Байдън: Американците да се противопоставят на оръжейното лоби

В президентската си кампания обеща да намали хилядите смъртни случаи
Обновена: 25 май 2022 08:04 | 25 май 2022 07:45, Елка Василева
40
Байдън: Американците да се противопоставят на оръжейното лоби
Снимка: БГНЕС

В обръщение в Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън поиска от американците да се противопоставят на оръжейното лоби и да окажат натиск върху членовете на Конгреса да приемат разумни закони за правото за притежаване на оръжие, след като нападател уби 19 деца и двама възрастни по-рано във вторник в начално училище в щата Тексас.

Още по темата
"Когато станах президент, се надявах, че няма да се налага да правя това отново", каза видимо потресен Байдън по повод на смъртта на "прекрасните, невинни" деца от втори, трети и четвърти клас в "поредната касапница", предаде Ройтерс.

Според известните до момента данни извършителят, идентифициран като 18-годишен жител на град Ювалди в южната част на Тексас, влязъл в местното начално училище "Роб" въоръжен с пистолет и вероятно с пушка и открил огън по децата. Самият нападател е бил убит от служител на органите на реда.

Родителите на загиналите деца "никога вече няма да видят детето си отново, те никога няма да скочат в леглото и да ги прегърнат", каза американският президент.

"Като нация ние трябва да попитаме: Кога, за Бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?", заяви Байдън. "Трябва да действаме", каза той и се обяви за връщане на забраната върху нападателните оръжия и други "закони за оръжията, продиктувани от здравия разум".

Още преди десетина дни стрелбата в супермаркет в град Бъфало, щата Ню Йорк, при която бяха убити 10 чернокожи клиенти и служители по расистки подбуди, увеличи натиска от страна на привържениците на по-строгия контрол върху оръжията правителството на Байдън да изпълни обещанието си да сложи край на насилието от страна на въоръжени нападатели.

По време на президентската си кампания Байдън обеща да въведе допълнителни мерки за сигурност и да намали десетките хиляди смъртни случаи годишно в резултат на стрелба с огнестрелно оръжие. Той и демократите обаче засега не успяват да съберат достатъчно гласове в Конгреса за налагането на проверки на клиентите при покупката на оръжие и за други предложени законодателни промени.

САЩ са най-масово въоръженото общество в света, показват данни на изследователската група "Проучване на индивидуалните оръжия" (Small Arms Survey), базирана в Женева. Малки, аграрни щати, където притежаването на оръжие е широко разпространено, имат непропорционално голямо влияние в Сената, където за приемането на повечето законодателни инициативи е необходимо квалифицирано мнозинство от 60 гласа от общо 100 членове на горната камара на Конгреса.
/БТА/

 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
До Рейгън преди 1 месец
За Русия ли иде реч.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз към тоалетната чиния в Белия Дом:
33
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
няма да стане това е залегнало в конституцията на сащ демократите от кога себорят да ограничат продажбата на оръжие но не им се получава а на тозисалвадор баба му от къде е дошла в сащ
32
1
 
8
 
! Отговори
Рейгън преди 1 месец
Първата работа на диктатурата е да изземе оръжията от народа! ,,Когато народът се страхува от властта, това е диктатура; когато властта се страхува от народа -- това е демокрация!" Да забраним ли автомобилите -- много повече умират в катастрофи, отколкото от оръжия? А дали престъпниците ще си предадат оръжията? Вероятно не, което ги прави привилегировани... Дали ,,демократите" работят за престъпниците? Или се страхуват от народната любов? Убиват хората, не оръжията ...
31
7
 
3
 
! Отговори
До Само глупости преди 1 месец
Aко излезеш и малко пообщуваш с хората, ще откриеш, че за твоя жалост, населението на България се състои на 80% от "руски тролове".
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори и да приемат закон който забранява оръжията, как ще съберат милионите пистолети,пушки,полуавтоматични карабини, снайпери, та дори и танкове от хората... Особено в Тексас? Ако искат втора гражданска война могат да се пробват
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
че нали именно това оръжейно лоби сложи дъртягата на власт?!
28
0
 
15
 
! Отговори
Недоумение преди 1 месец
Уау, и на кое оръжейно лоби, това, което продава на американците, или това, което изпраща на укрите?
27
17
 
1
 
! Отговори
Само глупости преди 1 месец
И тролове (руски) в този форум бре хора! Америка от време на време се поглежда в огледалото и се опитва да се промени за разлика от вашия работодател - РФ/Кремъл
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мечтата на американския политик: забрани на гражданите оръжие, продавай на света оръжие!
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оръжейното лоби което снабдява Украйна?
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подобни прояви обслужват точно задаващия се нов световен ред. Граждани без права, без средства да защитават свободата си, роби!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
19 деца, няма да успеят да участват в бъдещите войни на страната си, нейде по света, принудени от бедност. Мир на праха им!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За миналата година в страната на възможностите има по 2 масови стрелби дневно. Дори не обсъждаме битови убийства, мафиотски и т.н..
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквото посееш, това ще жънеш.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормалните украйнци също!
19
1
 
11
 
! Отговори
Случайност? преди 1 месец
Овцете не трябва да имат достъп до оръжие, че като наближи Гергьовден не се знае кой кого ;)
18
0
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
Pronto , В ИЗСЛЕДВАНЕ НА FOX NEWS ОТ НАЧАЛОТО НА МАЙ , АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ПОСТАВЯТ В ДЕСЯТКАТА НА ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ ВОЙНАТА , А 70 % НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ СЕ НАМИРА ПОКРАЙНА !!! ИМА АМЕРИКАНЦИ , НЕ ЗНАЯТ ИМЕТО НА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!!
17
2
 
15
 
! Отговори
българина преди 1 месец
американците не искат сащ да участва нито една война, но сащ го правят че и 40 млрд им дават. така че тоз лицемер не знам за какво говори
16
0
 
15
 
! Отговори
pronto преди 1 месец
"Американците да се противопоставят на" - износа на оръжие за Украйна и други страни, и изобщо на разпалването на войни по цял свят. Това би било далеч по-разумно.