Байдън обеща първия му законопроект да е защита правото на аборт

Той ще го изпрати в Конгреса следващата година
19 окт 2022 20:25, Петя Славова
29
Байдън обеща първия му законопроект да е защита правото на аборт
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че първият законопроект, който ще изпрати в Конгреса следващата година, ще бъде за защита на правото на аборт, предаде Асошиейтед прес.

С това той опитва да мобилизира избирателите на Демократическата партия три седмици преди междинните избори през ноември.

Байдън призова хората да си спомнят как са се почувствали в края на юни, когато Върховният съд отмени знаковото съдебно решение от 1973 г. "Роу срещу Уейд", с което се легализират абортите. "Искам да си спомните как се почувствахте, когато 50-годишният конституционен прецедент бе отменен... гнева, тревогите, отказа да повярвате", заяви Байдън на проява в театъра "Хауърд" във Вашингтон.

Президентът неколкократно разкритикува републиканците, които настояват за ограничаване на тази процедура. "Ако ви е грижа за правото да избирате, трябва да гласувате", заяви той.

Междинните избори са изключително важни за законодателния дневен ред на Байдън, тъй като от тях зависи дали неговите демократи ще запазят контрола си върху Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) и дали ще се промени балансът на силите в Сената (горната камара), където в момента има 50 сенатори демократи и 50 сенатори републиканци.

"Ако направим това, обещавам на вас и на американския народ: Първият законопроект, който ще изпратя в Конгреса, ще бъде за кодифициране на "Роу срещу Уейд". И ако Конгресът го приеме, ще го подпиша през януари, 50 години след" приемането на това съдебно решение, каза Байдън.

Малко вероятен сценарий е демократите едновременно да запазят мнозинството си в долната камара и да спечелят повече места в Сената, предвид сегашната политическа динамика. Правото на аборт бе ключов мотивационен фактор тази година за демократите, но икономиката и инфлацията са по-важни проблеми за повечето избиратели, отбеляза АП.

Друго сериозно предизвикателство за Демократическата партия ще бъде премахването на процедурните хватки и обструкции, заради които са необходими 60 гласа в Сената за прокарването на повечето закони. В редиците на самите демократи има хора, които са против отмяната механизма за протакане на парламентарния дебат, известен като "филибъстър". Неговата цел е да блокира работата на горната камара по даден законопроект и по сегашните правила този блокаж може да бъде преодолян само с гласовете на три пети (60) от сенаторите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
По този случай, следващата седмица ще умрат 20 000 урки. Лошо няма!
19
0
 
7
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Първия кого трябва да абортират е Байдън и всички демократични което го гласуват това. Тогава Америка ще диша щастливо и спокойно. Аборт за Байдън и всички демократи подкрепящи абортите.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горският би дон, всячески се опитва да спаси загубата на избор.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън е само марионетка, при това вече доста изхабена и очевадно неадекватна
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли вярвате, че ТОЯ УПРАВЛЯВА САЩ: Президентът на САЩ Джо Байдън обърка причината за смъртта на сина си Бо Байдън, като заяви, че той "е дал живота си в Ирак". Той направи това изявление по време на своя реч в американския щат Колорадо. Байдън се позова на паметта на покойния си син Бо Байдън в сряда, докато обявяваше обект в Кемп Хейл за национален паметник, като заяви, че бившият главен прокурор на Делауеър "е загубил живота си в Ирак".
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Забелязал съм, че всички които подкрепят абортите, вече са се родили." Роналд Рейгън
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този съвсем е изкукуригал ......
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се е съгласил да става за смях на целия свят ми е чудно - той изобщо не осъзнава къде се намира, преди 2 седмици каза, синът му е загинал във войната в Ирак, а синът му е прокурор, никога не е служил в армията и никога не е стъпвал в Ирак, дори като турист. Ти представяш ли си за каква деменция става въпрос? Да не познаваш децата си и да не знаеш кой от семейството ти е жив и кой е умрял???
12
2
 
2
 
! Отговори
Силно заинтересуван преди 1 година
Добре, но първо трябва да спечелиш Тутанкамон ефенди.
11
2
 
10
 
! Отговори
Късно е преди 1 година
Вече не ти вярват
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е стар за президент. Нямам нищо против пенсионерите, дай Боже всички да доживеят дълбока старост, но тоя ми прилича на жив труп- зомби. Как се е съгласил да става за смях на целия свят ми е чудно, сигурно за много пари.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, да им имам елементарността. Нали са най-демократичната страна, смешно е в 21 век въобще да се говори за такова право, както са тръгнали утре и бурки ще сложат.
8
2
 
2
 
! Отговори
Зъбльо преди 1 година
Ти не си никакъв Анонимен, ами си най-обикновен КравоВимен.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той не помни какво е ял вчера ще помни какво трябва да прати следващата година.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йееееее НАЙ-ВАЖНОТО за САЩ е да могат да си убиват безпроблемно бебетата! Давай Байдън! Напипа пулса! Само ако добавиш и трансджендърни операции от пет годишни нагоре, и завладя гласоподавателите!
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Oбoнro-Copocoвaтa cekтa тpябвa ga cgage влacттa, инaчe cвeтa oтивa kъм TCB...
4
3
 
15
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
Пенсията и екипа им тероризират всеки който е другомислещ. Това си е жив тоталитаризъм.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В началото на ноември демократите губят междинните избори и ще види законопроект през крив макарон.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втори мандат и войната в азия не ни мърда.....
1
2
 
12
 
! Отговори
Човек с чувства преди 1 година
Не е хубаво да се правят аборти, вредни са за някои неща на жените!