Поддръжници на Тръмп откровено призовават за насилие и гражданска война

Те са разгневени от претърсването на ФБР в Мар-а-Лаго
11 авг 2022 07:00, Нели Христова
100
Поддръжници на Тръмп откровено призовават за насилие и гражданска война
Снимка: БГНЕС

След като гръмна новината, че ФБР е претърсило дома на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго във Флорида в понеделник, неговите поддръжници открито призоваха за въоръжен насилствен отговор и в крайна сметка гражданска война.

"Гражданската война 2.0 току-що започна", пише един потребител в Twitter, а друг добавя: "Една стъпка по-близо до кинетична гражданска война".

Други казват, че вече са се подготвили за участие: "Вече купих амуниции."

MAGA, QAnon и крайнодесните каналите за съобщения  се изпълниха с призиви за насилствен отговор на това, което някои екстремисти смятат за политическа атака, насочена от администрацията на Байдън.

"Ето как запалвате клечката към гражданска война", написа един потребител в Twitter в отговор на новината.

Подобна реторика беше споделена в крайнодесни канали в Telegram. "Гражданска война идва в Америка, няма да има повече избори", казва един член.

Още по темата

"Тоталната война срещу дисидентите е на път да се разгърне. Не при затворени врати, а публично", пише друг член в друг крайнодесен канал. "Атаките срещу Алекс Джоунс, Тръмп и обвиняемите в Деня на патриота само създават прецедент за бъдещето на нас като единствената опозиция на дълбоката държава."

В каналите на QAnon има някои противоречиви отговори, като някои вярващи в конспирацията призоваваха за въоръжени реакции, а други предполагат, че ФБР е част от плана. Известен инфлуенсър, поддръжник на QAnon, известен като QAnon John, призовава последователите си да не призовават към гражданска война, тъй като това било нещото, което дълбоката държава искала от тях да направят.

В рамките на часове след претърсването на ФБР обаче терминът "гражданска война" вече беше трендинг в Twitter, а стотици поддръжници на Тръмп вече се бяха събрали пред Мар-а-Лаго. Някои твърдяха в каналите в Telegram, че са били там, за да защитят бившия президент.

Най-важният коментар в основната тема за нападението във вторник сутринта бе: "Заключи и зареди". В същата тема друг потребител пише: "Със сигурност го третират като гореща гражданска война. Когато всичко това е казано и направено, хората, отговорни за тези тиранични действия, трябва да бъдат обесени."

Друг човек отговори на същото меме, като каза, че "хората трябва да започнат да учат за 3D принтиране", имайки предвид възхода на практически непроследими "призрачни оръжия".

Същите тези форуми бяха домакини на подобна насилствена реторика, която се отприщи в бунта на Капитолия на 6 януари.

Собствените коментари на Тръмп, потвърждаващи претърсването на ФБР, използваха типично подстрекателския език на бившия президент, за да опишат законното претърсване на дома му.

"Моят красив дом, Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, в момента е под обсада, нападнат и окупиран от голяма група агенти на ФБР", написа Тръмп. "Те дори разбиха сейфа ми. Каква е разликата между това и Уотъргейт, където оперативните агенти проникнаха в Националния комитет на демократите?"

Изявления на основните републикански лидери и законодатели, както и на десни медийни личности, също засилиха част от тази реторика.

Марджъри Тейлър Грийн заяви без доказателства, че действието на ФБР е индикация, че агенцията е била "въоръжена" от демократите и президента Джо Байдън, за да преследва Тръмп.

"Това е измамното поведение на комунистическите страни, НЕ на Съединените американски щати!!!", написа Грийн в Twitter. "Това са нещата, които се случват в страни по време на гражданска война."

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на САЩ, конгресменът Кевин Маккарти, отправи предупреждение към главния прокурор Мерик Гарланд за действията на ФБР.

Претърсването на ФБР обаче можеше да бъде извършено само със заповед, подписана от федерален съдия и с подкрепата на висшето ръководство в Министерството на правосъдието. Летвата вероятно ще бъде поставена много високо за вероятна причина, за да се претърси домът на бивш президент.

Стивън Милър, бивш старши съветник на Тръмп, се появи във Fox News, наричайки действието на ФБР "мерзост".

"Наистина живеем в ситуация, в която ФБР се е превърнало в преторианска гвардия от Рим, където сами решават кой да владее властта в тази страна", добави Милър.

Крайнодесният трол Джак Пособиек отприщи необмислен поток от постове в Twitter след претърсването на ФБР, пишейки, наред с други неща, че "федералната държава за сигурност е обявила война на Доналд Дж. Тръмп и неговите поддръжници".

"Готови ли сте?", попита той своите 1,8 милиона последователи.

Дясната медийна личност Кандис Оуенс призова ФБР да бъде "законно и официално разпуснато", докато Кари Лейк, подкрепен от Тръмп кандидат за губернатор на Аризона, нарече понеделник "един от най-мрачните дни в американската история", като по-късно добави "нито един от нас не е в безопасност".

Водещият на Fox News и подкастър Дан Боджино нарече действията на ФБР "някакви глупости от третия свят", фраза, повторена от сина на Тръмп Ерик, говорителката на Тръмп Лиз Харингтън и официалния акаунт в Twitter на републиканците в съдебната комисия на Камарата на представителите.

Докато някои се опитваха да изразят призивите си към оръжие с кодови думи, други бяха по-откровени относно желанието си за насилие. "Време е да свалим ръкавиците", написа крайнодесният активист и кандидат за Конгреса на Републиканската партия Лора Лумър в своя канал в Telegram. "Време беше. Ако сте свободолюбив американец, трябва да премахнете думите приличие и вежливост от речника си. Това е ВОЙНА! И е време да заличим тези комунисти."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууууу, това поддържнице на Тръмп страшни насилници и изнвалсивачи. Брей, брей Добрия Байдън и лошия Тръммп. А па Мелания е вещица
24
11
 
4
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Много ще ми е интересно в САЩ да раздават купони за маслини ,да има опашка за хляб америкнците да чакат подписа на партийния секретар и профпредседатиле за да получат изходна виза-разрешение за излезат от САЩ.и нй-много ми е смешно да си ги представя на ленински съботници и на аниффестации по седми ноември .Това мечтаят путинджиите , но дали наследниците на свободните хора създали от една пустин ра на змята ще се примирят.
23
4
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
До Истината отвори малко читанката и се научи на правопис.Неграмотнастта е отличителна черта на комунистите.
22
3
 
15
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Скоро, много скоро територията наречена САЩ ще стане стена на война. Американци ще избиват американци, така както САЩ направи в Европа и много други страни карайки марионетни, корумпирани правителства да предизвикват войни между един народ... Господ слезе на земята, за да въздаде справедливост!
21
21
 
4
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 година
Тръмп е проект на руското разузнаване .Преди изборите рски фирми /разбирай КГБ/ купиа от него недвижимост на стойност 80 милиона долара , като по този начин финансираа изборната му кампания .След това въввсички революцонни прояви -въстания , налуване в инститците личи стила на масква.америка се е оправяла са руската агентура преди години ще се справи и сега .
20
9
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Статията и новината са пълна Американска предизборна пошилка. Къса е на заверени копия е насилие върху личността и органа който ги е заверил, взети са от държавна институция. Ще го глобят и това е. Колко от Вас са вземали от библиотека държавна и са късали? Пишете нещо интересно в какво инвистира Бъдещия президент освен в голф.
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДааааАко не ти харесва капитализма, пробвай с комунизма и фашизма. Явно си млад и представата ти за света е по картинка, която услужливо са ти дали отгоре. Прочети малко. Няма по-добра система за хората като цяло в досегашната история на човечеството. Няма Рай на Земята.
18
5
 
8
 
! Отговори
Гейропа преди 1 година
Чекам с нетърпение да вида как щата Тексас напада щата Тенеси и щата Ню Йорк напада щата Вашингтон муахахаха
17
15
 
6
 
! Отговори
смешници преди 1 година
От 1917г. и до днес, всеки божи ден, комунистите и нацистите и путинистите сега, тръбят---идва края на капитализма. Аха,байчовци---ще си умрете и вие и вашите отрочета и пак няма да има край на капитализма. Защото капитализма предполага частна инициатива,правна сигурност и развитие-докато ви е предлагате- свръхцентрализирана и затворена система с един вожд, който да коли и да беси, развитие само доколкото позволява този вожд....
16
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поддръжниците на Тръмп, са като поддръжниците на Копейкин. Една майка ги е ИЗраждала като с калъп.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така работи власта в момента. Държи се арогантно, погазва закони и конституция и някой като каже че, това не е нормално и трябва да се направи нещо то той е екстремист и зове за насилие. Наще и те работят по американски модел, за това и се мъчат да сменят гешев, че да могат да хвърлят който си искат в затвора. Гешев може и да е корумпиран, но пък не е на тяхна страна.
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната на байчовците.Един бай срещу друг бай,само дърртаци бееее.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми как няма да са недоволни хората от 40 години такава инфлация не е имало и на, всичко отгоре един изкукал дядка начело на държавата
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Севера срещу юга ли пак?Байдънисти срещу Тръмповисти ли?Какво ще си спретнат?
11
2
 
2
 
! Отговори
MAGA преди 1 година
Айде пак наново, пак в първи клас
10
0
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Е защо пък ток да нямаме?Да не ти е изгорял бушона?Имаме АЕЦ и куп други димящи централи.Е ако някой изнася тока за пари и ни го гаси като едно време комунистите...То дето викаш пак са комунисти де...
9
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп подклажда сам култ към личността си и го култивира. Мисли се за свещена крава, а всъщност е един обикновен манипулатор с огромно его. А шепа нехранимайковци съвсем са изкукали, крещейки мантрите му.
8
6
 
17
 
! Отговори
В бъдище време преди 1 година
Какво ни интересува САЩ, скоро няма да имаме ток и няма да научаваме новини от там.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то там демокрация вече няма в САЩ.Развалиха я тази държава и е като Русия вече.Статуята на свободата може да я махнат,нямат я.
6
1
 
19
 
! Отговори
Sd преди 1 година
Призовават за възпрепятстване на нелегалното на ФБР като бухалка тип България от страна на демократите. При нахълтването не пишете,че са изключили всички камери и не са позволили на никой да снима от страна на гостите с насочени автомати към тях