Ново напрежение: САЩ въоръжава Тайван, Китай с ответни мерки при сделка

Щатите одобриха потенциална сделка за 1,1 млрд. долара
160
Ново напрежение: САЩ въоръжава Тайван, Китай с ответни мерки при сделка
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на Тайван на оръжие за над 1,1 милиарда долара, включително на 60 противокорабни ракети и 100 ракети въздух-въздух, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Пакетът с потенциални оръжейни продажби включва и логистична поддръжка от подизпълнител за програма за радарно наблюдение, посочи Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността към американското министерство на отбраната.

Благодарности от Тайван

Тайванското министерство на отбраната изказа благодарност на САЩ за сделката.

Министерски говорител обяви, че правителството "Байдън" е уведомило предварително американския Конгрес за предложената продажба съгласно Закона за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Сделката включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети "Харпун" (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух "Сайдуиндър" (AIM-9X Sidewinder), съобщи тайванската Централна информационна агенция.

Говорителят изрази благодарност от името на правителството за продажбата, която се очаква да повиши отбранителните способности на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение.

Ответни мерки от Китай

Китай ще отговори с контрамерки, ако САЩ не отменят одобрената от тях продажба на оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван, съобщи говорител на китайското посолство във Вашингтон.

По думите на представителя на дипломатическата мисия евентуалната продажба "застрашава сериозно" американско-китайските отношения.

"Китай ще предприеме необходимите енергични и легитимни контрамерки с оглед на развоя на ситуацията", каза той.

По-рано правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на американско оръжие за 1,1 млрд. долара на Тайван, включващо противокорабни ракети и ракети въздух-въздух. Преди да може да стане факт, тя ще трябва да бъде одобрена и от Конгреса на САЩ, но според хора от Демократическата и Републиканската партия, цитирани от Ройтерс, не се очаква да има съпротива срещу сделката./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: оръжияСАЩТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
То ФАЩ преди 1 година
Освен конфликти да създава и после да бяга друго нещо свястно свършила ли е? До кога ще се правим на много любезни към тях,това е долна ЗГАН,която има за цел да ни затрие като държава.На който не му се вярва да провери,колко български фирми се купиха от тези идйоти и земи.НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО!!! НЕ ДОПУСКАЙТЕ ЕВРОТО ТУК ТОВА Е СИГУРНА СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИЯ!
109
1
 
9
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
До Power SolarНЕ само ти си работил с 8М. Нито забиваше, нито запецваше. Беше си наше родно производство. Сравни цена-качество и май ще излезе ,че даже много добри си бяха нашите компютри.Само дето никой нямаше да позволи да се развиваме в тази насока
108
6
 
3
 
! Отговори
Power Solar преди 1 година
До До 108: Абе нищо не е произвеждала България. Най-обикновенни кражби от руски компютри и епъл. Аз имах и епъл и 8м. Еми втория забиваше по над 20 пъти на ден... а флопито за да чете дискетата трябваше да ръчкаш нон-стоп. Пълна трагедия. С епъл нямаше такива проблеми. Освен това толкова бяхме добри ,че семафорите в БДЖ се управляваха с VAX (unix) - американски машини :) хихихихихи Далечко си от истината ....
107
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КОНСТАНТИНОВ: Така и не го разбирам това с евроатлантизма. Говорите все някакви неща против обаче: носите западни дрехи, карате западни коли, у вас хладилници, телевизори, телефони всичко е западно, ходите на почивка пак на запад, живеете в западна страна в ЕС. Не вдявам :) Ако не е добре защо не пробвате в русия примерно ? Защо не карата руска кола или не ползвате руски компютър ?
106
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Големия памперс: Ааа не грешиш ! Ако Китай искат всичко да миряса просто да тропнат на путлеристите да се изнасят от Украйна и всичко ще се кротне :) Те си правят пас или пък се правят на умни еми това е положението :) Този който иска да взриви света е мистър путлин
105
4
 
8
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 година
Краварите наистина се опитват да взривят света! Войната в Украина започна след милитаризацията на страната от американските и "доброжелатели".
104
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Моше,,, Янките нямат никакво намерение да воюват с Китай, тяхната цел е да ги вкарат във война с Тайван, затова ще ескалират напрежението докато не си постигнат целта. Надявам се че китайците разбират това, на тях и руснаците им трябва да предизвикат хаос в самите щати.
103
5
 
15
 
! Отговори
Lost Angeles преди 1 година
До Анонимен... Единствения шанс на САЩ за оцеляване е световен хаос. САЩ може да са командвали света но това е било отдавна . Дори и никоя друга държава да не е способна да се противопостави на САЩ , американците скоро ги очакват сериозни вътрешни проблеми. Научи английски, недей само да четеш марионетни БГ медии а потърси МЕРИКАНСКИ медини сайтове за да ти светне колко зле са в момента САЩ. И ДА, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЪБОРИ САЩ. ТЕ САМИ ЩЕ СЕ САМОУНИЩОЖАТ след като провалят и васалите си.
102
5
 
6
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
До КосмонавтС ТЕЖКИ УМСТВЕНИ ОВРЕЖДАНИЯ СИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО ЗОМБИ С ПРОМИТ МОЗЪК.НИКОИ НЕМОЖЕ ДА ТИ ПОМОГНЕ.
101
9
 
8
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Хубава работа ... ама американска . Да провокираш Китай докато все още атакуваш Русия та дори и не директно а чрез украинските си пионки е тъъпо та дори малоумно и демонстрира глупост, високомерие и липса на последователност. Абе тъъъпаци. Крава ли ви е изпила ума . Довършете Русия и джуджето първо и чак след това предизвиквайте Китай, Кокото и да сте силни, обединени армии на Русия и Китай ЩЕ ВИ ПРЕГАЗЯТ. Колкото и тролчета да си наемете в медиите да ви хвалят .
100
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хора,неразбрахте ли,че САЩ командва светът.Срещу Русия и Китай могат да бъдат едновременно,защото могат да си го позволят.Айде вие всички драскачи,дето сте срещу САЩ,кажете ми,защо никой не и се Опре,ами само плямпат.Това щели да направят,онова щели да направят.Давайте да видим,какво ще последва
99
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво като ги въоръжават , нали са една шепа в сравнение с Китай. Ще стане като по време на гражданската война, но тоя път няма накъде да бягат.
98
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, к.95 Война на два фронта - срещу Китай и Русия е противопоказна за САЩ. Китай и Северна Корея директно срещу САЩ, далекоизточният район на Русия също срещу Америка. И двете държави с хиперзвукови ракети срещу все още прохождаща в тази област САЩ звучи несериозно. Затова Байдън води чрез Украйна война на изтощение срещу Русия и което е интересно -провокира и Китай.Старческа деменция в действие?
97
5
 
13
 
! Отговори
Баланса е важен преди 1 година
Рано или късно действието ще се прехвърли на американския континент. Само тогава ще има баланс на силите за да кротнат.
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което прави президент Байдън, противоречи на здравата логика. Тайван е перлата на микроелектрониката и електрониката не само в Азия, но и от световен мащаб. Да продаваш на тази гъстонаселена държава оръжие за отбрана е глупаво. Китай и Тайван трябва да се разберат по мирен начин - не Китай да включва в себе си острова като своя област, а Тайван да бъде васална държава,но реално с 100% суверенитет.Както Австралия ,Канада са официално под егидата на ВБр, но без опека от страна на Англия.
95
5
 
12
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
Киртайците да бъдат спокойни ...... ракетите от САЩ ще пристигнат НА ХАРТИЯ .... като едни други самолети продадени и платени КЕШ на една балканска страна ВЕРЕН СЪЮЗНИК и пълноправен член на НАТО .....
94
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То Китай затова не осъди явно Русия и Путин за агресията. Защото и той се точи да напада.
93
11
 
9
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Това е отвличане на вниманието. Още Тръмп започна да въоражава японците, веднага след като изтекоха договорите от WW2. Китайците отново ще усетят злобата на самураите, ще гризкат чували с бълхи заразени с бубонна чума, ще практикуват канибализъм и ще забравят че са се мислели за хора. Да видим дали някой войник от японската армия ще подобри рекорда от 150 обезглавени китайци с катана за 1 минута.
92
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Урайна ще има демокрация за Тайван. Америка иска да запали света.
91
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КИТАЙ РАЗПОЛАГА СЪС 7500 ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ И РАКЕТИ ЗА ТЯХ СПОСОБНИ ДА ГИ ЗАКАРАТ НАВСЯКЪДЕ.