ФБР осуети план за опит за убийство на Джордж Буш

Шихаб Ахмед Шихаб помагал и на бежанци да влязат в САЩ
25 май 2022 19:30, Нели Христова
66
ФБР осуети план за опит за убийство на Джордж Буш
Снимка: БГНЕС

Иракски гражданин, живеещ в Кълъмбъс, Охайо, беше арестуван във вторник и е изправен пред федерални обвинения, свързани с предполагаем заговор за убийството на бившия президент Джордж У. Буш, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ.

Шихаб Ахмед Шихаб  е обвинен в подпомагане и подстрекателство при опит за убийство на бивш служител на Съединените щати, както и в имиграционно престъпление за предполагаемия му опит да доведе нелегално чужди граждани в Съединените щати.

Министерството на правосъдието твърди, че Шихаб е планирал да преведе нелегално четирима иракски граждани като част от заговора. Съдебните документи, получени от CNN, описват разузнаването от страна на Шихаб, което включва шофиране до квартала на резиденцията на Буш в Далас.

"Президентът Буш има цялото доверие на света в Тайните служби на Съединените щати и нашите правоприлагащи и разузнавателни общности", каза в изявление началникът на кабинета на Буш Фреди Форд.

Разследването беше разкрито в заявление от 23 март, подадено под печат, в което се иска заповед за обиск на телефонни записи на лице, идентифицирано в документите като Шихаб Ахмед Шихаб, който влиза в САЩ през септември 2020 г.

ФБР разкрива заговора чрез поверителни информатори, един от които записва дискусии за заговора за убийството с Шихаб на срещи в края на миналата година и през пролетта, показват документите. В документите няма предположение, че бившият президент някога е бил в опасност.

За заявлението за арест, подадено в Южния окръг на Охайо, беше съобщено за първи път от Forbes.

Адвокатът на Шихаб не отговаря веднага на искания на CNN за коментар.

Твърди се, че един от тези разговори се е случил през ноември по време на пътуване, което Шихаб и информаторът са  предприели от Кълъмбъс, Охайо, до района на Детройт и обратно, според жалба, подадена в съда, която беше оповестена публично във вторник.

Твърди се, че по време на срещата през ноември Шихаб е казал на информатор на ФБР, че "искат да убият бившия президент Буш, защото смятат, че той е отговорен за убийството на много иракчани и разбиването на цял Ирак".

Според януарски разговор, описан в заявлението за заповед за задържане, Шихаб се описа като "войник, чакащ указания от ръководството на Катар".

По време на януарската среща Шихаб твърди, че е част от отвъдморска група, която той нарича "Ал-Раед", което означава "Гръм".

В жалбата се казва, че Шихаб е казал на информатора, "че групата „Ал-Раед", която планира да убие бившия президент Буш, не е свързана с ISIS, но той се надява, че ISIS ще одобри и сътрудничи в убийството".

През февруари, по време на лични срещи в Далас, за които според документите се казва, че са записани, Шихаб и информаторът отиват с колата до квартала на резиденцията на Буш в Далас, тъй като Шихаб твърди, че е снимал видеозаписи на портата за достъп до квартала и околността.

По време на февруарските срещи Шихаб и информаторът пътуват и до института Джордж У. Буш, където се разхождат пеша. Шибаб прави видеозаписи на библиотеката и офиса на института, се казва в съдебните документи.

През следващия месец информаторът се среща с Шихаб в Колумб и Шихаб уж преглежда огнестрелни оръжия и униформа на американския граничен патрул, които информаторът представил на Шихаб. В съдебните документи се казва, че огнестрелните оръжия и униформите са предоставени на информатора от ФБР.

През април Шихаб даде интервю на ФБР, където каза на служителите на правоприлагащите органи за дискусиите, които е водил за мрежа за контрабанда, но Шихаб "не е напълно честен по отношение на собствената си роля в схемата за контрабанда на бежанци", се казва в съдебните документи.

Друг сюжет

През 2021 г. федералните следователи следят Шихаб, докато той се опитва да помогне в трафик на хора към Съединените щати, според документите. Отделен поверителен източник, работещ с ФБР, е обсъждал с Шихаб да доведе брат му в САЩ, казват разследващи. Братът е фиктивен, но Шихаб все пак обяснява как 40 000 долара биха могли да свършат работата, като докарат човека през Мексико и в САЩ.

Окончателното плащане от $20 000 е трябвало да бъде предадено в Starbucks в Охайо, според съдебния протокол. Шихаб спрял до Starbucks, сам, в стар син миниван, четири дни преди Коледа 2021 г.

Източникът на ФБР е записал срещата и е платил на Шихаб в брой, казват разследващите.

"Взаимодействието беше координирано под ръководството на ФБР", заяви Министерството на правосъдието в прессъобщението си относно обвиненията на Шихаб във вторник.

По време на дискусиите за брата Шихаб говори за вкарването на други бежанци в САЩ, включително двама души, свързани с Хизбула, казаха следователите в заявлението за заповед за обиск.

По делото е насрочено заседание за задържане под стража за 13 часа. В петък, американската прокуратура на Южния окръг на Охайо съобщи за CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали тайко му е бол шеф на ЦРУ, тия са част от службите, при това важа част.
44
0
 
5
 
! Отговори
Медии преди 1 година
Два сюжета!?
43
6
 
4
 
! Отговори
Запис преди 1 година
Доста по-умен е от някои комици-политици.
42
1
 
8
 
! Отговори
L. преди 1 година
След "предполагаем заговор" спрях да чета. Нали и химическите оръжия бяха - как го казаха - мостли лайкли. Следващият път по-сериозно с атентата!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ислям, сър. Така се родили, така и си умират. Цивилизацията за тях е нещо отвъд нашата галактика
40
0
 
6
 
! Отговори
Bond преди 1 година
*** Ристюва пак е нощна смяна. Изгониха я от Окошовръстното поради некадърност и сега пак е засмукала Прокопвските грантове. Жалка, по-жалка, *** Ристюва.
39
0
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Джорж Буш не играе, той е пенсионер и не е опасен за никой.
38
1
 
7
 
! Отговори
Избушчо преди 1 година
Един по-долу го написа, наистина е вярно, само че не бяха 2ма, а 3ма руски актьори , тоя си мисли, че говори със Зелето, каза доста неща, които не трябваше да казва :). Не търся под вола теле, но може и да си е спец операция на ЦРУ, защото странно, само дни след това интервю ще се прави опит за убийството му. Аз лично отдавна го бях забравил този бок..../лук. Вижте интервюто, и елате пак да коментирате.
37
2
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 1 година
Офофоф, вчера осуетен опит за покушение срещу Путин, а днес охраната Байдън се почувства не достатъчно медийно представена.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вован и Лексу го направиха на маймyна, той си мисли, че говори със Зеленски, всичко си каза youtu.be/y-Vrnnr_w1Q
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обонго не му отстъпва, а Бай Дън ги сложи и двамата в малкия си джоп, като създаде война в Европа и се заигра с възможността от ядрен конфликт. Все тая, всичките са крастави .. и кръвопийци
34
3
 
18
 
! Отговори
Буш - убиец преди 1 година
Ето го най-големият военнопрестъпник от началото на века
33
1
 
1
 
! Отговори
Спиро от Харвард преди 1 година
Киро брейка ПРИЧИНАТА ЗА МАСОВOTO УБИЙСТВO НА ДЕЦА В САЩ...
32
3
 
8
 
! Отговори
пх преди 1 година
Е, па има за кво да му е ядосан иракчанина, в "името на демокрацията" този Х.раст съсипа държавата му и изби стотици хиляди мирни иракчани, предимно сред цивилно гражданско население!
31
1
 
8
 
! Отговори
Edgar Hoover преди 1 година
Малииий, к'во яйце му се пече на г*за на тоя, не е истина, малииий!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава, Вован и Лексус! Слава на Русия :)))
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздрави от Вован и Лексус. :-)
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете го да се мъчи бе.
27
6
 
2
 
! Отговори
Иванчо преди 1 година
АХ Жалко, трябваше да го опаткат, тоя беше същия като Путляр само дето много по-***!
26
2
 
11
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Гнилото дърво се маха от доло....Изкоренява се.