Русия поправя танкове с чипове от хладилници и съдомиялни машини

Износът на технологии за Русия от САЩ е намалял със 70%
13 май 2022 21:00, Нели Христова
552
Русия поправя танкове с чипове от хладилници и съдомиялни машини
Снимка: БГНЕС

Русия използва компютърни чипове от съдомиялни машини и хладилници в танкове, изпратени да се сражават в Украйна заради недостиг, причинен от санкциите, твърди министърът на търговията на САЩ, цитиран от The Times.

Износът на американски технологии за Русия е намалял с близо 70 процента от началото на санкциите в края на февруари, докато повече от 30 други страни приеха подобни забрани за износ, обясни Джина Раймондо пред Конгреса.

Миналата седмица Белият дом заяви, че две значими руски танкови фабрики, Корпорация Уралвагонзавод и Челябинският тракторен завод, са преустановили дейността си с военни превозни средства поради липса на чужди компоненти.

"Имаме сведения от украинци, че когато намерят руска военна техника, тя е пълна с полупроводници, които са извадили от съдомиялни машини и хладилници“, каза Раймондо на изслушване в Сената.

Министерството на търговията наблюдава контрола върху износа, който е част от пакета от санкции на САЩ

"Нашият подход беше да отречем технологията на Русия, за осакатяване на способността им да продължат военна операция. И точно това правим", допълни тя.

Робин Патерсън, говорител на Министерството на търговията, каза, че украинските власти са споделили с Раймондо, че когато са отворили заловени руски танкове, са открили компоненти, предназначени за хладилници и търговски и промишлени машини. Полупроводници, телекомуникационно оборудване, лазери, авионика и морски технологии подлежат на експортен контрол на Русия.

Русия произвежда малко от собствените си компютърни чипове, основно разчитайки на внос от азиатски и западни компании. Установено е, че руските военни дронове, свалени над Украйна, са натоварени със западни компоненти, съобщиха следователи от групата за изследване на въоръжението на конфликти в Лондон.

Представител на Белия дом каза миналата седмица: "В резултат на прилагания до момента контрол върху износа, двата големи завода за танкове в Русия, корпорацията "Уралвагонзавод" и Челябинския тракторен завод, спряха работата поради липса на чуждестранни компоненти."

Руските компании, които оперират с тежки машини, произведени от Caterpillar или John Deere, съобщават за спиране на производството или значителни прекъсвания. Boeing спря големи операции в Русия и прекрати целия износ на резервни части за руските авиокомпании, както и Airbus.

Говорител на Белия дом каза, че почти 1000 компании от частния сектор са напуснали Русия тази година в резултат на санкционен натиск, като докладите сочат, че повече от 200 000 руснаци, много от които са висококвалифицирани, са избягали от страната.

"Нашите безпрецедентни санкции вече нанасят огромен удар върху руската икономика и нашият контрол върху износа задуши достъпа на Русия до критични технологии и веригите за доставки, от които се нуждае, за да поддържа военните си амбиции", допълни той. "Предвижда се войната на Путин да унищожи последните 15 години икономически печалби в Русия. В резултат на нашия експортен контрол Русия се бори да попълни своите военни оръжия и оборудване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


552
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За монсанто - проблемът с ползването на семена второ поколение, е че монсанто НЕ ТИ ДАВАТ ПРАВО да ги ползваш, а не че не може. В случая руснаците дори и да са се преебали да ползват гмо семена, то нека монсанто (или който ги е купил) да се пробва да ги съди. Успех му пожелавам. Дори реколтата да им падне на половина, руснаците гладни няма да седят за разлика от умните и горди европейци.. с благословията на краварите естесвено. Между другото в Австралия гласят глоби и наказания за отглеждане на
356
5
 
10
 
! Отговори
НЕПОБЕДИМИИИИИИ преди 1 година
От кал ще направят бомба.От камъни патрони.От пръст ще изкарат храна. ОТ УМРЕЛИТЕ УРКИ ЩЕ НАПРАВЯТ УБЕЖИЩА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
355
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно не ни казвате цялата истина на веднъж , за да може утре да излезе нова статия ( НОВИНА де ) , че с части от пералните пък си поправят ядрените ракети и сателитите ?! И то не останаха части за самолетите - Аааа освен от кафе машините - МОЖЕ !!
354
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз лично не съм видял руснаците да се разхождат нагло из цяла Европа, всеки да им е виновен. Да си драскат руснаците знамената и сиволите по всички обществени сгради. Да ни обесняват колко сме им длъжни. Даже в Киев не видях Българския флаг в знак на солидарност , че сме дали на техните жени и деца мир ? Славаосrайнеца ще му вика "руска пропаганда" а то си е ИСТИНАТА
353
0
 
6
 
! Отговори
Кравар Янки преди 1 година
До Анонимен "Или да си чувал нещо за Афганистан" ---- да не си посмял да говориш за Афганистан! Ха сега, деца, познайте, къде е една от най-големите загуби на (годна) военна техника в историята на човечеството? п.с. Джо не харесва.... "ъъъ какво не харесвах".
352
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въпрос 393 Toзи башибозук коли и пребибива русскоговорящи из цяла Европа. Благодарение на демократите. Историята се повтаря. Знаеш къде ще отидат славаокраинците
351
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тесла изяде чиповете, затвори фабриката в Китай и се прехвърли на друг бизнес.
350
2
 
11
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
Дали има някаква връзка тази статия с една друга от преди няколко дена в която Американски проиводители на оръжие се оплакваха че нямат суровини за производство на противотанковите ракети Стингър, които Украйна искала защото вносът от Русия е спрял заради санкциите а намирането на други източници на суровини бил много труден ? Не че нещо.... за един преател Оръжеен производител питам.
349
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въпрос "Пияния руски башибозук стигна ли до Берлин или още са мъчат да отворят портите на Азовстал?" ---- още са на Азовстал... чакат да дойде папата да го видят на живо.
348
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Лошо е, когато свършат чиповете за транспортните фирми,.." --- чиповете отдавна са кът. Можеш да провериш колко време се чака за нов автомобил в сащ и европа. Също така ако не си *** и искаш да научиш нещо, хвани провери колко се чака примерно за един влекач в САЩ и Европа. С кеш да отидеш и няма! Ремаркета тоже! Канабализирането е нормална практика за да се поддържат останалите в движение. И Китай вместо да помагат държат фабриките на режим на тока. Отделно и локдауните. Веселба.
347
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе аз се чудя защо пращаме тирове пълни с перални за укрите, а то се оказва, че им доставяме военна техника.
346
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо е, когато свършат чиповете за транспортните фирми, разни спедитори и превозвачи, не знам как ще докарат пеша от Америка нещо.
345
0
 
2
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
До Rстребител ... Няма вече Монсанто, ти не знаеш ли ? Купи ги Байер преди 2г.. И плати 10 МИЛИОНА ДОЛАРА за да обещети няколко хиляди пострадали от отровите дето ги продаваше Монсанто . И ти ми даваш тия отровители за пример ? Филма който ми препоръчваш е стара пропаганда от преди 14 години .......
344
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Родител "Малкия удари с един черпак 55 инчов телевизора и му счупи матрицата.Ако питам Руски военен ще микаже ли как да го поправя понеже новата матрица е по скъпа от нов телевизор" ----- според леещата се пропаганда, рашките дори не знаят какво е 55 инчов телевизор.. там телевизия все още гледат само сутрин и вечер на Фотон 225.. при съседа - местния партиен секретар.
343
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жа Раймондо да си коригира знанията по полупроводникова електроника: полупроводник е материалът, от който се произвеждат монолитни и хибридни интегрални схеми ИС. Русия и Белорус отдавна са прекопирали от американските фирми Fairchild, NSC, Intel, Plessey необходимите ИС и ги произвеждат. ИС за перални не стават за електрониката на танкове. Някой се е пошегувал с уважаемата госпожа. Предполагам, че тя не е на нивото на мин.Ал.Николов.
342
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато тормозиш хора на етническа основа, език и религия му си вика Нацизъм от тоя Хитлеристкия. Тога обоснования и извинения за тази дискриминация спрямо граждани на тази държава, НЯМА
341
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А НАТО как си поправят танковете след като няма чипове, да не би да кара държавите да си вадят архивното оръжие. То и за ония самолети дето сме ги поръчали няма чипове и не могат да долетят.
340
5
 
18
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Ето затова Русия НИКОГА ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТА НЯМА ДА ЗАГУБИ ВОЙНА .По времето на ВСВ и плъхове са яли.ЖЕЛЕЗНИ!!!!!!!!!!!
339
0
 
9
 
! Отговори
Руски военен преди 1 година
До Родител ... Не можеш да го поправиш. По-добре си сглоби един танк от останалите платки. Ако не знаеш как питай Джина Раймондо от Конгреса на САЩ
338
1
 
7
 
! Отговори
Родител преди 1 година
Малкия удари с един черпак 55 инчов телевизора и му счупи матрицата.Ако питам Руски военен ще микаже ли как да го поправя понеже новата матрица е по скъпа от нов телевизор