Русия поправя танкове с чипове от хладилници и съдомиялни машини

Износът на технологии за Русия от САЩ е намалял със 70%
13 май 2022 21:00, Нели Христова
552
Русия поправя танкове с чипове от хладилници и съдомиялни машини
Снимка: БГНЕС

Русия използва компютърни чипове от съдомиялни машини и хладилници в танкове, изпратени да се сражават в Украйна заради недостиг, причинен от санкциите, твърди министърът на търговията на САЩ, цитиран от The Times.

Износът на американски технологии за Русия е намалял с близо 70 процента от началото на санкциите в края на февруари, докато повече от 30 други страни приеха подобни забрани за износ, обясни Джина Раймондо пред Конгреса.

Миналата седмица Белият дом заяви, че две значими руски танкови фабрики, Корпорация Уралвагонзавод и Челябинският тракторен завод, са преустановили дейността си с военни превозни средства поради липса на чужди компоненти.

"Имаме сведения от украинци, че когато намерят руска военна техника, тя е пълна с полупроводници, които са извадили от съдомиялни машини и хладилници“, каза Раймондо на изслушване в Сената.

Министерството на търговията наблюдава контрола върху износа, който е част от пакета от санкции на САЩ

"Нашият подход беше да отречем технологията на Русия, за осакатяване на способността им да продължат военна операция. И точно това правим", допълни тя.

Робин Патерсън, говорител на Министерството на търговията, каза, че украинските власти са споделили с Раймондо, че когато са отворили заловени руски танкове, са открили компоненти, предназначени за хладилници и търговски и промишлени машини. Полупроводници, телекомуникационно оборудване, лазери, авионика и морски технологии подлежат на експортен контрол на Русия.

Русия произвежда малко от собствените си компютърни чипове, основно разчитайки на внос от азиатски и западни компании. Установено е, че руските военни дронове, свалени над Украйна, са натоварени със западни компоненти, съобщиха следователи от групата за изследване на въоръжението на конфликти в Лондон.

Представител на Белия дом каза миналата седмица: "В резултат на прилагания до момента контрол върху износа, двата големи завода за танкове в Русия, корпорацията "Уралвагонзавод" и Челябинския тракторен завод, спряха работата поради липса на чуждестранни компоненти."

Руските компании, които оперират с тежки машини, произведени от Caterpillar или John Deere, съобщават за спиране на производството или значителни прекъсвания. Boeing спря големи операции в Русия и прекрати целия износ на резервни части за руските авиокомпании, както и Airbus.

Говорител на Белия дом каза, че почти 1000 компании от частния сектор са напуснали Русия тази година в резултат на санкционен натиск, като докладите сочат, че повече от 200 000 руснаци, много от които са висококвалифицирани, са избягали от страната.

"Нашите безпрецедентни санкции вече нанасят огромен удар върху руската икономика и нашият контрол върху износа задуши достъпа на Русия до критични технологии и веригите за доставки, от които се нуждае, за да поддържа военните си амбиции", допълни той. "Предвижда се войната на Путин да унищожи последните 15 години икономически печалби в Русия. В резултат на нашия експортен контрол Русия се бори да попълни своите военни оръжия и оборудване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


552
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 346 Не в Русия живеят само *** и изостанали. Сега погледни собствените си думи и разбери защо сте наричани нацисти. Вие сте злоба. Всяко ваше изказване е злобно и цели унижение. Вие сте от най-долните злобни нацисти
316
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама вие наистина, не знаете нищо за Русия, щели да умрът от глад. Хахха
315
1
 
1
 
! Отговори
До 333 преди 2 години
Супер! Да почват да го пият и да пушат цигари! Ще направят добро на цялата планета!
314
8
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Те за това *** мъкнаха миялни и хладилници от ограбените украински домове!!! Баааси смешниците! Иначе щели само да си произвеждат, ама бая технически грамотни хора вече се изчесаха за Европа, Азия и САЩ!! Ще седи умен, образован човек да се гърчи заради путин! Само промитите мозъчета там и тук не осъзнават на какво зло се кланят!!!
313
2
 
7
 
! Отговори
Чернозем преди 2 години
Чермозем има само в Новорусия и Русия и малко в САЩ (може да се види картата на чернозема в уикипедия). Русия контролира енергиите на света, с Новорусия става абсолютен монополист на продоволствията и изхранването на планетата. А ЕС ще ходят пеша, ще студуват без топла вода, ще мирищат, ще обедняват и ще налагат санкции на Русия.
312
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрайнината става Вътренина.
311
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А барабаните, от пералните за какво ги използват, да си перат килотите и чорапите ли? Паднах от смях, с това забавно четиво.
310
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 337 С континет държава дали ги чака? Хахахах. Вие нямате връзка с централния
309
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разходите за производство (промишлена инфлация) на бизнеса в Германия от началото на годината са се увеличили с 39%.
308
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 333 "В Русия обмислят премахвнето на посредниците при горивата, бензина може да падне под 30 рубли. "И без пари да го дават ги чака глад и катастрофа. :))))
307
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зелени *** Ами, като няма да се гони намаляването на емисиите и забавянето на повишаването на температурите точно избороените страни ще го ручат най--гоУем, защото са най-бедни и с най-малки възможности да се борят с бедствията, които наближават. Или си мислич, че размразяването на тундрата ще направи Русия по-добро място за живеен, или пък разширяването на Гоби ще е добре за континентален Китай, а какво да кажем за гигаполисите по китайското и индийското крайбрежие?
306
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вика американската цифка. Путинофили защо не спите, русофоби пияни лягайте си, а седи до съмване тук за да си обеди, че неговата шизофрения е на първи ред.. Разбира се с цел да омаловажи мнението ти и да те унижи. Както нацистите които подкрепя. Той бил демократ и за това не търпи чуждо мнение и гледна точка.
305
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия обмислят премахвнето на посредниците при горивата, бензина може да падне под 30 рубли.
304
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нелка пак ли си нощна смяна ве?!? Пак си къркаш сама в офиса. Евала де - тая статия поне е забавна. Правят Танковр с перални. На самолетите предполагам като им избират двигателите ги заместват със сешоари, а като им свършат патроните зареждат калашника с хартиени фунийки от украински вестници и топчета от тоалетнна хартия.
303
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете ги да живеят с илюзии. Путин, го каза миналата седмица, отказвате се от газ, от ядрено гориво, от въглища, минете на дърва, а извинете те и дървата са от Сибир.
302
0
 
10
 
! Отговори
Зелени идиоти преди 2 години
Я ми кажете сега, как ще спасите планетата като нито Русия, нито Китай, нито Индия, нито Иран ще спазват зелената ви сделка и идиотcките ви правила за въглеродни емисии. Как ще я спасите, като карате колела, не се къпете и миришете, като спре индустрията а Русия и Китай се развиват.
301
0
 
10
 
! Отговори
Моби дик преди 2 години
дрън дрън
300
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Имаме сведения от украинци, че когато намерят руска военна техника, тя е пълна с полупроводници, които са извадили от съдомиялни машини и хладилници" ---- това може да го каже/напише само някой, който няма грам идея за какво говори! Искам да покажа на тези укри един арм процесор и те да ми кажат от какво е... микровълнова? рутер? спейсХ?А недостигът на чипове не е от вчера, и не един западен завод е спирал работа заради същия недостиг.США до скоро произвеждаше чипове точно колкото раша, и кво?
299
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оляхте се с този фейк. ***.
298
1
 
5
 
! Отговори
zxc преди 2 години
Ами щом са така нещата, мисля че не е необходимо да им пращаме каквото и да е като помощ и бежанците другия месец да се прибират.