САЩ забраняват на някои фирми да работят в Китай за 10 г.

"Съоръжения за напреднали технологии" нямат право на дейност в източната страна за десетилетие
7 сеп 2022 23:20, Йоана Цонева
15
САЩ забраняват на някои фирми да работят в Китай за 10 г.
Снимка: БГНЕС

Администрацията на Байдън обяви, че на американските технологични фирми, които получават държавно финансиране, ще бъде забранено да изграждат "съоръжения за напреднали технологии" в Китай в продължение на десетилетие, като очерта плановете си за увеличаване на местното производство на полупроводници, предаде в. "Гардиън".

Изискванията са в рамките на плана на правителството на САЩ на стойност близо 53 млрд. долара за увеличаване на производството на полупроводникови чипове - "мозъкът" във всяко електронно устройство от автомобили до домакински уреди - които се произвеждат предимно в Азия.

Законът за чиповете и науката в САЩ, одобрен от Конгреса през август, е част от американския отговор на дългогодишния технологичен спор между Вашингтон и Пекин, тъй като американските фирми изискват по-голяма държавна подкрепа, за да намалят зависимостта от компоненти, произвеждани в китайски заводи.

Министерството на търговията на САЩ заяви, че се надява до февруари следващата година да започне да събира заявления за държавни субсидии в размер на 39 млрд. долара за изграждане на нови производствени мощности в САЩ. Планът предвижда също така 25% данъчен кредит за инвестиции в заводи за производство на чипове, чието строителство започва от 2023 г.

"Ще прилагаме и предпазни огради, за да гарантираме, че тези, които получават средства за чипове, не могат да застрашат националната сигурност", заяви министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо. "Те нямат право да използват тези пари, за да инвестират в Китай; не могат да разработват водещи технологии в Китай; не могат да изпращат най-новите технологии в чужбина."
Реклама

Понастоящем САЩ произвеждат само около 10% от световните доставки на полупроводници; повечето чипове се произвеждат в заводи в Тайван и Южна Корея.

Глобалният недостиг на компютърни чипове, предизвикан от пандемията от коронавирус, доведе до големи производствени забавяния за производителите на автомобили в Обединеното кралство и извън него, както и за технологичните компании и други производители.

Още по темата
Освен това индустрията придоби по-голяма геополитическа значимост, тъй като Китай започна да се утвърждава на световната сцена под ръководството на своя президент Си Дзинпин, включително заплашвайки Тайван.

Това доведе до инвестиции и разширяване на производството на полупроводници в САЩ, както и в Япония и ЕС.

"Тези фондове имат за цел да помогнат на дружествата да увеличат максимално мащаба на своите проекти. Ще подтикваме компаниите да бъдат по-големи и по-смели", заяви Раймондо. "Ще договаряме тези сделки една по една", добави тя, като заяви, че компаниите, които получават държавни средства, ще трябва да "ни докажат, че парите са абсолютно необходими за осъществяването на тези инвестиции".

Законът за чиповете предвижда отпускането на общо 280 млрд. долара за високотехнологично производство и научни изследвания и има за цел да повиши конкурентоспособността на САЩ спрямо Китай.

Преди това посолството на Китай във Вашингтон се противопостави на законопроекта, заявявайки, че той напомня за "манталитета на Студената война".

Репресиите на САЩ срещу продажбата на технологии на Китай вече започнаха да оказват влияние, като миналата седмица американският производител на чипове Nvidia разкри, че американски официални лица са му казали да спре износа за Китай на два най-добри компютърни чипа за работа с изкуствен интелект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Джендералската партия и Задремалия Джо оплщха Тръмп за политиката му към Китай, а виж как я следват откак взеха властта..
10
0
 
0
 
! Отговори
Бай преди 1 година
Ехааа, САЩ тръгнали към планова икономика. То тоеа нещо май едно време го е имало в България през соца.
9
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
лека корекция,най голямата икономика опита да подаде ръка на Китай...даде им работа,те използват доверието като оръжие...САЩ и приятели ще изтеглят инвестицийте си,ще наложи ембарго на пройзвежданото от тях,надявам се китайците да ядат...газ от русия,нелепи твърдения от непочтенни автори,никой не заплашва Китай,никой не заплашва Русия...САЩ направивсичкопвъзможно да си сътрудничим,Тайван не е ядрена...а можеше,обаче СК е.. финансирана от Китай,в това е разликата която не ви позволяват да видите
8
1
 
0
 
! Отговори
По-точно казано... преди 1 година
От няколко години САЩ издават разрешителни на американските фирми да работят и да продават или внасят от Китай.Плащаш ли си ... нямаш проблем . Забранили са на Nvidia за да я подсетят да си плати .... Някой да е чул за някакви ... каквито и да е забрани за Гигафабриката на Мъск ? Колите му са пълни с последни технологии а автопилота е с възможно най-добрия Изкуствен интелкект.А за Епъл ? И там е същото . Вече десетина години се "опитват" да си преместят производството и все в Китай се връщат...
7
3
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е, то долара почна да изчезва от световния пазар, печатането ще става все по-трудно. Да му мислят републиканците като спечелят властта.
6
5
 
3
 
! Отговори
долу сащ преди 1 година
демокрация!
5
4
 
4
 
! Отговори
мАз преди 1 година
Зимъска шъ е трудно!!!!! Но, Пролета шъ е Огън и Пожар!!!!
4
8
 
18
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Ама нали те самите 70те години на 20ти век си изнесоха заводите в Китай?!?! Оставиха редовия американец без работа от алчност. Щото в Китай работната ръка е без пари. Сами се закопаха от алчност а сега олеле мале шо ке праим. Нищо не може да се направи вече. Късно е либе за китка. Китай вече кара влака.
3
4
 
17
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
Точно краварчето изобрети това 21 век да е на КИТАЙ!
2
4
 
17
 
! Отговори
Hhh преди 1 година
Поредна грешка, тия вЕрно са рядко т. парчета
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Културната революция иде.