да е РЕШИЛА дали да го носи. След това вече си е убииство, което застрашава и здравето на майката. Като не искате деца си взимайте мерки и не се шибайте като животни
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурдно е в 21ви век изобщо да се обсъжда това! Естествено, че всеки трябва да има възможност за легален аборт, извършен от компетентен медик! Другата теза е пълен примитивизъм, прикриван зад фалшиви ценности и фалшива вяра в бог!
32
11
 
2
 
! Отговори
Либерала от Квартала преди 1 година
Трябва пълна легализация на абортите, без ограничения в седмиците. Ако има ограничения в седмиците, следва да са: до колко седмици след раждането може бебето да се евтанизира по желание на един от родителите и без съдебна отговорност !
31
2
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Епа като почна с безбожните неща и те разбрах вече! Няма как да се спори с тебе по тоз въпрос баш! Само да те попитам ти знаеш ли колко богове божества и тем подобни има по земята! И да зема да то успокоя християнството не е най-широко разпространената религия! има и други с далеч повече последователи и следователи и т.н.