Защо Starlink е толкова важен за украинската армия по време на войната?

Мъск обяви, че сателитите все пак ще продължат да работят
16 окт 2022 15:49, Нели Христова
51
Защо Starlink е толкова важен за украинската армия по време на войната?
Снимка: БГНЕС

Спътниковият интернет от Starlink на Илон Мъск е основният елемент, който позволява на украинските въоръжени сили да прилагат принципа на мрежово-центричната война на бойното поле, което е уникално предимство пред руската армия, казва Юрий Бутусов, ръководител от уебсайта "Цензор", който лично е наблюдавал как тя работи на фронта, пише украинското издание "Страна".

Според него възможностите на Starlink осигуряват:

Още по темата

1. Поддържане на съвременна мрежа за мрежово-центрична война, която е недостъпна за врага.

2. Подробен обмен на видеопотоци онлайн.

3. Създаване на бойни чатове и други системи за управление за обмен на данни между хиляди абонати в реално време.

4. Най-висока степен на скритост на комуникациите от вражески средства за електронна борба и разузнаване благодарение на специалното насочване на комуникационния канал към сателита.

5. Висока сигурност на канала за предаване на данни.

6. Възможност за осигуряване на мрежи за тактическа комуникация във всяка точка за достъп благодарение на Wi-Fi.

Бутусов дава пример за това как това се случва на фронта:

"Ето как изглежда един съвременен команден пункт във ВСУ благодарение на Starlink: Командирът на рота за огнева поддръжка и старши сержантът на рота от десантно-щурмова бригада, свързани чрез Starlink, получават данни от нашия дрон, изпращат координати, поддържат постоянна връзка и управляват битката с таблети и смартфони. Направих тази снимка през май по време на битката в село Шендриголово, където в рамките на няколко минути разгърнахме комуникации на скрито място. Всичко това е обичайна практика", пише Бутусов.

Вчера Мъск заяви, че спътниковата комуникационна система Starlink ще продължи да работи безплатно в Украйна въпреки разходите на SpaceX.

"По дяволите с това... Въпреки че Starlink все още губи пари, а други компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ние ще продължим да помагаме на украинското правителство безплатно", написа бизнесменът в Twitter.

На 14 октомври CNN съобщи, че SpaceX е изпратила писмо до Министерството на отбраната на САЩ. В него компанията заявява, че не може да продължи да финансира сателитната мрежа Starlink за Украйна и моли Пентагона да поеме финансирането на системата. Според SpaceX разходите за експлоатацията на Starlink в Украйна ще достигнат 124 млн. долара до края на годината.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойното поле става като компютърна игра. Виждат им всяко движение на руснаците. Нищо руско не остава в тайна. Виждат къде се придвижват тяхните части, обстрелват ги и ги унищожават. Много неща са. Комуникации в реално време, с видео от всяка точка м/у украинските войски. Дронове и артилерийски ракети с дистанционно насочване. Липсата на Старлинк в някой от отвоюваните територии това е и една от причините украинската контра офанзива в момента да спре.
27
7
 
11
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Какво оръжие виждаш в един рутер за интернет? Защо всички русофили сте толкова захлюпени и смятате, че всяко нещо е заплаха за външните ви тоалетни? Живеете в някакъв непрестанен страх и ужас, а това е жалко.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами който мисли , че 20 милиона са малко , да ги даде той бре.Човека ясно го казва.Че не може дълго време да продължи да плаща.
25
10
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
стар кое на кого? поне нещата са ясни старлинк си е американско оръжие а Мъск е просто комедиант за отклоняване на вниманието.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво стана - супергероя Елон, най богатия и умен човек на земята, спасител на света и човечеството, баща на човешката междузвездна цивилизация, истинския Тони Старк... КЛЕ КНА на терористите след само 15 минути на не-списъка-им-за-убиване?
23
13
 
8
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Прочетох, че рашките "заслепявали" сателити... Но не го правят, вероятно за да "пазят цивилното население", нали? Те и затова губят и войната предполагам. За да не вземе да пострада "цивилното население". Е, като цапнат някоя детска градина или училище с безкрайно неточните си допотопни ракетки, тогава казват, че между цивилното население се крият нацисти с биолаборатории и зареждат кемтрейлси на 5G антени и ги товарят на самолети да пръскат с ковид. И овцете бееееееееееее раша беееееееееее
22
7
 
1
 
! Отговори
Ван Ванич преди 1 година
Армия смешници, какъвто им е фюрера.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен18Пак не разбрал петолъчкото. Мъск поиска Пентагона да поеме текущата поддръжка на мрежата. Вероятно ще го постигне, а след края на войната всички активи ще са на негова страна
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПВО от Германия не е тестов брой, а първата установка от общо 4. Засега. Така че айде без путински опорки. И още нещо чета само руски източници на информация. Намерете на руски в нета как самите руснаци плюят Су-57. И прочетете защо Индия се отказа от съвместният проект с Русия (Су-57)... Защото по едно време Индия просто престана да вярва, че русия ще може въобще да произведе работещ Су-57... И Индия си оттегли инвестициите и се махна от този проект. Реши, че няма смисъл да инвестира в това...
19
5
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
А твоята кратуна не може да проумее, че след гъбите технологии няма има само "Лудият Макс" или "Пощальонът"
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на кое да вярваме? Че само преди дни и тук пишехте, че Мъск спрял Старлинк за Украйна, а в отговор украинския външен министър му пратил туйтър "Фък оф" , при което отговора на Мъск бил "Ами това правя".
17
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът не само зависи, той се управлява от технологиите. Е това е трудно една комунистическа кратуна да го проумее
16
3
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
В огромна грешка си. Като започнем от 0 броя 5то поколение изтребители, 0 броя 3д радари и продължим с Новите Хаймарс, защото тези в Украйна са на 40 години. Това, че всичко живо се подиграва с руската допотопна техника, е ясно. А ПВО от Германия е 1 брой, тестов. Тамън да се види в реален бой.
15
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО побеждава Русия на Путин чисто технологично. Като технологии удрят Русия в земята във военно отношение. Всички се питат защо Русия не използва изтребители 5-то поколение?... А отговорът е много ***... Защото няма... Само един Су-57 е забелязан в небето над Украйна... Общо произведени Су-57 има цели 3 (три)... Толкова.. нямат повече... и не желаят да ги загубят в Украйна.. това с произведените бройки е според руснаците... Иначе се говори, че има произведен само 1 и го показват навсякъде...
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна очаква да получи още най-нови системи за ПВО. Отделно другите въоръжения. В момента войниците на Украйна боравят по целият фронт с най-новите НАТО-вски въоръжения. Украйна реално използва въоръжение, което даже още не е се ползва в нито една армия. Всичко най-ново се праща на Украйна. Украинците са в момента най-модерната армия в НАТО боравеща с оръжия от НАТО-вски стандарт. Германия прати вече на Украйна първата установка Iris-T SLM, която даже още не е на въоръжение в Германия...
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск немое отказа на Байдън!
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ,,Пересвет" ако беше ефективен До сега руснаците да бяха съборили цялата интернет мрежа на Запада.Говориш безмислици
11
7
 
11
 
! Отговори
Постоянните вопли преди 1 година
За оръжие и пари доказват огромните загуби на укроармията.
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия различни постове за директори на големи предприятия са били предложени на различни руснаци от путинският "елит", като всички те категорично са отказали... След последните "самоубийства" на директори заедно с целите им семейства, вече никой не иска да е директор в Русия на Путин...
9
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските фашисти са *Тотал-щета* по отношение на комуникациите и затова губят войната... Нито имат защитена връзка между частите, нито съвременно оръжие.