В САЩ расте броят на смъртните случаи от алкохол

Те са 2,5 пъти по-чести при мъжете
4 ное 2022 08:55, Елка Василева
27
В САЩ расте броят на смъртните случаи от алкохол
Снимка: архив, БГНЕС

Според нови правителствени данни броят на смъртните случаи, които могат да бъдат директно приписани на алкохола, е нараснал с близо 30 % в САЩ през първата година на пандемията  от COVID-19, съобщи Асошиейтед прес.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията съобщи преди това, че общият брой на тези смъртни случаи се е увеличил през 2020 и 2021 г. Два доклада на Центъра за контрол на заболяванията (ЦКЗ) от тази седмица предоставиха допълнителни подробности за това в кои групи смъртността е най-висока и в кои щати се наблюдава най-голям брой.

"Алкохолът често е пренебрегван" като проблем на общественото здраве, каза Мариса Есер, която ръководи програмата за алкохол на ЦКЗ. "Но той е водеща предотвратима причина за смърт."

Докладът, публикуван днес, се фокусира върху над десет вида "предизвикани от алкохола" смъртни случаи, за които изцяло вина носи пиенето. Примерите включват предизвикана от алкохол чернодробна или панкреатична недостатъчност, алкохолно отравяне, абстиненция и някои други заболявания. Миналата година е имало повече от 52 000 такива смъртни случая, като през 2019 г. те са били 39 000.

През двете десетилетия преди пандемията процентът на такива смъртни случаи се е увеличавал със 7 процента или по-малко всяка година.

През 2020 г. те са се увеличили с 26 процента до около 13 смъртни случая на 100 000 американци. Това е най-високият показател, регистриран от поне 40 години насам, казва водещият автор на проучването Мериан Спенсър.

Подобни смъртни случаи са 2,5 пъти по-чести при мъжете, отколкото при жените, но през 2020 г. те са се увеличили и при двата пола, сочи проучването. Процентът продължава да бъде най-висок при хората на възраст от 55 до 64 години, но се увеличава драстично при някои други групи, включително с 42% при жените на възраст от 35 до 44 години.

Вторият доклад, публикуван по-рано тази седмица в JAMA Network Open, разглежда по-широк кръг от смъртни случаи, които биха могли да бъдат свързани с употребата на алкохол, като например пътнотранспортни произшествия, самоубийства, падания и ракови заболявания.

Въз основа на данни от 2015 г. до 2019 г. изследователите твърдят, че годишно се случват над 140 000 смъртни случая от тази по-широка категория, свързани с употребата на алкохол. Изследователите от ЦКЗ казват, че около 82 000 от тези смъртни случаи са в резултат на прекомерна употреба на алкохол за дълъг период от време и 58 000 - от причини, свързани с остра интоксикация.

Проучването установява, че всеки осми смъртен случай сред хората в САЩ на възраст между 20 и 64 години е свързан с употребата на алкохол. Ню Мексико е щатът с най-висок процент смъртни случаи, свързани с употребата на алкохол - 22 на сто. В Мисисипи този дял е най-нисък - 9 процента.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Индианец до 8 преди 1 година
Немога да си представя че си толкова *** и ограничен, незнам какъв живот водиш, но само от няколко думи си личи че си ***, но не като коренното население на Америка а като тези с телефоните които не им излизат от ръцете и нищо друго немогат да правят, ИМФОРМАТИВНО ЗА ТЕБ.... ИНДИАНЦИТЕ СА ИМАЛИ КУЛТУРА И ТРАДИЦЙ А СЪВРЕМЕННИЯ АМЕРИКАНЕЦ Е ПРОДУКТ НА ПРОДУКТА.......
22
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До До 6тии в Англия ,Естония и Финландия
21
3
 
0
 
! Отговори
Ястребовски преди 1 година
Кога ще ги стигнете Руснаците - Онези пият водката във водни чаши ипак не могат да ги бият , затова са побеснели !
20
0
 
3
 
! Отговори
Hahahhaha преди 1 година
Е шото са най-великата нацийка за тва хахахахаххахах
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бустерчета, шотчета .... Тия ще ги скапят техните власти. .... Just get the shot, ей така, по байдънски
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там не пият алкохол, а течни наркотици, сироп за кашлица и какво ли още не от аптеката на сзо
17
0
 
2
 
! Отговори
С2Н5ОН диета течна преди 1 година
държи проблемите далече!
16
1
 
5
 
! Отговори
Пиян залян преди 1 година
Изтрещяли кравари !
15
0
 
3
 
! Отговори
Кьосев преди 1 година
Те до скоро пиеха белина-дали ще е от алкохола???
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немога да разбера, защо повечето българи смятат за забавление да се напият като *** до безпаметност
13
1
 
10
 
! Отговори
Ганьо никогане слуша преди 1 година
Изприщи ми се устата да обяснявам едно и също : Проблема , не е в пиенето - Това си е част от " Новия световен ред " ! Стадото от НАИВНИЦИ НЯМА да има право на нищо друго освен да работи за ПРЕЖИВЯВАНЕ и НИКАВИ УДОВОЛСТВИЯ ! Първо се започна с борбата срещу цигарите , следва алкохола , после ще са ХРАНИТЕ ( само здравословно по шепичка смесица от химикали и насекоми и нищо повече ), а за разделението и войната между половете вече си знаете - Това е за да не се множите много !
12
4
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Цял живот съм пътувал,много съм видял и.Навсякъде се пие ,но така всеобхватно както в СССР/Русия /няма друга! И в Скандинавия/имат си ден за напиване/ и в Полша и вЯпония и Германия и т.н. съм ги гледал! кой как пие! В Русия това е национален проблем !!!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тукс се подиграваха, че 20-30 руснаци били умрели от ,,Боярищник".
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нормално е мъжете да са повече жертви, те само работят и биват финансово насилвани от жените.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ са аматьори. Дори Кремълистите са по пиячи от всеки пиянияца в САЩ.
8
0
 
6
 
! Отговори
До 4 Индианец преди 1 година
Бил ли си в индиански резерват в Щатите???..Същото е като нашето Столипиново!.........Ако всички мислят като теб,още щяхме да сме в пещерите и да дращим с въглен а не с клавиатурата на компютър!
7
0
 
4
 
! Отговори
До 6ти преди 1 година
Не си бил в Чехия и Полша да видиш как пият там.
6
5
 
6
 
! Отговори
До Ха-ха преди 1 година
Никой не може да се мери по пиянство с Русия и Беларус! Жени,мъже всичко пие като за световно,независимо от ранг в обществото!...Помним как Елцин дириижирааше мъртво пиян онзи военен оркестър,как уряше барабаните и как не можа да слезе от самолета при визитата му в Ирландия!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е този напръсник бе хора дето прилича на чашка ! Това е увеличено поне десет пъти , та се сетете сами колко му е истинския размер ! Те щом с такива ампулки имат проблем ....?!
4
2
 
6
 
! Отговори
Индианец преди 1 година
А кой алкохолизира и вкараа индианците в резервати............