Москва мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна

Русия е забранила отпуските на ключови служители във военно-промишления комплекс
14 авг 2022 13:53, Екип на Investor.bg
473
Москва мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна
Снимка: БГНЕС

Русия мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна, съобщава Института за изследване на войната (ISW), позовавайки се на доклади на украинското разузнаване. Според него Москва е забранила отпуските на ключови служители във военно-промишления комплекс, включително и на цялото ръководство на "Ростех".

Руското издание "Ура" също съобщава за вероятно посещение на военния министър на Русия Сергей Шойгу в "Уралвангонзавод", който е най-големият производител на танкове в страната.

Според украинското разузнаване заводът има финансови проблеми заради санкциите на Запада. Затова и в Кремъл разглеждат възможността за увеличаване на разходите с около 10 млрд. долара за цялата отбранителната промишленост.

През юли руският президент Владимир Путин подписа поправка в законодателството, която задължава всички предприятия в страната, независимо от собствеността им, да изпълняват военни поръчки, а Кремъл да променя условията на работата на служителите, припомня ISW.

Русия губи отбранителни способности в Херсонска област

Украйна разруши всички мостове, които могат да ползват руските военни за пренасяне на товари на десния бряг на р. Днепър в Херсонска област, сочат разузнавателни данни на Министерството на отбраната на Великобритания. На 13 август украинските военни са атакували отново моста край ВЕЦ "Каховка" и според техните съобщения той вече не може да бъде използван от тежка техника. В момента Русия може да използва единствено понтонен мост през Днепър, който изгради в близост до разрушения по-рано Антоновски мост.

Според ISW доставките на боеприпаси и тежко оборудване по въздух или през понтонен  мост е "непрактично, ако не и невъзможно", за да бъдат извършвани широкомащабни отбранителни или нападателни операции. Ако информацията за разрушените мостове е вярна, то руските сили ще загубят способността си да се защитават, дори и срещу ограничени контраатаки, допълват още анализаторите.

Информацията за разрушената инфраструктура и ограничаване на усилията на руските военни да ремонтират съоръженията може да бъде косвено потвърдена в следващите дни - ще бъдат наблюдавани изоставени руски превозни средства, намалена интензивност на артилерийски атаки и увеличаване на докладите за недостиг на доставки, увеличен брой на военнопленници и т.н. Това обаче може да отнеме доста време в зависимост от натрупаните резерви и способността на украинските военни да унищожават складовете на руснаците.

Увеличаване на интензивността на действията в Донецка област

През последните дни се наблюдава усилване на действията в Донецка област - край Сиверск и в посока Бахмут. В началото на август руските военни извършваха единични обстрели на селищата в околността, но сега се наблюдава увеличаване на интензивността. Това може да е опит за привличане на украински военни от южния фронт, където те извършват успешни контраатаки.

Стратегията на украинците се промени в последните седмици и с удари дълбоко в тила на руснаците, Киев няма някакъв съществен териториален успех, но успя да забави руското настъпление и да ограничи загубите си, пише New York Times (NYT). Изданието посочва, че се активират и местни партизанските движения. ISW също отбелязва увеличената активност на съпротивата по места, която пречи на администрирането на дейността в окупираните територии.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрел над Запорожката АЕЦ. През изминалата седмица генералният директор на ООН Антонио Гутереш поиска създаването на демилитаризирана зона около централата, но това искане не беше прието от Москва. Ядрената централа е от ключово значение за снабдяването с електроенергия в южните части на Украйна. Според властите в Киев Русия се опитва да прекъсне връзките на Запорожката АЕЦ с украинската енергийна система и да насочи произвежданата електроенергия към Крим и Русия.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 399 "Ще видиш колко автобуса ще има на 2-ри октомври," Нищо няма да "видиш" :))) В това е цялата надежда с машинките на Мадуро :))) И пак ще сте като Белата Златка. То Копейката си е Белата Златка -2. И него го чакат същите скандали в НАТФИЗ :))))) Нали са си треторазрядни актьорчета, все ги влече към сцената. :)))
338
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 395 "Костадинов е в тройката" Щото е "в тройката" и ако не плати за автобусите и надницата, не може да събере хора и за две карета Белот. СмЕх.
337
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха, ха Русия 5 месеца не може да победи Украйна Ха, ха, ха.
336
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 392 "Щото Костадинов не е министър председател" Е, що не е министър председател? При такова "единдушие" сред "народа" за каквото твърдите руските мегафони, би трябвало да е първа поличиеска сила, а той за три поредни избора за една година, едвам хваща ръка за да влезе :))))
335
0
 
1
 
! Отговори
до 383 преди 1 година
Не само танкове но и самолети, транспорни, бомбардировачи и зстребители от Англия, някъде над 8000
334
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 386 "Народния съд ще дойде с Костадинов, и такива като теб" Е, той нали Костадинов беше там като се опитвахте да свалите флага втория път? Защо не дойде тогава Народния "съд"? И нали "народа" беше с руските терористи? Защо се бяхте събрали две карета за Белот, вмсто примерно 100 хиляди, да покажете какво иска "народа"?
333
2
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Св. Джавелин, ги отваря, като консерви. ***, затънаха, до шия в ла....на
332
1
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
До 386. Ще дойде на кукуво лято, зомбиран глу.пав съветски ***.
331
3
 
10
 
! Отговори
До 386 преди 1 година
Споко, Копейкин отива при Волен скоро... на същите хапчета, мирен и тих
330
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките изгубиха много оръжие! В един момент ще мачкат таралежи с roли gyneнцa!
329
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 384 "Ти с полицията ли искаш да се биеш, кравар?" Е, нали това е джендарската полиция? Нали се каните със Народен "съд"? Какъв народен "съд" ще правите, ако не можете едни джендАри да преборите и то за такава благородна кауза като опазване на "българския суверенитет"? Пак ли ще чакате "Асвабадителите", м?
328
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отваряме Гугъл. Търсим Боевой дебют советских Шерманов и четем на сайта уорспот точка ру за това как СССР получава 4102 американски танка Шърман като доставките почват през 1943-та година.
327
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 379 "беше българин от Възраждане" Няма такова нещо като "българин от Възраждане". Има "руски еничарин от Възраждане".
326
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя де вика краварче, краварче, ще му дам чучура да ми пие от млякото!
325
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 377 "Нали го свалихме веднъж ве" Свалихте го точно както крадяхте по мандрите: издебнахте, когато никой не го пази, и се направихте на герои. Що не го свалихте, когато там имаше хора, които знаят за намеренията ви, русофилче? Нали сте "много"?
324
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 374 "a то като кола нищо общо" Имитацията никога не може да е на нивото на оригинала. Това, че русНАЦИте са успели да направят пародия на кола не е за хвалене, напротив ...
323
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Краварчетата у форума, що не искате да емигрирате в Краваристан?" Аз лично съм живял там, реших какво ми харесва там и какво не, и това което ми хареса си го постигнах и тук. Но social security number а си ми стои. Ако се прецака държавата по посока да се връщаме като порядки преди 89г или подобие на Русия, изчезвам веднага, пак.
322
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 370 "след като ви гепаха украинското знаме" РусНАЦИте и техните слуги в България са най-добри в "гепването". Първите гепат територии, ресурси и история, а вторите гепат всичко, което руските им господари им наредят.
321
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 365 "как искахте да слагате украинското знаме" Украинското знаме се вее на столичната община. Къде сте многобройните русофили да го премахнете? Криете се по дупките и чакате транш от Копейкин?
320
9
 
0
 
! Отговори
Чобанин преди 1 година
Нали войната е НАТО срещу Русия. Водещите икономики САЩ, Англия и ЕС срещу изостаналата Русия и какъв е резултатът. Територии поне колкото 4-ри БГ като се смята и Крим, са превзети от Русия до сега и със сигурност зимата ЕС в рецесия.