САЩ временно спира доставките на изтребители заради китайска част

F-35 съдържа сплав, произведена в Китай
8 сеп 2022 21:17, Йоана Цонева
26
САЩ временно спира доставките на изтребители заради китайска част
Снимка: Pixabay

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че временно спира доставките на изтребителите F-35, произведени от Lockheed Martin. Причината - производителят научил, че в един от компонентите на самолета има сплав, произведена в Китай, което нарушава федералните правила за придобиване на отбранителни продукти.

Пентагонът заяви, че магнитът, съдържащ сплавта, използван в част от интегрирания захранващ пакет, не представлява проблем за сигурността.

"Потвърдихме, че магнитът не предава информация и не уврежда целостта на самолета. Няма рискове за производителността, качеството, безопасността или сигурността, свързани с този проблем, а летателните операции за активния флот на F-35 ще продължат нормално", заяви говорителят на Министерството на отбраната Ръс Гьомаер, цитиран от "Си Ен Ен".

Още по темата
Пентагонът заяви, че Lockheed Martin вече е намерил алтернативен източник на сплавта за бъдещи доставки.

Компанията доброволно е съобщила за несъответствието и в момента се извършва проверка, за да се установи как е станало това. Пентагонът не разкрива колко доставки на самолети са забавени сега и колко от тях са били с китайската сплав. По план компанията трябва да достави до 153 броя F-35 през 2022 г., а досега е доставила 88 самолета.

F-35 е един от най-модерните изтребители в света. САЩ използват стотици такива самолети, които се предлагат в три конфигурации - F-35A с конвенционално излитане и кацане, използвани от ВВС; F-35B на морската пехота, които могат да кацат вертикално; и F-35C, конфигуриран за операции на самолетоносачи.

"Работим с нашите партньори и Министерството на отбраната, за да гарантираме спазването на договорите във веригата за доставки. Магнитът няма видимост или достъп до никаква чувствителна информация за програмата. F-35 остава безопасен за полети и работим с Министерството на отбраната за разрешаване на проблема възможно най-бързо, за да възобновим доставките", се казва в изявление на Lockheed Martin.

Въпросната сплав се използва в система, произвеждана от Honeywell за Lockheed Martin.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
До славянин преди 1 година
Защото формално Тайван все още претендира за независимост, въпреки, че Китай се опъва.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и американските подводници се строят с дефектна стомана. Имаше статия как са фалшифицирали документи за да се пробута негоден материал.
13
0
 
2
 
! Отговори
Хм.... преди 1 година
До Експерта е тук ... вероятно си прав . Коментарът ти ми напомня една друга статия преди няколко дена как не Русия и Китай а РЪЖДАТА била най-големия враг на Американския военен флот.... Сега пък сплав била врагът на Американските Въздушни сили.Както и дъждът над Кейп Канаверал е постоянен ВРАГ на НАСА............ САЩ имат непрекъсната и отчаяна нужда от врагове ... срещу които да се "борят" иначе американците бързо ще осъзнаят в каква мизерияя живеят.
12
0
 
2
 
! Отговори
Експерта е тук преди 1 година
Сега да светна нещо простолюдието - всички официални институции в щатите работят в полза на американската икономика в частност - военната индустрия. Никой няма интерес да простира кирливите ризи на щатите, а те са много, особенно с провала Ф-35. По всяка вероятност тази "новина" за китайската сплав е за замазване на по-голям гаф с тия самолети и да забави доставките до отстраняване на проблемите.
11
0
 
5
 
! Отговори
Едуард Петров-Едо преди 1 година
Гледам, че тъй нар. Български електронни медии са изцяло на проамериканска фашистка страна! Много добре знаете, че американските фашистки управници имат 11 самолетоносача, с които тероризират целия Свят! САЩ водят 203 локални войни след ВСВ, разбиха много държави: Виетнам, Лаос, Камбоджа, Либия, Ирак, Иран, Афганистан и още много нещастни държави! Така си поддържат Военно-промишления комплекс с огромни печалби! Русия води 8 войни: Виетнам, Африка, Сирия, Грузия,Сега във фашистка Укрия!
10
2
 
9
 
! Отговори
Хо Хо преди 1 година
До Хаха ... В САЩ няма нито един завод който да произвежда части и да сглобява F16 ..... Нито един . Затова нашите предплатени самолетчета се бавят. USAFне са поръчвали от "супер модерните" F16 от десетилетия ... Така че алтернативите са малко - най-вероятно българската поръчка ще бъде сглобена в Индия с китайски части ..... а за нас остава нелеката задача да "плашим" мужици с тия 6 тараляшника ..... Два от поръчаните остават за постоянно в САЩ, знаеш.
9
4
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Ето защо нашите предплатени самолети се бавят - великата кравария си произвежда частите в Китай. Хаха. Ами да бяхме ги купили от китайците, щяха да са на половин цена. А, забравих, то НАТО е канал за продажби на военна продукция на ФАЩ. Даже маркетинг директора блинкин тия дни обяви голяма промоция за Европа - и рибите май ще кълват, няма как
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей.. иначе ползват айфони произведени в Китай..
7
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Стана ми чак смешно...
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еййй заради тоя високотехнологичен Китай по русофилско-комунистическите критерии ще вземат да изпадат американските самолети. Пък представям си какви русофилски дитирамби щеше да има ако ставаше въпрос за нещо по-сложно като изделие мейд ин чайна в Ф35.
5
3
 
18
 
! Отговори
СТАРА МАКСИМА преди 1 година
Ако в нещо няма поне една китрайска част - значи е менте! :):)
4
3
 
19
 
! Отговори
А? преди 1 година
Ко тана ба? Ами чиповете, те нали всички са американски? Защото ако не са, много зле работата.
3
2
 
17
 
! Отговори
Бг армия преди 1 година
Аз викам да се откажем от ф16-ките и да вземем две ескадрили от ти новите ф35. Само че ще ни трябват от тези версиите за самолетоносач защото нали строим два нови за флота.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи заради китайски части скоро целия запад ще спре
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ся китайците виновни нашите изтребители за тая част ли се бавят