В САЩ се питат: Защо не съумяваме да опазим децата си?

"Ню Йорк таймс": По-трудно е да вземеш шофьорска книжка от пушка
26 май 2022 14:02, Елка Василева
141
В САЩ се питат: Защо не съумяваме да опазим децата си?
Снимка: архив, БГНЕС

В. "Ню Йорк таймс" публикува под заглавие "Защо не съумяваме да опазим нашите деца?" писма на читатели, които коментират кръвопролитието в тексаско училище.

Още по темата
В едно от писмата учителка от Флорида разказва, че нейната 10-годишна дъщеря се е криела заедно със съучениците си в гардероб или тоалетна по време на учебна тревога и е пазела тишина, за да не я намери "лошият човек". В писмото се посочва, че този човек винаги е мъж, обикновено млад, който е решил, че светът му е навредил или му е длъжен и избира да тероризира по-малките от него. Авторката се възмущава, че страната е изпаднала в самодоволство, призовава за реформа в правилата за притежание на огнестрелни оръжия и се обръща към Конгреса с призив да покаже на американския народ, "че повече ни е грижа за децата, отколкото за оръжията".

Друг читател, представил се като консервативен християнин от Калифорния, разказва, че е израснал в среда, където са били стриктно спазвани правилата за безопасно притежаване на оръжия, но сега, след толкова много кръвопролития в училищата - 27 на брой от началото на годината, се пита дали запазването на Втората поправка е по-важна от опазването на живота на един второкласник. Авторът декларира, че все още е привърженик на правото да притежаваш и носиш оръжие, гарантирано от Втората поправка на конституцията, но също се обявява за въвеждане на по-строга регулация в търговията на дребно с огнестрелни оръжия. Как е възможно да е по-трудно да вземеш шофьорска книжка, отколкото да си купиш автоматична пушка с голям калибър, се пита подателят.

Читателка от Минесота заявява: "Всички учители в тази страна трябва да стачкуват, докато не бъдат въведени нормални закони за оръжията. Стига толкова".

Човек от Канзас се съгласява с думите на президента Джо Байдън, че му е дошло до гуша от това безсмислено насилие и че трябва да се действа, но заявява, че това е недостатъчно. Според него президентът трябва да каже на американския народ какво да направи, за да бъда накаран своенравният Конгрес да вземе мерки. Авторът на писмото приканва Байдън да каже на хората точно и ясно какво да направят и заявява, че те ще го направят.

В писмо от Ню Джърси се изказва съмнение, че мнозината изтъкнати политици, които ще произнесат утре речи на годишното събрание на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, ще проявят почтеност сега, след кръвопролитията в супермаркета в Бъфало и училището в Ювалди, и ще подкрепят мерки за ограничаване на оръжията, или просто ще призоват за назначаването на повече въоръжени охранители в училищата и обществените сгради.

Жителка на Манхатън пише, че няма никакво значение какви са мотивите, начинът на мислене или душевното състояние на стрелеца от Ювалди. Но ако 18-годишният нямаше възможност да си купи в тази страна полуавтоматично оръжие от военен образец, тогава вероятно загиналите във вторник малки деца и учители щяха да бъдат живи, пише жената. За тази стрелба тя хвърля вината върху онези федерални и щатски законодатели, гласували против законите за ограничаване на разпространението на огнестрелни оръжия.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
6
 
! Отговори
gogog преди 1 година
от малки ги мъкнат по психотерапевти , и виждаме колко добре им действа терапията.Гълтат хапове за хиперактивност,за мудност,за смях и за каквото се сетите,но ако е болно ,антибиотек няма, а само вода е чайче, е тва е действителността там.После що са изперкали
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дядото и демократите съсипаха САЩ
30
3
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Защото вие няма с кого да се оправдаете. Ако това се случи у нас, ще обвиним вас, филмите ви, парите ви, успелите ви хора. Ако у нас стане терористичен атентат, пак ще обвиним вас. Криза - вас. Слаба икономика - вие сте виновни. Призванието на най-силния е да намира решенията на новите проблеми. Мижитурките не можем да се справим, ние винаги си търсим виновен, който никога не сме ние и винаги сте вие. По-лесно е
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бандитска нация - психопати, оръжия, вижте им филмите, четете им книгите. Искат да командват целия свят тия айдуци!
28
0
 
9
 
! Отговори
СС преди 1 година
България е имало по тези земи преди турчулята да се появят... Така че незнам Ердоган какво има негово че да си търси. Да гледа италианците да не си потърсят Константинопол....
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото от лакомия да награбят САЩ целия свят забравят, че то този свят си иска и да се обгрижва, като е твой, да се поддържа отвътре. Че всяка империя загнива първо отвътре. Но нали са си зле с образованието - и историята им куца, заедно с останалите предмети.
26
6
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Е то повечето народи са убили други за да завземат териториите си. Ние също.
25
3
 
5
 
! Отговори
Зъб преди 1 година
Алоууу поляците влязоха в Украйна ! Кво ме интересува ФАЩ.
24
0
 
21
 
! Отговори
до Таня преди 1 година
Може ли с две думи да обясниш как тази страна,УБИЛА И УНИЩОЖИЛА живеещите на тези земи(индианците) са най-великата демокрация? Може би имаш в предвид, че децата до 21 г. не може да си купят бира,но на 18 г. свободно като на хранителен магазаин отива и си купува автоматично оръжие?!?
23
2
 
6
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
До 16! При СССР това не можеше да стане, първо! Второ тук е България от 1340 години, а Одеса и Киев са си истинска Русия от векове! И трето и четвърто.... При нас надявам се да няма такива ,,достолепни управници" като зеленския! И знаеш ли кога македонските българи са започнали да се съмняват, че са такива? когато вдигнаха въстание, а България не им помогна! Русия не е България - да!
22
0
 
0
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: do Чук и Гек Абсолютно, безусловно и задължително! То се разбира от само себе си. Като дойде султан Ердоган да ни освобождава (не знам от какво обаче), трябва да го посрещнем с фесове с петолъчки на тях. И да веем червени знамена - от едната страна със сърп и чук, а от другата - с полумесец!За да можем да угодим и на едните и на другите (които ще ни освобождават).
21
7
 
1
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Нормално е като най-напредналата държава в света да се изправяте първи пред нови за света проблеми. Това, което се случва при вас сега, в останалия свят идва след 10-20 години. Винаги е било така.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен законите там, в САЩ имат големи проблеми с психо-социалните реалности и жеивеят в лъжа, стимулирана от корпорациите, банките и политиците.Всичко се прави за пари и рейтинг, живееш за това.Малкият човек е притиснат и изолиран - дори буквално - в гетото, например, или къща в прерията с магазини на десетки километри.Без кола си никой. А хване ли те системата в крачка - закони, банки или други институции нямаш шанс.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая на снимката от къде ги намери този малък размер къси ***, как успя да се пъхне в тях и нямаше ли огледало да се огледа? - Това отговаря на въпроса: В САЩ се питат: Защо не съумяваме да опазим децата си? ---------- Само с плюс кане не става!
18
6
 
5
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
И все пак, децата ви отидоха и отиват там! Защото, там настъпва първо комунизма, както е казал Маркс - в най развитите държави, останалите след тях! А не първо в България и Монголия със своите феодални устои и табиети на популацията от колхозно - азиатски тип!
17
0
 
18
 
! Отговори
Ахмед преди 1 година
Живот изрълнен с агресия и отчужденост води до такива резултати.
16
0
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 3 Латиносите са повечето ножари. Падат си по хладните оръжия. Църнокожите са по патлаците. Разбира се има и други, белите също. Китайците - и те обичат да се гърмят.
15
6
 
2
 
! Отговори
do Чук и Гек преди 1 година
Само Ердоган да не тръгне и той да търси своите територии, че като гледам русофилските реакции, трябва да ги посрещнем турците със сложени фесове.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С пък бай Дън щял да ходи да успокоява опечалените родители.Как ли ще го посрещнат и...изпратят?
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемерието им край няма. Чудите се защо само в америка се случват такива неща, какво е толкова сбъркано там? Там е центъра на сатанизма, тези неща се планират най-редовно като ритуали за жертвопринушение. Такава смърт им е нужда всяка година и се случват на определени дати като символиката е много важна. Ако им дремеше толкова нямаше да одобряват измислените ваксини да се поставят на, над 6 месечни деца...